Romania Military

Lupta anti-submarin nu-i lasa pe americani sa doarma

descărcare

Mk 54

Desi am mai scris despre obsesia US Navy fata de submarinele diesel modern, se pare ca vom mai avea ocazia sa mai scriem si in viitor, si asta deoarece americanii au luat foarte in serios amenintarea submarina. De altfel daca stam si ne uitam cu atentie la forta marinei militare americane putem concluziona  ca astazi US Navy nu are un adversar comparabil nici macar la 10% din capacitatea sa, fiind dominanta marile si oceanele Terrei mai abitir decat o facea Royal Navy in anii ei de glorie.

Asadara incapatanarea cu care americanii urmaresc sa-si modernizeze capacitatile ASW este normala, atata timp cat singurul pericol cu adevarat de luat in seama, nu ma refer aici la lupta in zonele costiere sau marile semi-inchise, a ramas cel submarin.

Mergand pe aceasta idee au mai fost comandate inca 150 de kit-uri pentru up-datarea torpilelor AS de tip Mk 54 LWT (lightweight anti-submarine torpedoes). Aceste kit-uri aduc un sonar activ mult mai puternic, impreuna cu un calculator care ofera o interpretare  mai buna si rapida a datelor obtinute, asta in conditile in care Mk 54 nu este deloc o torpila tanara, avand deja peste 20 de ani de la intrarea in serviciul activ. La aceste considerente mai trebuie adaugat si faptul ca unele componente ale Mk 54 provin de la un model precedent, Mk 50 a carei productie a fost oprita  la mijlocul aniilor “90.

Torpila Mk54 este gandita sa fie operata mai ales de avioane, dar in acest moment ea este arma AS de baza pentru foarte multe nave de lupta americane si aliate, inlocuind practic incarcaturile AS, batranele grenade anti-submarin sau bombe de adancime. Torpila este foarte eficienta folosita de la bordul aeronavelor de patrulare ASW, care pot avea la bord pana la opt astfel de arme sau de la bordul elicopterelor care pot transporta pana trei astfel de torpile.

Mk 54 face parte din categoria mini-torpilelor calibrul 324mm si are o masa de 340 kg cu un cap de lupta de 45 kilograme, si din momentul lansarii cauta in mod activ nava-tinta, sistemul sau de ghidaj fiind special proiectat sa opereze in ape costale de mica adancime, acolo unde interferentele sunt foarte mari.

Aceasta mini-torpila permite utilizare mai multor kit-uri care sa-i cresca eficienta. Unul din acestea ii permire sa planeze, odata lansata din avion. Desi initial torpila trebuia lansata de la bordul avioanelor P-3/P-8 de la altitudini mici in cadere libera cu ajutorul unei parasute de franare, instalarea kitului ofera armei ghidaj GPS si capacitatea de a plana 10-15 kilometri pana la impactul cu apa, daca este lansata de la o altitudine de minimum 6300m. Necesitatea planarii este data de faptul ca multe submarine detin deja rachete AA cu raza scurta, iar lansarea torpilei de la o distanta de +10km face ca avionul de patrulare sa nu mai fie nevoit sa intre in zona de impact a rachetelor AA.

Deocamdata se pare ca US Navy a dezvoltat o slabiciune deosebita pentru aceasta torpila deoarece comenzile pentru ea si pentru kiturile de up-datare sunt constante.

GeorgeGMT

Exit mobile version