Cei de la Picatinny Arsenal din SUA lucreaza la o noua versiune a obuzierului M777A2 39 de calibre, sub denumirea M777 ER, avand ca scop dublarea distantei de tragere efective. Modificarea consta in adaugarea unui segment de 1,8m, la teava actuala. Cele 450 kg suplimentare datorate modificarilor se adauga celor 4,4t standard ale M777 (datorita componentelor de titan care au redus la jumatate masa fata de un obuzier clasic : 42% mai usor decat cele 7,7t ale M198), rezultand o posibila masa de aproape 4,9 tone pentru versiunea ER.
Noul M777 ER (foto Erin Usawicz)
Proiectul denumit ERCA (Extended Range Cannon Artillery) sponsorizat de catre biroul de stiinta si tehnologie al ARDEC, are ca si scop cresterea distantei de tragere de la cea actuala de 30km la una de 70km. Se studiaza daca modificarea poate fi aplicata produsului existent, M777, sau daca este nevoie de o noua platforma pentru implementare si pentru a se incadra in cerintele de mobilitate si putere de foc ale US Army si US Marines.
Cei de la biroul ARDEC au ca si obiectiv extinderea distantei de tragere a artileriei cal. 155mm, prin mai multe proiecte: tunul XM907, proiectilul asistat de motor racheta XM1113, super-incarcatura XM654, un sistem de autoincarcare si un nou sistem de control al tragerii.
M777A2 la bordul USS Whidbey Island (LSD 41)
Pentru testarea impactului asupra mobilitatii, a fost modificat un obuzier M777A2 prin adaugarea kit-ului pentru macheta de masa a tunului XM907 ERCA modificat la poligonul de teste Yuma din Arizona. In fapt este vorba de o teava veche de 52 calibre, inserata intr-un M777A2 avand masa totala a unui XM907. Testele de mobilitate comparativa cu M777A2 vor fi desfasurate in poligonul Aberdeen, din Maryland, vizand modul in care se desfasoara transportul tunului si interactiunea echipajului cu arma in timpul operarii, pentru a putea optimiza designul. Exteriorul tevii este dotat cu caneluri de care pot fi fixate greutati in diverse pozitii pentru a modifica pozitia centrului de greutate in timpul testelor.
Ultima etapa a programului va include testarea noului sistem integrat pe un sasiu M109A7 Paladin.
Probabil cel ma important concurent european pe aceasta nisa a calibrului 155mm este sistemul Trajan, al celor de la Nexter Systems, un obuzier cal. 155mm si 39 respectiv 52 calibre lungime, derivat din cel folosit de catre sistemul autopropulsat Caesar si reutilizand platforma TR Towed Gun System. Trecerea in pozitie de tragere se face in 1’30”, fiind operat de 6 oameni si dotat cu sisteme de incarcare si tintire automate, astfel ca poate atinge o cadenta de tragere de 6 proiectile/minut. Acuratetea este asigurata de sistemele elctronice integrate INU (Inertial Navigation Unit) si Automatic Laying and Relaying System, putand integra si o varianta a „ATLAS” Artillery Firing Control System (AFCS) de pe Caesar.
Distanta de tragere a Trajan este de 42km cu munitie ERFB (incarcaturi inteligente Bonus, Spacido) si de 55km cu proiectile asistate de motor racheta, pe cand tragerea directa se poate executa pana la 2km cu ajutorul vizoarelor zi/noapte integrate. Dispunand de generator auxiliar, Trajan se poate deplasa prin propriile mijloace cu o viteza de pana la 10km/h, pentru a isi modifica amplasamentul de tragere fara interventia tractorului.
Trajan are o masa totala (cu tot cu generatorul auxiliar) de 13 tone, fiind aerotransportabil cu aeronava din clasa IL-76, C17 or A400M iar la acest capitol M777-ER va performa mult mai bine (4,9t), alaturi de promisiunea unei distante de tragere mai mari.
Marius Zgureanu
http://www.army-guide.com/eng/product4975.html
http://www.ardec.army.mil/news/article.aspx?id=2508