Romania Military

Luftverteidigungssystems für den Nah- und Nächstbereichsschutz

Mai in limba romana este vorba de sistemul anti-aerian si anti-drona cu care germanii vor sa inlocuiasca sistemul Ocelot. Despre LVS NNbs am discuta deja intr-un articol anterior cand faceam referire la socul guvernului  de la Berlin cand a fost pus in fata pretului cerut de companiile dezvoltatoare a sistemului: Rheinmetall Electronics, Hensoldt Sensors si Diehl Defence.

Initial, guvernul oferise suma de 240,6 milioane de euro, companiile au cerut 1,3 miliarde de euro si era evident ca cineva ori era prost (sa spunem, planificatorii guvernamentali care se dovedeau rupti de realitate, ori companiile implicate care aratau o anumita aplecare spre escrocherie), ori calic. Pana intr-un final nu cunoastem cine ce era, doar ca s-a convenit ca bugetul alocat pentru ca sistemul sa devina realitate a fost crescut la 1,3 miliarde de euro, dar banii nu vin direct din bugetul apararii ci din faimosul fond de 100 de miliarde de euro constituit pentru reainarmarea Germaniei. Asta cel putin pentru inceput, pana cand fondurile necesare vor fi bugetate direct pe aparare.

Toate bune si frumoase dar aflam ca primul prototip al viitorului sistem anti-aerian ar fi gata nu mai devreme de 2028, conform ministerului apararii. Intre timp germanii au retras inca din 2010 sistemele anti-aeriene Gepard (fara sa puna nimic in locul lor), sistemele de rachete AA Roland in 2005, iar Ocelotul este batraior si are la baza un sasiu senilat de Wiesel 2 si rachete AA Stinger.

Si ca lucrurile sa fie in concordanta cu bogata istorie in materie de blindate a armatei germane, se va dezvolta si o noua varianta de transportor 8×8 Boxer care sa fie baza atat a sistemului AA bazat pe rachete IRIS T SLS cat si pentru sistemul artilersitic anti-aerian de la Rheinmetall Skyranger 30.

Cele doua ar urma sa lupte in tandem precum Ocelot si Gepardul in vremurile lor de glorie.

Incetosate sunt insa caile Domnului cand te uiti nu doar la suma implicata pentru dezvoltarea unui sistem ale carui componente exista deja, dar si la termenul indicat: 2028.

Boxer 8×8, probabil usor modificat pe zona de platforma (optimizat un pic) – Boxerul exista deja, este operational, este modular si se afla in dotarea mai multor tari.

Rachetele IRIS T SLM (raza 40km) exista deja si sunt perfect operationale, lupta prin Ucraina impotriva ciumei de la rasarit.

Radarul Spexer  si rachetele IRIS T nu sunt chiar la prima intalnire, cele doua au fost deja integrate si prezentate publicului in 2021 montate pe un vehicul blindat Eagle 6×6 cu ocazia DSEI 2021. Era vorba chiar de rachetele IRIS T SLS (raza mai mica -12km), asadar nu discutam despre dezvoltarea unui radar nou ci avem a face cu unul matur.

Si daca le ai pe toate, cum sa dureze patru ani?! Dar guvernul a inghitit galusca, a pus banii jos – a lasat balta ancheta pe care o promisese cand a auzit pretul propus –  si acum astepta ca peste patru ani sa-si vaza si prototipul in valoare neta de cel putin 1,3 miliarde de euro…

GeorgeGMT

Exit mobile version