Romania Military

Lucrurile se precipita in Crimeea. Evolutii posibile

images

Acum doua nopti un grup de cca 30-50 persoane, fara insemne distinctive, inarmate cu Kalasnikoave, grenade si mitraliere, au ocupat sediile parlamentului si guvernului regional din capitala Crimeei, Simferopol, s-au blocat inauntru si au arborat steagul rusesc.

Politia ucraineana a intrat in alerta dar, pentru moment, nu a facut decat sa inconjoare sediile ocupate pentru a bloca apropierea manifestantilor si degenerarea situatiei in conflict armat.

Actiunea vine dupa cateva zile de manifestatii pro Moscova (ale rusilor, majoritari in regiune) si pro Kiev (ale ucrainenilor si tatarilor), manifestatii unde, ocazional, s-a ajuns si la pumni, imbranceli si pietre si sticle aruncate dintr-o parte in alta.

In tot acest timp Rusia isi intareste dispozitivul militar din Crimeea, pe motiv ca doreste sa intareasca securitatea bazei de la Sevastopol. Ieri si alaltaieri, nave de debarcare, avioane de transport si helicoptere au transportat in Crimeea membri ai fortelor speciale ruse, parasutisti si alte trupe de desant dotate cu transportoare si alte vehicule blindate.

In paralel, la granita de est a Ucrainei, trupele rusesti desfasoara exercitii intensive, exercitii care ne amintesc de altele, desfasurate in 2008, in nordul Caucazului, inainte de interventia din Georgia.

Dincolo de ce declara rusii, afluxul de forte rusesti in Crimeea nu are nicio legatura cu intarirea bazei de la Sevastopol, atat timp cat au cca 26.000 de militari in zona, o puternica aparare antiaeriana, pe nave si la sol, si vreo 2 escadrile de Su24.

Miscarea este destinata preluarii controlului complet asupra Crimeei si transformarii acesteia intr-o baza de operatii solida pentru posibile operatiuni viitoare. Doar un aspect: pentru ce era nevoie de atatea nave de debarcare cand puteau sa-si aduca trupele, mult mai rapid, cu avioanele de transport?

Nici nu se stie sigur daca toate trupele au debarcat sau au ramas la bordul navelor de transport, in asteptarea unor ordine ulterioare.

 

Ce inseamna asta?

In primul rand, inseamna ca Moscova a luat deja decizia de a recupera Crimeea, cedata Ucrainei in 1954, de catre Hrusciov …. ucrainean la origine.

In al doilea rand, inseamna ca flota ucraineana, atata cata este, daca nu pleaca rapid de la Sevastopol s-ar putea trezi capturata sau scufundata in port, inainte de a putea face ceva.

In al treilea rand, inseamna ca Ucraina poate pune cruce exploatarilor de gaze din Marea Neagra, cel putin in dreptul coastelor Crimeei adica in majoritatea zonei economice.

 

Cum ar putea evolua lucrurile?

 Dupa preluarea Crimeei care s-ar incheia in cateva zile (vorbesc despre situatia din teren si nu despre cea juridica) vad posibile doua scenarii:

 

Primul scenariu ar presupune amplificarea miscarilor de protest din estul si sudul Ucrainei, cu manifestatii si contramanifestatii, ciocniri de strada, victime, urmate de interventia politiei si armatei ucrainene, interventie care va degenera (vor avea grija rusii de asta) in violente pe care rusii le vor prezenta drept abuzuri, crime in masa, atrocitati, epurare etnica impotriva populatiei pasnice ruse, oferind pretextul perfect armatei ruse sa intervina in Ucraina.

In aceasta situatie, Crimeea ar constitui o baza excelenta pentru operatiuni in sudul Ucrainei, punand in dificultate orice operatiune a ucrainenilor in regiunile din est si sud-est.

In functie de evolutia situatiei din teren rusii pot merge, din Crimeea, fie spre nord, catre regiunea Nicolaev (Mikolaiv) si apoi spre vest, spre Odessa, fie simultan spre nord (Nicolaev) si nord-vest, pe mare, catre Odessa.

 

Al doilea scenariu ar presupune, dupa preluarea Crimeei, linistirea aparenta a lucrurilor in regiunile din estul si sudul Ucrainei, cu decizia rusofonilor de a participa la alegerile din 25 mai si cu sustinerea unui candidat propriu.

In acest caz, miscarile separatiste, urmate de interventia Rusiei, s-ar declansa dupa eventuala castigare a alegerilor de catre candidatul prooccidental.

Un astfel de scenariu ar prezenta, pentru rusi, urmatoarele avantaje:

1. Ar permite rusilor sa spuna: “Uitati, am facut eforturi mari pentru a linisti lucrurile, am convins rusii sa participe la procesul democratic dar cu fascistii care au preluat puterea la Kiev nu este de trait.” Desigur, un astfel de mesaj n-ar fi crezut de nimeni dintre occidentali dar ar avea efect in Rusia, sporind sprijinul populatiei pentru actiunile lui Putin;

2. Ar putea da timp suficient nationalistilor de la Kiev sa piarda, din cauza masurilor gresite si abuzurilor la adresa minoritatilor, sprijinul celorlalte minoritati dar si sprijinul tarilor UE, in special al celor care au minoritati in Ucraina (Ungaria, Bulgaria, Romania), fapt ce ar putea avea ca rezultat castigarea alegerilor de catre candidatul prorus si pastrarea controlului asupra Ucrainei;

3. Declansarea miscarilor separatiste dupa 25 mai ar usura efortul logistic de sustinere a operatiunilor, avand in vedere ca s-ar desfasura vara, cand nu este nevoie sa le asiguri trupelor ruse, cazacilor si “voluntarilor” haine groase, cazare, surse de incalzire etc.

Realizarea unuia sau altuia dintre scenarii depinde de cat de suparat e Putin, de cat ii pasa de reactiile partenerilor europeni (economic, nu militar) si de cat de multa rabdare mai are.

 

Ce fac autoritatile ucrainene in acest timp ?

Dezbateri zgomotoase si emotionale pe tema Crimeei, difuzate in direct si care transmit populatiei starea de nervozitate si panica;

Se razboiesc cu fostii guvernanti pentru ca da bine la electorat;

Iau masuri de restrictionare a drepturilor minoritatilor nationale;

Iau masuri de nationalizare a liniilor energetice care apartin Moldovei, blocand proiectele romano-moldovene de interconectare energetica;

Au scapat din mana miscarile extremiste care au inceput sa puna presiune pe organizatiile minoritatilor nationale si pe reprezentantii clerului, pentru o completa subordonare si asimilare;

Astia, cu buna stiinta sau dintr-o imensa si pura prostie, lucreaza pentru distrugerea propriei tari.

 

Ce ar trebui sa faca autoritatile romane?

In primul rand, trebuie sa urmareasca foarte atent desfasurarile din Ucraina si sa aiba pregatite masuri pentru protejarea, prin orice mijloace, a romanilor de acolo, mai ales cand lucrurile vor degenera catre conflict deschis, cu cazaci, “voluntari” si alti extremisti facandu-si veacul prin zonele locuite de romani, cu tot ce inseamna asta (jafuri, crime, tortura, violuri, epurari etnice etc).

In al doilea rand, trebuie sa comunice permanent cu noile autoritati ucrainene si sa le transmita foarte apasat ca nu vor pupa niciun acord sau sprijin de la UE daca nu inceteaza abuzurile impotriva romanilor si ca, daca se va trece la masuri represive ale nationalistilor impotriva lor, Romania va lua orice masura necesara pentru protejarea vietii si integritatii acestora.

In al treilea rand, trebuie sa comunice foarte intens, clar si apasat cu partenerii europeni si cu Statele Unite pentru a le oferi o imagine cat mai clara a situatiei romanilor si, in cazul in care in Ucraina lucrurile degenereaza, sa le obtina sprijinul sau cel putin neutralitatea in cazul in care va trebui sa intervina pentru protejarea vietii si drepturilor romanilor.

 

Ce fac autoritatile romane acum?

Pai, ce sa faca, se bat pe ciolan si-si trag presul de sub picioare unii altora, in perspectiva prezidentialelor de la iarna. Inconstienta care merge pana la tradarea intereselor nationale.

Pot doar sa sper ca structurile de forta ale statului roman sunt pe faza si pregatite pentru orice posibila dezvoltare din Ucraina.

 

Eroul Bula 

Exit mobile version