Romania Military

Lucrurile par sa se limpezeasca in Canada

Victoria-class

Pe 10 iulie ministerul apararii de la Ottawa a anuntat ca se doreste achizitia a 12 noi submarine pentru marina regala canadiana si ca in acest sens o cerere de informatii (RfI) va fi lansata in toamna acestui an.

Nu se cunosc amanunte sau bugetul avut la dispozitie, dar ceea ce se stie este ca canadienii doresc 12 submarine diesel-electrice care sa poata fi folosite in conditii arctice tinand seama de asezarea geografica a tarii. Si pe baza acestei cerinte putem specula ca se doresc nave cu AIP, capabile sa navigheze pe sub calota polara daca este necesar acest lucru.

Lucrurile s-au mai lamurit un pic pentru ca odata cu hotararea Australiei de a opera submarine cu propulsie nucleara, existau discutii si de partea canadiana in privinta unei astfel de optiuni, dar deocamdata se pare ca se va opta pentru o soluitie mai usor de pus in practica si evident mult mai ieftina, desi in cazul canadienilor optiunea nucleara era chiar mai evidenta, atat datorita enormei linii de coasta cat si a existentei calotei glaciare in zona Oceanului Arctic.

De altfel, nici nu stim daca americanii ar fi putut sa ofere si Canadei submarine nucleare sau daca programul AUKUS s-ar fi putut extinde si spre tarmurile Atlanticului de Vest, dar daca tinem cont de costurile enorme la care Australia s-a angajat, cel mai probabil ca optiunea nucleara (desi clar mai evidenta decat in cazul “cangurilor”) iese din discutie.

In acelasi timp, s-a inceput lucrul si la primul distrugator canadian din clasa “River” (la origine tot Type 26 britanica ca in cazul australienilor). Primele trei nave se vor numi His Majesty’s Canadian Ships (HMCS): “Fraser”, “Saint-Laurent” si “Mackenzie”.

Programul prevede constructia a 15 nave de lupta iar bugetul alocat este de maximum 60 de miliarde de dolari (suma include achizitia navelor si orice alt cost in relatie cu proiectarea, inarmarea etc). Aceasta suma nu are legatura cu operarea navelor si este calculata pana la predarea distrugatoarelor – gata de lupta – marinei canadiene.

In acest moment, Canada are doua mari programe de dotare in derulare: F 35A – 88 de aparate si distrugatoarele clasei “River” – 15 nave. Tot la capitolul noutati, Ottawa a semnat deja un contract ferm cu Boeing pentru 14 avioane de patrulare maritima si lupta anti-submarin P-8A Poseidon pentru aproximativ 6 miliarde de dolari.

Revenind la dotarea cu submarine, trebuie amintit ca in acest moment, canadienii nu detin practic astfel de nave, cele patru submarine “Victoria” fiind vechi, mai mereu defecte si cu totul ineficiente pentru anul 2023, cu atat mai mult cu cat nici nu se cunoaste cu precizie cate din cele patru submarine sunt operationale, daca este macar unul apt de lupta si asta in conditiile in care Canada are o linie  a tarmului incredibil de lunga si iesire la trei oceane: Pacific, Atlantic si Oceanul Arctic.

De asemenea, Canada este singura tara membra NATO care desi si-a asumat sa creasca bugetul apararii la 2% din PIB nu numai ca n-a facut-o dar nici nu da semne ca s-ar pregati pentru o astfel de crestere, tara nord-americana atragandu-si critici de la multi aliati. Nici obligatia de a cheltui minim 20% din buget pentru achizitia de noi echipamente nu este respectata, in conditiile in care jumatate din echipamentele fortelor armate canadiene sunt inutilizabile datorita vechimii lor, conform unui raport intern.

Pentru 2024 bugetul apararii este de sub 1,4% din PIB si abia pentru 2030 este preconizata o crestere spre 1,76%, aceasta stare de fapt atragand nenumarate critici din partea aliatilor, in conditiile in care in 2024 nu mai putin de 23 de tari membre ale Aliantei (din 32) au anuntat bugete de 2% sau peste din PIB pentru aparare, astfel incat este rezonabil sa credem ca recentul anunt cu privire la achizitia de submarine are rolul de a mai calma spiritele printre aliati.

Cu toate aceste se stie deja ca premierul Canadei –  Justin Trudeau – a dat dovada de o crasa incompetenta in privinta dotarii fortelor armate candiene, in acest moment tara fiind o palida umbra a ceea ce reprezenta pe plan militar in anii “90 ai secolului trecut. Lucru valabil pentru multe alte membre NATO, dar in cazul majoritatii aliatilor lucrurile s-au schimbat dramatic incepand cu 24 februarie 2022.

GeorgeGMT

Exit mobile version