Romania Military

Lucrurile sunt neclare

… atat in privinta tancurilor cat si a avioanelor de lupta asteptate de Ucraina ca donatie.

Problema tancurilor este extrem de neclara, iar informatiile trambitate prin presa par cel putin neserioase, atat timp cat guvernele statelor care detin Leopard 2 dau din colt in colt fara a lua o decizie ferma.

Deocamdata doar Germania (14 tancuri Leopard 2A6) si Portugalia (trei tancuri) isi mentin promisiunile, in rest – asa cum scriam – unii refuza net, altii se mai gandesc, de ajungi sa te intrebi ce este zvon de presa, ce speculatie educata, si ce informatie cu totul mincinoasa.

Finlanda, tara care era trecuta ca furnizor aproape sigur de Leopard 2 pentru Ucraina a declarat in mod oficial ca lucrurile nu sunt nici pe departe atat de clare si ca o decizie  ferma va fi luata doar dupa ce tara va fi admisa in NATO, dar nici pentru o astfel de varianta nu avem o promisiune clara, un numar de tancuri disponibile.

Danemarca nici nu se gandeste sa renunte la tancurile sale, iar Olanda a declarat ca nu doreste sa trimita Leopard 2 in Ucraina. Oricum olandezii au doar 18 Leopard 2 inchiriate de la germani cu care participa la un batalion mixt germano-olandez. Adica au tancuri mai mult sa poata bifa arma tancuri in armata lor.

Dar nu au tancuri de dat.

Norvegienii sustin ca vor trimite Ucrainei opt tancuri Leopard 2A4, in privinta Spaniei este de asteptat sa-si tina cuvantul. Polonia isi va pastra angajamentul, la fel si americanii dar in acest caz se spune ca abia de la anul.

Trecand de la avioane, Suedia pare neserioasa, macar pe surse, si anunta ca ea doreste sa ajute Ucraina dar mai usor cu avioanele. Ca ar putea, intr-un final, sa se desparta de patru aparate, dar mai mult de atat ar fi foarte greu. Iar daca ar trebui sa fabrice unele noi, ar dura foarte mult.

Pai de ce sa fabrice unele noi, cand suedezii stau pe un stoc de zeci de avioane nefolosite Gripen C/D? Se gandesc ei  sa ofere Ucrainei Gripen E?! Hai sa fim seriosi Gripen E este abia la inceput de drum si Suedia nu ar dona cel mai performant si mai scump avion macar pentru ca deocamdata nu are niciunul in dotare.

Gripen C/D ar fi probabil si arhisuficient pentru frontul ucrainean, iar la acest capitol – la C/D-uri – suedezii au zeci de aparate retrase si stocate, asadar de ce doar patru unitati si ce lagatura are ciclul relativ lung de productie al unui avion nou cu cererea Kievului?

Ar mai fi si problema sigurantei tehnologiei Gripen daca un astfel de aparat ar fi doborat/capturat de rusi. Ar avea ivanii, sustine ministrul apararii suedez, acces la tehnologia Gripen…

Evident ca o astfel de ingrijorare este macar haioasa, un avion doborat este o epava fumeganda, un avion capturat – asta-i chestie din filmele cu Rambo din anii “80 – o chestie aproape imposibila si chiar daca rusii ar pune mana pe un Gripen cred suedezii ca Moscova nu cunoaste suficient de bine super-tehnologia Saab?

In cazul rusilor nu cunoasterea tehnologiei vestice este problema – o cunosc foarte bine – ci duplicarea ei. La fel ca si in cazul chinezilor care desi fura tehnologie de la rusi de zeci de ani, tot cumpara anual motoare de avion, radare, Su 35S sau S 400, pentru ca simpla cunoastere teoretica nu-ti livreaza si lantul de fabricatie (zeci de uzine), tehnologiile aferente pentru diverse componente etc.

PS Intre timp, polonezii au trimis in Ucraina primele patru tancuri Leopard 2A4 dar se plang foarte serios de lipsa pieselor de schimb pentru intreaga lor flota de Leopard 2, iar cu aceasta penurie se confrunta toti posesorii de Leopard 2, industria germana nu face fata cererii.

PPS Si mai exista o problema despre care nimeni nu vorbeste. In momentul in care Ucraina primeste un sistem de armament: sisteme AA, tancuri, transportoare etc, tarile donatoare trebuie sa se gandeasca ca respectivul sistem trebuie intretinut, alimentat cu munitie si piese de schimb, iar toate acestea vor trebui, evident, donate, ori sa mentii in stare de lupta o armata de marimea celei ucrainene, aflata in plin razboi, este o chestiune extrem de complicata si foarte, foarte  scumpa.

PPPS L-am vazut de curand pe fostul premier britanic, Boris Johnson, militand pentru trimiterea de aparate Eurofighter Typhoon a RAF Ucrainei. Pai la 80 de mii de euro ora de zbor, cine va sustine exploatarea aparatelor de catre ucraineni? Cine le va plati munitia (rachete aer-aer) cand o racheta aer-aer se duce lejer spre sute de mii de euro bucata, chiar un milion?!

GeorgeGMT

Exit mobile version