In perioada 12-22 septembrie 2011 s-a desfasurat pe litoral cel mai mare exercitiu pus in practica de Armata anul acesta. Peste 1700 de militari si toate categoriile de forte au fost cuprinse intr-un scenariu de respingere a unui desant maritim inamic, pe tarmul romanesc al Marii Negre. Scopul exercitiului a fost pregatirea trupelor pentru desfasurarea unei riposte ofensive cu toate mijloacele aflate la dispozitie.
Nave de lupta, tancuri, transportoare si MLI-uri, unitati AA, etc au pisat poligonul de la Capul Midia timp de zece zile cu munitie reala. Exercitiul a avut trei parti distincte, astfel:
-in prima parte au fost implicate trupele de parasutisti (agresori) si Infanteria Marina. Parasutisti au avut ca scop anihilarea punctelor de supravegehere a BIM-ului,
-in partea a doua trupele aflate in aparare, ajutate de nave de lupta si aviatie, au intreprins actiuni de siguranta si respingerea desantului maritim, concomitent cu apararea navelor proprii. In acest moment au intrat in foc si unitatile AA
-a treia etapa a constituit-o atacul propriu-zis si distrugerea capului de pod inamic cu mijloace grele de lupta. Tancurile si infanteria mecanizata, sprijinite de elicoptere si aviatie, au atacat si nimicit inamicul.
La aceasta aplicatie au participat si nave ale Flotei de Dunare, monitoarele 46 si 47. Una peste alta astfel de exercitii combinate, care cuprind cam toate categoriile de forte sunt extrem de bune, si desi dotarea este cum este, macar avem trupe instruite. Tehnica de lupta este bineinteles extrem de importanta, dar nici pe departe atat de importanta ca experienta trupelor. Chiar daca pentru moment Armata dispune de echipamente mai vechi si insuficiente, acest lucru se poate compensa prin pregatire, prin zeci si sute de ore de poligon…