Libienii sunt liberi, traiesc intr-o tara democratica in care cu totii au aceleasi drepturi! Bineinteles ca nimeni nu sta acum sa vada cam care ar fi in fapt aceste… drepturi, dar noi le putem enumera, sa vada tot contribuabilul roman ce buna este democratia si libertatea individuala si cate de hapsan era Impuscatu’ lor.
Astfel libienii au libertatea de ascociere, nu neaaparat in partide sau sindicate, ca oricum nu mai de mult unde sa munceasca, ci in bande organizate de talhari. Mai daunazi in sud-vestul tarii doua organizatii mafiote, a lui Zintan si a lui Garamna s-au incaierat foarte „democratic”, rezultatul “discutiei” intre cele doua militii tribale fiind de “doar” 10 morti si 20 de raniti. Democratia la superlativ, ati zice voi…
Realitatea post-conflict din Libia ne arata o tara dezagregata, rupta pe bucati si condusa de fapt de triburile si bandele mafiote locale, care n-au nici o treba cu guvernul central de la Tripoli, cam la fel ca in „Fundatia” lui Asimov, acolo unde periferiile erau in realitate independente de capitala imperiala.
Astfel de conflicte au loc zilnic in Libia, acolo unde legea si ordinea este in seama unor astfel de organizatii si unde asa-zisul guvern central este doar o alegorie groteasca. Astfel ministrul apararii are un plan pentru restabilirea ordinii si dezarmarii militilor, ministrul de interne are cu totul alt plan, iar cele doua idei n-au nici o treba una cu cealalta.
In acelasi timp stocurile de armament lasate de defunctul Kaddafi sunt in continuare vandute pe piata neagra, acestea ajungand in Algeria, Mali si bineinteles in Siria la rebelii de acolo, insa este neclar cine le vinde si unde ajung banii. Ca problemele sa fie si mai si, terminalele petroliere din estul tarii au fost ocupate de diversi indivizi si astfel livrarile zilnice de petrol libian, care inainte de “democratizare” insumau 1,5 milioane de barili pe zi, au ajuns astazi la doar 200 de mii de barili, numai ca banii din petrol ajung in proportie de peste 60% in mana mafiilor locale. Datorita acestor scurgerii, cuplate cu cantitatea foarte mica de petrol exportat, guvernul de la Tripoli pierde saptamanal cam un milliard de dolari.
Din pacate datorita faptului ca banii din exportul de petrol sunt foarte putini, guvernul functioneza deocamdata pe baza de credit, dar ziua cand linile de finantare vor fi epuizate nu este departe, ori atunci importurile esentiale, cum ar fi cele de alimente si de combustibil, rafinariile fiind distruse, nu vor mai putea fi platite, iar atunci dezastrul va atinge conte cu adevarat epice, oamenii nemaivand efectiv ce manca.
In aceasta ordine de idei aflam ca o parte din petrol este furat de catre diverse organizatii locale, prin incarcarea petrolierelor pirat direct de pe terminale improvizate, cu titei furat din conductele guvernului, si in tot acest timp oficialitatile de la Tripoli nu sunt in stare sa-si apere rutele de transport.
Acum nu putem decat sa ne intrebam, daca am da timpul inapoi si populatia libiana stiind ce stiu acum, ar fi fost intrebata printr-o consultare populara daca il mai vor pe Kaddafi, care credeti voi ca ar fi raspunsul?!
Libia este acum o tara democratica?! Va fi vreodata o democratie pe model european?! Categoric nu, atat timp ca nu exista asa ceva ca poporul libian, ci doar o adunatura de triburi si bande tribale, tinute laolalta de Kaddafi prin forta si mita, iar acum cand puterea centrala s-a dus dracului, Libia s-a dezmembrat de facto intr-o suprafata geografica din care fiecare fura ce poate, pe repede inainte, la fel ca in cazul fabricilor romanesti de stat si in care imensa majoritate a populatiei are drepturi garantate 100% de catre guvern: dreptul de muri de foame, de fi talharit, de fi impuscat pe strada, sau la asociere, ramane doar sa-si alegi banda sau militia tribala in care vrei sa-ti sfarsesti zilele.
Privind lucrurile din aceasta perspectiva reala si spalata de propaganda cu democratia si libertatea libienilor nu putem decat sa-i uram lui Bashar Al-assad multa sanatate si victorii cat mai mari, in logica ca macar sirienii de rand sa scape de “drepturile “castigate de vecinii lor libieni.
GeorgeGMT