Romania Military

Lasitatea si ipocrizia au un nume: Tsipras!

Cu doar doua zile in urma premierul grec tipa si batea cu pumnul in masa, zicand ceva despre demnitate si anunta referendumul. Ba chiar ii invita pe greci sa voteze un “NU” categoric si anunta “barbateste” ca daca poporul va fi vota “DA”, fiind de acord cu cererile UE, el isi va da demisia.

Dar asta a fost ieri si cum cacialmaua de prost gust n-a tinut pe nea Tsipras asta l-au apucat caldurile, si-a data seama ca si-ar distruge tara intr-un mod poate ireversibil si a trimis astazi o scrisoare catre Comisia Europeana in care zice ca este de acord cu cererile. Da’ Merkel a zis ca cica sa asteptam vointa poporului…

Asadar cei care credeau sincer in barbatia lui Tsipras, mai ganditi-va bre odata si data viitoare nu mai fiti asa creduli. Aurolacul doar blufa si blufa chiar foarte prost.

Domne, “magnific” om de stat”, mare minte de conducator, sau asa cum am scris – un las si un ipocrit, un slab jucator de poker, un vagabond fara onoare si cuvant…dar haideti sa vedem ce anume cereau europenii grecilor, intr-un articol de Vlad Petreanu.

Iată ce reforme “umilitoare” îi sunt solicitate Greciei

Când vezi ce indignat e guvernul Tsipras din cauza solicitărilor făcute de finanţatori, te gândeşti că i s-o fi cerut fiecărui grec o curea de piele de pe spate şi câte un rinichi cadou pentru băncile nemţeşti de organe în schimbul continuării programului de ajutorare.

Iată câteva dintre cererile făcute de Eurogrup şi respinse de prim-ministrul Tsipras, care le-a calificat drept “umilitoare pentru întreg poporul elen, punitive, ultimative, anti-europene”:

  1. O TVA unificată la 23%, inclusiv pentru restaurante şi hoteluri şi catering, cu excepţia unei cote de 13% pentru produse alimentare de bază, energie şi apă, şi cu încă o excepţie, a unei cote de 6%, pentru medicamente, cărţi şi producţii teatrale. De asemenea, ar urma să fie anulate excepţiile de la plata TVA, inclusiv în cazul locuitorilor din insule. Aceste creşteri de TVA ar putea fi revizuite la sfârşitul anului viitor, în funcţie de încasări.

          Noi romanii aveam pana nu demult o TVA de 24% si nu mai ziceam nimic

  1. Adoptarea unei legislaţii mai restrictive în privinţa evaziunii fiscale.
  1. Anularea subvenţiilor pentru combustibilul destinat agriculturii.
  1. Reevaluarea taxelor pe proprietate şi creşterea încasărilor; scăderea pragului de la care începe să fie impozitat venitul personal.
  1. Colectarea integrală a taxelor pe clinicile private de sănătate şi a taxei de clawback pentru anul 2014.
  1. Reducerea bugetului apărării cu 400 de milioane de euro.
  1. Introducerea taxării pentru reclamele difuzate de televiziuni.
  1. Extinderea taxei de lux pe ambarcaţiuni recreaţionale de peste 10 metri lungime şi creşterea ei de la 10% la 13%.
  1. Introducerea taxării pe jocurile de noroc (30%).
  1. Scoaterea la licitaţie a licenţelor pentru 4G şi 5G.
  1. Descurajarea puternică a pensionărilor anticipate; creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani până în 2022 (sau 62 de ani cu 40 de ani de contribuţie). Finanţarea pensiilor suplimentare doar în funcţie de contribuţii. Eliminarea graduală a tuturor excepţiilor finanţate de stat. Modificarea şi unificarea legislaţiei care guvernează legătura dintre contribuţii şi beneficii în privinţa pensiilor. Creşterea de la 4% la 6% a contribuţiilor de sănătate plătite de pensionari.
  1. Reforma salarizării bugetarilor în sensul acordării salariilor în funcţie de responsabilităţi, calificări şi performanţe personale. Raţionalizarea grilei de salarii speciale. Alinierea legislaţiei diurnelor, concediilor şi altor avantaje salariale la normele europene.
  1. Reforma şi autonomia institutului elen de statistică.
  1. Adoptarea legislaţiei necesare pentru crearea unui fisc autonom, nesubordonat politic.
  1. Combaterea activă a contrabandei cu petrol inclusiv prin adoptarea de legislaţie relevantă în domeniu. Verificarea depozitelor şi tranzacţiilor bancare pentru depistarea evaziunii. Promovarea plăţilor electronice.
  1. Modificarea legislaţiei falimentului, inclusiv a celui personal, pentru a fi făcută mai uşor distincţia între datornicii “strategici” şi cei de bună credinţă.
  1. Iniţierea unei consultări privind nivelul salariului minim, concedierile colective, negocierea contractului colectiv de muncă în conformitate cu practicile europene.
  1. Măsuri pentru creşterea competitivităţii pe piaţa muncii; deschiderea profesiilor restricţionate acum (notari, ingineri, executori judecătoreşti etc.) Liberalizarea pieţei de transport pentru turişti, inclusiv ferry.
  1. Privatizarea distribuitorului naţional de energie electrică.
  1. Urgentarea vânzării aeroporturilor regionale către cumpărătorii care au câştigat deja licitaţiile de privatizare. Continuarea procedurilor de privatizare în transporturi, inclusiv în cazul porturilor Pireu şi Salonic.
  1. Găsiţi întreg documentul aici.

 

Eu n-o să comentez prea mult cererile de mai sus, o să vă las pe voi să vă spuneţi părerea – e cumva vorba de “umilirea întregului popor elen” sau de revenirea la realitate?

Oricum, parcurgând lista, eu am înţeles acum mai bine unde s-a dus sutele de miliarde de euro împrumutate iresponsabil de guvernele Greciei şi mai înţeleg şi cam ce fel de viaţă s-a trăit în Grecia până când a zburat puiul cu aţa.

 

(Ilustraţie – Shutterstock)

 

Vlad Petreanu

 

Exit mobile version