În conformitate cu termenii licitatiei, pot concura numai companiile în care statul polonez are o participatie de cel putin 50%, sau mai mult de 50% din membrii consililui de administrație.
Ministerul Apărării din Polonia a lansat licitația pentru achiziționarea unui Sistem de management al câmpului de luptă (BMS) pentru flota de transportoare blindate Rosomak (AMV). În conformitate cu noua abordare prezentată de către Minister, în care Polonia dorește să orienteze contractele din domeniul apărării catre producătorii locali, companiile de stat au fost singurele invitate să participe la licitație.
Este de așteptat ca, pe termen lung, BMS vor fi instalate la bordul a aproximativ 4.000 de platforme de luptă.
În prima fază a achiziției, 16 vehicule vor fi echipate cu BMS. In cea de a doua fază se va monta sistemul pe încă 44 AMV-uri. În a treia fază de achiziție, BMS va fi furnizat pentru inca 250 de Rosomak. In total, 310 AMV-uri urmează să fie echipate cu acest sistem. Achizițiile publice urmează să fie finalizate într-o perioadă de patru ani și două luni de la semnarea acordului, potrivit Inspectoratului pentru Armament.
Transportorul este fabricat sub licență de la Patria din Finlanda, de compania de stat Rosomak S.A.Valoarea tranzacției planificate nu a fost dezvăluită de către Ministerul Apărării.
Planul Morawiecki
Aceasta licitatie, doar pentru firmele de stat locale, este in conformitate cu planul de dezvoltare pe urmatorii 25 ani al Poloniei – numit si planul Morawiecki (autorul care este si vice prim ministru).
Acest plan aduce de fapt o schimbare de la politica economica neoliberala catre o crestere a rolului statului in economie.
Partidul aflat acum la putere în Polonia a condamnat modul în care s-a făcut tranziţia ţării către capitalism şi susţine că un procent prea mare din economia ţării este finanţat sau controlat de capitalul străin. “Am aplicat acest model 27 de ani. Am ajuns în capcana dezvoltării dependente. Suntem în mare măsura dependenţi de străini”, a spus vicepremierul polonez, criticând modelul care în anii 1990 a fost considerat demn de urmat de toate statele foste socialiste. Guvernul de la Varşovia a introdus deja o taxă pentru activele bancare şi doreşte să introducă şi o taxă pentru marile magazine, acestea fiind doua domenii dominate de investitorii străini din Polonia.
Pentru dezvoltare este nevoie de promovarea inovatiei la nivel industrial si tehnologic, ceea ce presupune investitii mari in educatie si cercetare, in sistemul juridic si infrastructura. Cum companiile private nu pot sustine asemenea costuri, rolul principal revine statului. Rolul pietei nu este negat, insa statul trebuie sa fie cel care subventioneaza modernizarea invatamantului, a industriei si cercetarii.
Sunt prevazute investitii de 250 mld $ in urmatorii 25 ani, si 2% din PIB alocat cercetarii printre alte multe masuri.
Sintetic, cam asa arata planul :
Productia de drone in loc de cea de mobilier, cybersecurity în loc de helpdesk-uri si call center-uri internaționale, inovare în loc de imitație.
Obiectivele programului sunt foarte ambițioase, cu scopul de a transforma Polonia într-o țară cu venituri mari bazate pe inovare. Pentru a atinge acest obiectiv țara va trebui să facă un efort considerabil și sa inlature multe obstacole structurale.
Este o noua abordare economica si sunt foarte curios sa vad reactiile investitorilor straini, ai UE, FMI , BM etc, si totodata cred ca trebuie urmarita aceasta evolutie cu atentie. Va rezista nationalismul polonez in fata presiunilor externe? Pana acum stiam ca asa ceva nu se poate!
Oricum acest semnal de renastere a nationalismului (in sensul bun ala cuvantului), cred ca trebuie sa arate marilor puteri din UE ca Europa de Est are si ea pretentiile sale, nu numai de piata de desfacere si paznic de frontiere. Polonia oricum a dovedit ca stie sa isi negocieze bine interesele in UE, iar noua abordare economica nu este euroscpetica, din contra, o parte din imensele investitii preconizate se bazeaza pe fonduri europene.
Deocamdata este bataie pe contractele de achizitii armament poloneze si foarte multe companii straine incheie parteneriate cu firme locale de stat in speranta unor viitoare comenzi. Nimeni nu face teorie economica macro, nimeni nu vocifereaza ci vrea doar o bucata din bugetul alocat achizitiilor.
De exemplu contractul cu Raytheon pentru Patriot va include 69 de transferuri de tehnologie si investitii, cum de altfel si achizitia de F 16 a avut un offset de 100%.
SAMD…
Parca am avut si noi un viceprim – ministru care folosea mereu niste cuvinte mari: onoare, mandrie nationala, interes national, cuvant …dar, din nefericire, am uitat planul cu numele lui.
Surse:
http://wbj.pl/making-poland-great-again/
http://www.cotidianul.ro/ramas-bun-neoliberalismului-o-noua-terapie-de-soc-in-polonia-283319/
Aici aveti o comparatie intre achizitia de F 16 in Polonia si Romania
Cred ca banuiti concluziile
http://www.afahc.ro/ro/afases/2016/AIRFORCE/CHIS_MANOLACHE_CHIS.pdf