Romania Military

Mai mult Iron Dome pentru infanteria marina americana…

US Marine Corps au lansat o intentie de achizitie a 44 de lansatoare Iron Dome și 1840 de interceptoare Tamir. Avand in vedere ca o baterie Iron Dome dispune de 3-4 lansatoare, este vorba cel mai probabil de aproximativ 11 sisteme.

Acordul initial, care prevedea ca USMC sa cumpere trei baterii ale sistemului Iron Dome, va fi incheiat cu Raytheon, care la randul sau are un acord de productie-distributie cu Rafael Advanced Defense Systems pentru Statele Unite, vizand productia locala a interceptorului Tamir. Sistemul Iron Dome a fost adaptat de Rafael pentru cerintele USMC. Anul trecut au fost finalizate cu succes o serie de trei teste de interceptie ale sistemului, efectuate cu sprijinul Rafael. Conform ultimelor teste desfasurate in SUA si Israel, Iron Dome este capabil sa combata nu doar munitii de artilerie clasica sau reactiva, ci si drone, aeronave si rachete de croaziera. Sud coreenii au exprimat insa rezerve legate de eficacitatea sistemului de a distruge munitii de dimensiuni mai mari, anuntand ca isi vor dezvolta propriul sistem.

 

Sa nu uitam ca US Army a cerut Congresului SUA sa investeasca 1,6 miliarde dolari americani pana in 2024 cu scopul integrarii interceptorului Tamir cu propriul lor sistem IFPC Inc 2-I, unde a fost concurat cu succes de lansatorul multimisiune.

Si tot la capitolul reamintire, compania Rafael, producatorul sistemului Iron Dome, a prezentat la BSDA 2018 sistemul Spyder care ar urma sa folosească trei tipuri de rachete: Tamir (Iron Dome) pentru C-RAM, Python 5 (IR) pentru raza scurta si Derby (RF) pentru raza medie de actiune. Tot la acel moment, Romaero si Rafael au semnat un memorandum, compania israeliana avand intentia de a participa la programul SHORAD al Romaniei.

Acum zece ani, pretul unei baterii Iron Dome era estimat la 40 de milioane de dolari, iar pretul unei rachete, intre 45-90 de mii de dolari (62 mii dolari dupa surse franceze)! In pretul de 40 de milioane de dolari per baterie, erau incluse si 100 de rachete. In ianuarie 2019 a fost anuntata cumpararea a doua baterii Iron Dome de catre SUA contra sumei de 373 milioane dolari, comanda fiind finalizata in data de 20 august. S-au comandat doua radare si posturi de comanda asociate, 12 lansatoare si 480 rachete, prima baterie fiind livrata in 30 septembrie 2020 si a celei de-a doua in 3 ianuarie 2021. La data de 16 mai 2023 a fost anuntata disponibilitatea de desfasurare in teatru de operatiuni a unui singur sistem, celalalt fiind inca implicat in formarea personalului.

 Radarul G/ATOR, parte a US.Marine Corps’ Medium Range Intercept Capability ( sursa: U.S. MARINE CORPS / Cpl. Savannah Mesimer)

In varianta americana a sistemului, radarul G/ATOR  (Marine Ground/Air Task-Oriented Radar AN/TPS-80 ) este cel cu care USMC a integrat si testat Iron Dome (SkyHunter in versiunea americanizata, propus de Raytheon ), fiind utilizat in locul radarului original ELTA EL/M 2084, capabil sa vada munitii trase la distante de putin peste 100km de pozitia sa si de a urmari 200 de tinte simultan. O baterie Iron Dome poate proteja o suprafata de aproximativ 150 km patrati.

In varianta navalizata C-Dome, lansatorul standardizat de tip canistra cu 10 rachete poate aborda tinte la 360°, o diferenta fata de sistemul terestru, fiind integrat cu radarul de descoperire al navei, nemaiavand nevoie de un radar dedicat pentru tragere. Datorita amprentei reduse pe punte, este laudat de producator ca fiind destinat navelor de patrulare (OPV), corvetelor si platformelor petroliere.

Versiunea terestra compacta si mobila a sistemului, montata pe un singur camion si destinata trupelor mecanizate/motorizate se numeste I-Dome.

Macheta rachetei Tamir si a lansatorului alaturi de Spyder si Derby ER la Le Bourget 2023

SUA au contribuit la programul Iron Dome cu 1,6 mld.$ pana in 2021, cu un alt miliard alocat in 2022.

 

Intre timp…

In iunie, tot cei de la Rafael Advanced Defense Systems, au anuntat dezvoltarea unui interceptor avansat contra vectorilor supersonici, interceptor denumit Sky Sonic. Sistemul a fost prezentat si la Paris Air Show Le Bourget, in aceeasi luna:

Modelizare grafica Sky Sonic, in lansator (sus), respectiv la separarea de booster (jos)

Interceptorul Sky Sonic va avea o viteza ridicata si manevrabilitate deosebita pentru a putea intercepta rachete hipersonice cu viteze pana la 20 Mach. Distantele de lovire eficace a tintelor sunt pana la 70-80km altitudine iar separatia de boosterul principal are loc intre 7 si 20km fata de lansator, distanta putand fi reprogramata in timpul zborului. Propulsia este asigurata de doua etaje, ultimul fiind destinat enregiei necesare in faza finala de interceptie, dupa separarea de etajul inferior, booster. Tot in faza finala, manevrabilitatea interceptorului este furnizata de un asamblu aripioare de ghidaj si niste propulsoare laterale, ultimele fiind destinate cazului in care interceptarea se face in straturile superioare rarefiate ale atmosferei, unde aripioarele sunt ineficiente.

Lovirea tintei se va face frontal, anticipand traiectoria acesteia datorita capului de urmarire, distrugerea fiind asigurata de un cap exploziv cu focos de proximitate.

Interceptorul hipersonic vine si ca un raspuns la doua saptamani de la anuntul Iranului cu privire la noua sa racheta hipersonica capabila de viteze de pana la 15 Mach si distante de actiune de 1400 kilometri.

O alta noutate a celor de la Rafael este racheta SKY SPEAR, un vector cu raza lunga de generatia a sasea (utilizabil ca vector cu lansare din aer sau ca parte a sistemului antiaerian Spyder), care beneficiaza de un nou cap de cautare in RadioFrecventa de ultima generatie rezistent la contramasuri, precum și alte tehnologii inovante. Una dintre ele este motorul racheta pulsatoriu in 3 trepte putand lovi tinte incepand cu distante de 55km cu lansare din aer. Prima treapta este folosita pentru accelerarea in faza de lansare, a doua pentru parcurgerea distantei pana la tinta iar a treia este pornita in apropierea tintei, pentru a mentine intacte rapiditatea si manevrabilitatea in aceasta sectiune finala.

 

Macheta SkySpear in mijloc-dreapta

Cat despre noi… in asteptarea echiparii marinei si a apararii antiaeriene cu raza scurta si foarte scurta… desi cele de mai sus ar trebui sa ne intereseze pentru anumite nise, se pare ca avem alte griji.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

US Marines move forward with purchase of Israel’s Iron Dome – The Jerusalem Post (jpost.com)

RAFAEL Unveils Sky Sonic: Hypersonic Missile Interceptor – Rafael

PAS 2023 – Rafael unveils Sky Sonic, its anti-hypersonic defence solution – EDR Magazine

 

Citeste si:

Sisteme SHORAD: astăzi Iron Dome 

Din nou despre „Iron Dome” 

Rafael Iron Dome C-RAM 

Iron Dome pe americaneasca 

Iron Dome si limitarile sale 

Din nou despre Iron Dome 

Iron Beam 

Mini-interceptorul LOWER-AD 

Cehia a primit primul radar ELM-2084 Multi-Mission Radar (MMR) 

G/ATOR AN/TPS-80

USMC comanda radare Northrop Grumman AN/TPS-80 suplimentare

Exit mobile version