Racheta anti-tanc Milan (Missile d’Infranterie Legar ANtichar), o celebritate printre rachetele anti-tanc din toate timpurile si una dintre cele mai bine vandute rachete vestice de acest tip din istoria de pana acum, nu moare si nu se lasa dusa la pensie, de unde pricepem noi ca n-ar fi deloc rea iar trecerea timpului nu i-a stirbit deloc din eficienta.
Daca francezii si germanii, “mama si tatal Milanului” au lasat-o intru o bine-meritata odihna, India in schimb se bazeaza pe ea si a comandat aproape 5000 de bucati.
Este vorba de Milan 2T, adica o racheta cu o incarcatura de lupta mai puternica, care va fi fabricata in India de catre Bharat Dynamics Limited sub licenta celor de la MBDA.
Milanul este practic o racheta AT din generatia a doua, cu raza medie spre scurta – conform standardelor de azi – de pana in 2000 de metri, dar care poate penetra inclusiv blindajul reactiv datorita incarcaturii de lupta in tandem. Versiunea MILAN ER testata acum cativa ani, atinge o distanta de tragere de 3km.
Cel mai probabil, cum Milan este totusi o racheta AT batraioara, licenta a fost relativ ieftina dar mai ales completa. Nu se cunosc amanunte dar este foarte posibil ca India sa fi primit racheta cu totul: combustibil, sistem de ghidare si incarcatura de lupta. Pe de alta parte si pretul per racheta ar putea sa faca din Milan 2T o arma foarte competitiva, mai ales daca tinem seama de tarile cu care India are ceva de impartit: Pakistanul si China.
Milanul nu este straina nici armatei romane care desi n-a avut-o niciodata in dotare, avem – nu stim cate – rachete Maliutka M2T, practic racheta AT Maliutka (Intreprinderea Electromecanica Ploiesti ) cu cap de lupta de la Milan 2T.
Si desi batrana o Maliutka cu cap de lupta 2T, si deci si o Milan 2T, poate strapunge un blindaj de pana la 900mm, inclusiv reactiv, ceea ce sa recunoastem o face si astazi foarte performanta, inclusiv din punctul de vedere al pretului per racheta.
Atat Maliutka cat si Milanul sunt rachete ghidate prin fir.
GeorgeGMT