Romania Military

La ce sa ne asteptam in 2012, militar si economic.

Militar nu putem decat spera ca in sfarsit se vor porni cateva programe ce treneaza de prea mult timp. Vedeta ar fi, bineinteles, avionul multirol! In 2012 este OBLIGATORIU luarea unei decizii privind tipul aparatului si graficul livrarilor, de asemenea si sistemul de finantare. Problema ar fi ca aceste discutii necesita mult timp intr-o tara normala, pe cand la noi s-ar putea sa dureze foarte, foarte mult timp! Asta daca nu cumva problema este deja rezolvata, asteptandu-se doar un moment propice pentru anuntarea vesti. Daca va fi asa, cel mai bun moment mi s-ar parea primavara viitoare, undeva pe la sfarsit!

Tinand cont ca in noiembrie vor fi alegeri, iar 2012 nu va fi un an de bum economic, anuntarea unei investitii (poate mai multe), in urma offset-ului legat de achizitia multirolului, asezonata cu batai de tobe pentru mii de noi locuri de munca, sute de milioane intrati la buget, etc, etc., ar putea fi viabila.

Al doilea proiect extrem de important este Marina Militara, prea mult timp lasata in paragina. Anul acesta una din fregatele tip 22, va participa la operatiune Atlanta a UE, privind stoparea pirateriei in Oceanul Indian, in jurul Cornului Africii, beneficiari…piratii somalezi! In premiera absoluta pentru noi, un IAR 330 Puma Naval, va fi operational la bordul fregatei! Si va si inarmat…

Un IAR 330 Puma Naval, in hangarul uneia dintre fregate

Dar tot in 2012, DpA  a anuntat ca doreste, ceva mai ferm de data asta, sa atribuie contractul de modernizare a celor doua fregate, iar modernizarea propriuzisa sa inceapa cel mai tarziu la inceputul lui 2013. Tot la Fortele Navale se doreste si demararea contructiei celor patru corvete si patru vanatoare de mine, si de asemenea, modernizare submarinului Delfinul. Ideea ar fi ca in 2012 sa se intocmeasca planurile, sa se aleaga tipul navelor si constructorii, iar in 2013 sa porneasca efectiv constructia.

Racheta STAR 80L

Tot in 2012, odata cu desemnarea companiei pentru modernizarea fregatelor,  vom putea in sfarsit sa ne dam cu presupusul asupra directiei spre care se uita marina, pentru inzestratre cu rachete antinava, antiaeriene, ce tipuri de sisteme AA doreste sa cumpere, si prin extensie ne putem face o idee si pentru urmatoarele etape de inzestrare, nu numai in marina, ci si pentru trupele de uscat.

Ca un exemplu, sistemul de rachete cu raza scurta montat pe fregate, va fi un foarte bun indicator pentru sistemul cu raza scurta si medie pe care fortele terestre il au in vedere. Va fi  VL MICA de la MBDA, asa cum era preconizat?!

Fortele Terestre au si ele un an definitoriu pentru inzestrare! Noul transportor amfibiu blindat (TBT) SAUR 3, se asteapta sa fie in sfarsit vazut pe roti si full option, gata sa intre in productia de serie in 2013. Si aici extrem de importante vor fi sistemele de armament ce vor fi montate pe el. SAUR 3 va avea doua configuratii extrem de…indicative, pentru modul cum gandesc ai nostri viitorul, si anume varianta dotata cu rachete AA, ce tip vor fi, si daca STAR 80 mai intra in vederile de dezvoltare a SMG-ului.

La capitolul rachete AT misterul nu prea exista: vor fi Spike si cu asta basta!

Tot prin 2012 speram sa vedem, in sfarsit, noua arma de asalt, versiune finala, a Armatei.

Tot pe langa Fortele Terestre ar fi si alegerea macar, a sistemului de rachete AA cu raza lunga. Zic macar alegerea daca nu si semnarea vreunui contract, lucru destul de putin probabil de altfel, si poate lansarea modernizarii Hawk! In rest la sol nu ma astept la ceva spectaculos, la ceva care sa ne lase cu gurile cascate, cu toate ca ar avea destule domenii de acoperit.

Fortele aeriene…in afara de mult discutatul avion multirol, 2012 va aduce in mod sigur inca doua( daca nu cumva pe toate patru ramase)  aeronave C27 J Spartan utilate full, din care unul cu un modul MEDEVAC cu tot, si doua cu sistem de realimentare in aer. De asemenea ar trebui ca cele patru Hercules C-130 sa-si primeasca noile sisteme defensive pentru medii ostile.

Iar la nivel de zvonuri, tot anul acesta s-ar putea lua in discutie, la nivel de concept, achizitia unui nou tanc modern pentru acoperirea gaurilor create de dotarea cu T-55 si TR 580. Asta inseamna ca daca anul acesta se vor hotara asupra unui nou car de lupta, il putem avea undeva la sfarsitul decadei. Importat, construit in tara, nu se stie nimic sigur, doar ca ultima oara cand s-a discutat ideea unui nou tanc, importul la cheie a fost scos din calcul primul!

Elicoptere de lupta, un nou avion de antrenament (XT sau alta varianta), elicopetre de transport, nave auxiliare pentru Flota, masini 4X4 inlocuitoare ale ARO, camioane noi, ATROM, LAROM cu rachete EXTRA…toate acestea sunt pentru moment in ceata. Nici anulate, dar nici nu au un orizont clar de timp. Ba pentru cateva din ele nici nu stim sigur daca mai intra in vederea Armatei.

 

Dar asa cum am spus mereu, definitoriu pentru inzestrarea viitoare, este blestemattul de avion! Si aici nu numai din cauza alegerii cu care mal al Atlanticului facem afaceri, ci mai ales din cauza bugetului. Armata nu se poate gandi la altceva pana nu-si rezolva cea mai stringenta problema, si abia apoi in functie de banii ramasi sa se uite imprejur si sa-si mai faca niste calcule. Asadar pana nu vedem semnat contractual pentru avion, nu are prea mai are rost sa ne uitam dupa alte aranjamente pentru inzestrare sau modernizare…

 

 

 

Exit mobile version