Politia din Macedonia a folosit gaze lacrimogene, vineri, pentru a dispersa miile de imigranti si refugiati care incercau sa patrunda pe teritoriul tarii dinspre Grecia, relateaza Reuters.
Mii de oameni din Orientul Mijlociu, Africa si Asia, multi dintre acestia refugiati sirieni, au petrecut noaptea rece pe fasia de frontiera, dupa ce Macedonia a decretat joi stare de urgenta si si-a inchis practic granita de sud pentru imigranti si refugiati.
Fortele de securitate, aflate in spatele unui gard de sarma ghimpata, au facut uz de gaze lacrimogene pentru a impinge inapoi multimea furioasa care cerea sa treaca in Macedonia si mai apoi spre nord in Ungaria si in spatiul Schengen, precizeaza Reuters.
Incidentul s-a produs intre localitatea greceasca Idomeni si orasul macedonean Gevgelija, pe care imigrantii l-au folosit in ultimele zile pentru a trece ilegal in Macedonia dinspre Grecia.
Potrivit AFP, ciocnirile dintre politistii macedoneni si imigranti au durat doar cateva minute, acestia din urma punand copiii si femeile in fata barajului pentru a impiedica noi violente.
Numarul imigrantilor ramasi blocati in zona neutra de frontiera a crescut in noaptea de joi spre vineri de la 1.500 la circa 3.000 de persoane, potrivit jurnalistilor AFP.
Guvernul macedonean a decretat stare de urgenta in doua regiuni de frontiera, ceea ce permite mobilizarea armatei pentru a face fata numarului tot mai mare de imigranti.
Macedonia este un important punct de tranzit pentru imigrantii care vin dinspre Grecia si se indreapta catre state mai bogate din nordul Uniunii Europene. Aproximativ 44.000 de persoane ar fi tranzitat Macedonia in ultimele doua luni, multe dintre ele fugind din calea violentelor din Siria.
Una dintre regiunile in care a fost decretata starea de urgenta este cea de la frontiera Macedoniei cu Grecia, unde in ultimele zile au avut loc scene haotice, numerosi imigranti incercand sa urce la bordul trenurilor care merg spre Europa Occidentala.
De asemenea, starea de urgenta a fost declarata si in Kumanovo, o regiune din nordul tarii, situata la frontiera cu Serbia.