Pe 10 decembrie Leopard 2A7 si-a facut debutul oficial in Bundeswehr prin acceptarea in serviciu a primelor 20 de tancuri.
Aceasta ultima varinata a Leopard 2 are legatura directa cu experienta din teatrele de operatii din Afgansitan si are incorporate lectiile invatate acolo. Astfel A7 are o mai buna protectie in fata amenintarilor asimetrice, dar beneficiaza si de o serie de up-gradari fata de A6: unitate APU care asigura climatizarea interiorului vehiculului ca si pastrarea in stare de operationalitate a sistemului de armament si senzori, fara ca motorul principal sa fie pornit.
Tancul este integrat cu infanteria sau artileria si dispune de o noua gama de senzori cere-i permit sa execute misiuni de recunoastere si strangere de informatii, pe care apoi le poate transmite catre orice utilizator final. De asmenea A7 are si posibilitatea sa foloseasca proiectile cu explozie intarziata, ideale impotriva bucarelor sau pozitiilor fortificate.
Vehiculul a fost de asemenea special proiectat sa reziste in fata minelor si IED-urilor, mai ales dupa experienta canadiana cu Leopard 2 in Afganistan.
Se poate spune ca Lepard 2A7 este produs realizat in parteneriat de catre KWM si NATO, pentru ca prima tara a care a dorit altceva de la tancurile sale a fost Canada, care in urma experientei acumulate cu tancurile sale in Afgansitan a decis sa cumpere – din stocurile armatei germane – in 2007 20 de Leopard 2A6, special adaptate pentru rezistenta in fata minelor si IEDurilor, aduse la sdandardul Leo 2A6M CAN.
Adapatate cerintelor canadienilor de catre KWM, primul Leo 2 A6M CAN a fost livrat beneficiarului chiar in acel an si a fost trimis direct pe front, acolo unde performantele sale i-au multumit pe canadieni.
Si astfel, in urma unei intelegeri inter-guvernamentale, Germania a intergat modificarile A6M CAN intr-o noua varianta a Leopard 2, rezultand un tanc modern si proiectat sa lupta impotriva amenintarilor asimetrice cu o rezistenta crescuta fata de mine, noul prezentat Leopard 2A7,fiind o coproductie daca vreti germano-canadiana.
Doar ca povestea este mai complicata de atat: in 2007 canadienii au „imprumutat” tancuri Leo1A6 de la armata germana, le-au modificat la standardul A6M CAN, iar mai apoi au cumparat din Olanda 20 de Leo A6 si i-au inapoiat Germaniei, acesti 20 de Leoparzi olandezi fiind de fapt cele 20 de tancuri A7 acceptate de Bundeswehr in dotare…
Dusa – daca ar fi destept – ar da exemplu afacerea olandezo-canadiano-germana prin prisma faptului ca: „Uite domne ca si altii cumpara tehnica de lupta second-hand!” 🙂 🙂
Evident nu-i acelasi lucru cu ce am facut noi, iar secondo, pe Dusa nu-l duce capul sa fie atat de …subtil! 🙂
GeorgeGMT