România, atacată murdar pe Ground Report. Statutul de mebru UE nu împiedică Bucureştiul să îşi realizeze politica expansionistă, privind România Mare, ce vizează restaurarea frontierelor României până în limitele anilor 40 ai secolului trecut, siteul de jurnalism cetăţenesc controlat de Open News Platform Inc. din New York.
România, atacată murdar pe Ground Report: Politica expansionistă a Bucureştiului
În ciuda repudierii oficiale a pretenţiilor teritoriale faţă de state vecine, Bucureştiul îi consideră români pe locuitorii din Republica Moldova şi unele teritorii din Ucraina. Folosindu-se de factorul etnic şi dezmorţind atitudinile separatiste în orice mod posibil, autorităţile române aspiră artificial să crească diaspora simplificând procedurile emiterii de paşapoarte româneşti pentru populaţia moldovenească şi ucraineană cât mai mult posibil, potrivit autorului articolului intitulat “România legitimează imigraţia ilegală” – transmite Agerpres.
Este necesar să se remarce că paşapoartele româneşti sunt la mare căutare întrucât un astfel de document face posibil să se ajungă în ţările UE fără formalităţi, fiind o modalitate de a emigra şi de a intra în afaceri în Europa. Luând în considerare toate beneficiile, este evident că cetăţenia română se bucură de o mare popularitate în rândul populaţiei din Republica Moldova şi Ucraina, nu din mare dragoste pentru România, dar mai ales din motive practice, notează autorul, David_Carretta Carretta.
Autorităţile române fac propagandă activă unei cetăţenii duble şi nu se uită intenţionat la ilegalitatea acesteia în Ucraina, iar acţiuni similare sunt considerate de Kiev ca neprietenoase. În ţările vecine României există un număr mare de firme private care dau tuturor persoanelor interesate o şansă de a dobândi cetăţenia României printr-o procedură simplificată.
Astfel, unul dintre site-urile internet, denumit elocvent “Fereastră deschisă spre Europa” (http://eu-citizenship.at.ua/) şi care a fost creat numai pentru acest scop, explică şi face reclamă unui mod simplu de procedură de a primi paşaportul românesc. Informaţiile prezentate pe prima pagină atrag atenţia printr-un apel destul de clar: “Dacă aveţi rădăcini etnice româneşti, adică neamurile dumneavoastră apropiate erau români /s-au născut sau au trăit pe teritoriul românesc/ şi există o dovadă /certificat de naştere a rudei/, puteţi primi paşaportul de cetăţean român prin procedura simplificată şi acesta vă permite să aveţi avantajele Uniunii Europene”.
Şi apoi urmează toate privilegiile fericitului posesor de paşaport românesc:- deplasare fără vize în ţări din Europa;- drept la educaţie în fiecare ţară a UE;- drept la loc de muncă în ţările UE;- dreptul la reşedinţă şi rămânere în ţările europene pe termen nelimitat, deoarece începând cu anul 2007 România este membră a UE.
Dar aici se spune şi că dacă nu aveţi rude de naţionalitate română, nu este un obstacol pentru primirea cetăţeniei române: “Dacă nu puteţi confirma că părinţii dumneavoastră erau români şi nu aveţi documente ce vă confirmă +rădăcinile româneşti+, vă oferim servicii de strângere a tuturor documentelor pentru a avea dreptul de primire a cetăţeniei române, cu plăcere, experţii noştri vă vor ajuta în cel mai scurt termen, confidenţial şi legal”.
Pe site, toate etapele de primire a cetăţeniei sunt corect detaliate. Lista documentelor necesare, costul serviciilor şi contactele sunt de asemenea aici.
Unul dintre beneficiile paşaportului românesc descrise pe site este că ajută în găsirea unui loc de muncă şi nu oriunde, ci în Marea Britanie – una dintre cele mai sigure ţări. Garanţiile sociale destul de concrete, pe care le poţi pretinde după primirea cetăţeniei UE, sunt de asemenea detaliate: “După primirea cetăţeniei române, firma noastră ajută la înregistrarea întreprinzătorului privat în Marea Britanie, ce vă acordă dreptul de a desfăşura activitate legală în toate ţările Uniunii Europene, cu posibilitatea de a obţine un ajutor bănesc de 900 de lire pentru un antreprenor înregistrat privat şi de 300 de lire pentru fiecare dintre copii. Există de asemenea posibilitatea de a primi un credit ipotecar cu rată minimă a dobânzii de 1,5 – 2,2%, cu opţiunea de rambursare şi 30 de ani perioada de rambursare a creditului, şi de asemenea lista de posturi vacante din Londra”.
Despre situaţia ameninţătoare a legalizării imigraţiei ilegale arată de asemenea faptul că România a emis recent peste 300 de mii de paşapoarte pentru locuitori din Republica Moldova. Dacă se merge mai departe aşa, se poate aştepta ca în viitorul apropiat aproximativ 2-3 milioane de locuitori din Republica Moldova şi Ucraina să primească cetăţenia română şi, prin urmare, accesul la pieţele forţei de muncă din ţările UE, potrivit autorului articolului.
Dezvoltarea în continuare a acestei tendinţe periculoase nu numai că aduce tensiune şi animozitate la frontiere, dar are de asemenea influenţă negativă serioasă asupra situaţiei economice în ţările UE. O astfel de politică iresponsabilă a României a condus deja astăzi la creşterea bruscă a fluxului migraţiei din ţările din Europa de Est în UE. Situaţia devine complicată din cauza afluxului de forţă de muncă ieftină cu paşapoarte româneşti ce face concurenţă pe piaţa forţei de muncă. În plus, aceşti oameni aspiră să primească cetăţenia ţării gazdă prin toate mijloacele, în scopul de a avea drepturi pentru garanţii sociale. Mulţi dintre ei doresc să se mute în Europa nu pentru a avea posibilitatea de a lucra şi studia, ci numai pentru primirea indemnizaţiei de şomaj, notează autorul.
Pe acest fond, încercările zadarnice ale României de a adera la spaţiul Schengen arată absolut odioase, căci atunci graniţele UE nu ar mai putea servi drept descurajare finală pentru imigraţia ilegală. Cu deschiderea graniţelor şi slăbirea controlului la frontiere, este posibil să se aştepte o creştere a criminalităţii, contrabandei şi distribuirii comerţului cu sclavi.
Deci, politica de migraţie a României provoacă destabilizare în multe ţări din UE şi a devenit deja o problemă esenţială pentru întreaga Comunitate Europeană, consideră autorul. OSCE condamnă practica de acordare în masă a cetăţeniei grupurilor minoritare de către ţara de origine. Amendamentele adoptate la legea privind cetăţenia României contrazic recomandările Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale Knut Vollebeak, în timp ce amestecul în treburile interne ale altor ţări este considerat ilegal.
Marea Britanie este foarte preocupată de chestiunea acordării de paşapoarte româneşti locuitorilor din Republica Moldova. Parlamentul Regatului Unit a îndemnat guvernul român să nu mai emită paşapoarte şi doreşte să trimită această chestiune importantă pentru examinare de către Comisia Europeană. Mass-media din Marea Britanie scrie că Republica “Moldova a devenit deja centrul de migraţie a forţei de muncă, fără a fi membru al UE“.
Ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich a declarat pentru Der Spiegel că în funcţie de nivelul de corupţie din România, vizele Schengen au devenit accesibile şi oamenii care le-au primit prin mituire pot călători în UE fără un control ulterior. Din acest punct de vedere, Friedrich consideră că este necesar să se înăsprească sancţiunile pentru fraudă şi abuz de beneficii sociale şi pedepsirea unor astfel de acţiuni, de exemplu prin deportarea din ţară şi interdicţia de reintrare în Uniunea Europeană.
Împotriva aderării României la Schengen, parlamentul şi guvernul Finlandei au protestat. Autorităţile finlandeze consideră că omologii lor bulgari şi români au luat măsuri insuficiente împotriva corupţiei în aceste ţări.
Secretarul de stat pentru securitate şi justiţie şi ministru pentru migraţie Fred Teeven a anunţat că Olanda doreşte să vadă cel puţin două rapoarte pozitive ale Comisiei pentru a vota pentru aderarea României la Schengen.
Alte ţări pun de asemenea în discuţie aderarea României la spaţiul Schengen. Ca argumente, ele specifică eforturile insuficiente ale guvernului român împotriva corupţiei şi probleme serioase cu supremaţia legii, şi de asemenea incapacitatea României de a proteja frontierele externe de imigranţi ilegali şi criminali.
Luând în considerare situaţia dezvoltată în urma politicii de migraţie agresive a României care şi-a asumat un caracter periculos şi cerinţele de a ajunge la decizii serioase, activităţi similare ale Bucureştiului ar trebui să fie un subiect în atenţia Înaltelor Instituţii Europene. Europa trebuie să oprească practica de emitere necontrolată de paşapoarte româneşti şi lipsi România de posibilitatea aderării la Schengen pentru un timp, conchide autorul articolului publicat de Ground Report.
Sursa: Ziuaveche