Romania Military

Mai putine Type 26 pentru Australia

 

In anul 2018 guvernul australian a semnat un contract cu BAE Systems in valoare de 26 de miliarde de dolari pentru noua fregate Type 26. Atunci compania britanica a castigat in defavoarea italienilor de la Fincantieri cu FREMM si a spaniolilor de la Navantia cu fregata F 5000 (la baza F 100 care la randul ei este baza pentru cele trei distrugatoare antiaeriene australiene din clasa Hobart).

Programul „Sea 5000” sau “Hunter” a fost demarat de marina australiana pentru inlocuirea fregatelor din clasa ANZAC, prima nava urmand sa fie gata de lupta prin 2030. Conform cerintelor, cele noua fregate din clasa “Hunter” vor fi construite in Australia, in santierul naval ASC Shipbuilding, din Adelaide.

Pana aici totul a fost bine, dar nici nu s-a uscat bine cerneala pe contract ca au inceput controversele. Mai intai australienii au cerut ca navele sa fie ceva mai mari, cam cu 20%, si sa atinga 10 mii de tone deplasament, ceea ce a generat cresteri de costuri, navele urmau sa fie cam lente etc, dar pana la urma s-au linistit.

Oare?!? Un raport al Australian National Audit Office (ANAO), din luna mai a acestui an, arata cu degetul unele probleme, printre care: o intarziere de 18 luni a programului, cresteri semnificative de costuri si totul ar fi datorat faptului ca la momentul la care contractul a fost semnat, Type 26 exista doar pe hartie, sau conform ANAO: ”largely to the immaturity of the design.”

Dar raportul ANAO merge mai departe si sustine ca la data la care Type 26 a fost declarata castigatioare, de fapt, nava ofertata de BAE Systems era depasita de concurenta: FREMM si F 5000. Ministerul apararii australian este acuzat in mod direct ca: ”did not conduct a limited and effective bidding process for the design of the ship. The value for money of the three competing models was not evaluated by officials, as the bid evaluation plan [TEP] proposed the government to do.”

Cu alte cuvinte nimeni nu poate explica astazi de ce Type 26 a fost declarata castigatoare, asa reiese cel putin din documentele oficiale avute la dispozite de ANAO. Evident ca au aparut acuzatiile de coruptie, senatorul australian David Shoebridge observa: “What we do know about the acquisition of the frigate Hunter is that the warnings were ignored, the main checks and balances bulldozed, critical documents lost, and a small group of powerful insiders got the result they wanted.”

Si trebuie sa retineti ca nava dorita de australieni difera destul de substantial de Type 26, macar prin deplasament, 8 mii de tone Type 26, 10 mii de tone Hunter class, de unde rezulta probabil si intarzierile, depasirile de costuri substantiale si acuzatiile la adresa afacerii in sine.

Si de aici pana la taiere la capitolul nave achizitionate nu este decat un pas, actualul guvern, care nu este tot acela care a semnat contractul, se uita la depasirile de costuri si conform ziarului Australian Financial Review, din noua nave initiale ar putea ramane doar sase, sau chiar mai putine: “Many in the defence industry expect the surface fleet review to recommend reducing the number of Hunter-class frigates by at least three units.”

Acum nu se stie cat din vina apartine australienilor si cat BAE Systems. Sa nu uitam ca Hunter-class este diferita fata de varianta de baza a Type 26 si este normal sa ai costuri, uneori surprinzatoare, pe de alta parte nu i-a obligat nimeni sa cumpere o fregata pe hartie. Americanii cand au luat decizia sa revina la fregate au acceptat doar oferte cu nave aflate in exploatare, nu cai verzi pe pereti.

Pe de alta parte, cu chinezii in coasta si cu anumite angajamente asumate in AUKUS s-ar putea ca australienii sa stranga din dinti si sa puna banii jos pentru toate cele noua fregate din clasa Hunter. Banii au, nevoia de nave de lupta exista, iar fata de costurile cu cele opt submarine nucleare afacerea fregatelor este chiar o chestiune rezonabila.

De asemenea nici canadienii nu sunt foarte multumiti de costurile cu Type 26 comandate de ei si se asteapta ca in acest caz sa aiba loc o reducere a numarului de nave. O decizie in cazul Canadei este asteptata spre sfarsitul acestui an. Oricum, in cazul nord-americanilor, pretul per fregata Type 26 era cel mai mare, peste pretul platit de australieni, peste cel platit de Royal Navy.

Ar mai fi de mentionat faptul ca, desi navele clasei Hunter vor fi capabile sa duca lupta in toate cele trei medii (anti-nava, antiaerian si anti-submarin), australienii le gandesc mai ales pentru rolul lor in lupta anti-submarin.

GeorgeGMT

Exit mobile version