Un laborator aeronautic dotat de compania Airbus Helicopters, in care exista inclusiv un fuselaj de elicopter Puma, a fost inaugurat la noua Scoala profesionala din domeniu de la Brasov, unde invata 28 de elevi, transmite News.ro.
Laboratorul a fost realizat in urma unui parteneriat semnat la inceputul lunii iunie de Primaria Brasov, Airbus Helicopters, Colegiul Tehnic „Transilvania” si Inspectoratul Scolar Judetean Brasov, in vederea infiintarii unui centru de formare in domeniul aeronautic.
Primaria a reabilitat cladirea in care va functiona laboratorul, lucrarile costand 194.000 de lei, iar Airbus Helicopters a asigurat o parte dintre dotari, respectiv un fuselaj de elicopter Puma, componente ale motorului, dar si alte echipamente care se monteaza intr-o astfel de aeronava, precum si dulapuri de scule identice cu cele utilizate de Airbus Helicopters.
„Inaugurarea acestor ateliere reprezinta un pas important in ceea ce inseamna proiectul nostru de dezvoltare a invatamantului tehnic la nivelul municipiului Brasov. Aceasta investitie reprezinta o noua colaborare intre autoritatea publica, unul dintre agentii economici din Brasov si o unitate de invatamant, astfel incat sa reusim corelarea pregatirii elevilor cu domeniile de activitate in care exista cerere pe piata muncii. M-as bucura sa fie din ce in ce mai multi elevi care sa urmeze pregatirea in domeniul constructiei de aeronave si apoi sa se angajeze in acest domeniu, mai ales ca Brasovul este un oras cu traditie in aceasta industrie”, a declarat primarul George Scripcaru.
Directorul general al Airbus Helicopters Romania, Mihail Necula, sustine ca prin crearea laboratorului aeronautic se continua traditia Brasovului de a pregati tinerii in acest domeniu.
„Odata cu inaugurarea acestui atelier, putem spune ca viitorul incepe azi. Colegiul Transilvania, continua traditia fostului Liceu Hidromecanica, care a pregatit multi ani resursa umana pentru industria aeronautica brasoveana. La Ghimbav sunt patru unitati de productie din domeniul aeronautic, respectiv doua unitati ale Airbus, una Aerotec si una IAR Brasov. Ce dorim sa dezvoltam aici este o competenta mai ridicata in industria aeronautica, in ceea ce priveste partea de asamblare, incercari, montaj general”, a declarat Mihail Necula, director general Airbus Helicopters Romania.
In acest an scolar, o clasa de 28 de elevi are specializarea constructii aeronave la Scoala profesionala cu profil aeronautic de la Colegiul „Transilvania”, urmand ca din anul scolar 2017-2018 sa functioneze doua clase cu acest profil.
In laborator, elevii vor simula reparatii, pentru a deveni tehnicieni de aviatie. In primii doi ani de studiu, tinerii vor capata competente tehnice generale, iar in urmatorii doi ani le vor deprinde pe cele specifice din domeniul aeronautic.
Scoala profesionala cu profil Aeronautic este a doua din Brasov dupa Scoala Profesionala Germana „Kronstadt” infiintata acum cinci ani, cu sprijinul companiilor germane.
„Deja la Scoala profesionala „Kronstadt”, numarul de cereri de inscriere este mult mai mare decat cel al locurilor scoase la concurs. De asemenea, o cerere mare de personal calificat este si din partea companiilor, astfel ca este oportuna infiintarea unei noi unitati de invatamant profesional”, a declarat primarul George Scripcaru.
Elevii de la Scoala profesionala „Kronstadt” primesc o bursa de 400 de lei pe luna, masa calda atunci cand fac practica in fabricile din Brasov, dar si transport gratuit catre uzine. In plus, sunt aproape siguri ca vor avea un loc de munca la finalul anilor de studiu, in conditiile in care peste 90 la suta din absolventi au fost angajati.