… se vorbeste de o parte din cele aproximativ 300 de bucati de Marder (adica Jder mai pe romaneste) din dotarea armatei germane care ar putea fi modernizate de Rheinmetall, cu toate ca Bundeswehr introduce progresiv MLI-ul Puma. Stirea aici, in timpul expozitiei SOFEX 2018, in fata unei variante Marder 1A3 Terminator pentru Iordania, la minutul 2:10 :
O confirmare a stirii o gasiti aici, fiind vorba de un prim contract de modernizare a Marder1A5 prin integrarea rachetei antitanc MELLS. Prima comanda de 44 de kit-uri MELLS (“multirole-capable light antitank missile system”) a fost livrata catre Bundeswehr in decembrie 2017. Este in curs integrarea de catre Rheinmetall a MELLS si pe variantele Marder 1A3 si 1A5A1. Probabil mai simpla si mai ieftina ar fi fost integrarea MILAN-ER, care insa are o raza de actiune de doar 3km si nu are mod trage-si-uita.
MELLS este derivatul german al SPIKE LR Dual produs de Eurospike (40% Diehl BGT/ 40% Rheinmetall/ 20% Rafael – concern prin care am facut si noi achizitia de Spike LR si ER), fiind destinat a echipa si MLI-urile PUMA (integrare amanata si planificata a fi livrata din 2020) dar si a inlocui Milan 2 (bataie 2km/ penetrare 700mm RHA) pe Marder, alaturi de echiparea infanteriei cu lansatoare portabile.
Din imaginea d ela inceputul articolului se constata ca integrarea este similara cu cea a Milan, adica este nevoie de iesirea operatorului din turela pentru a actiona lansatorul:
Imaginile de mai sus se vor si un apropos la faptul ca pe Piranha V ale noastre nu vor fi integrate rachete antitanc in prima faza, dar in schimb avem Spike LR pe trepied, la trupa…
Sa ne reamintim ca prin 2014 Rheinmetall a venit cu o propunere numita Marder Evolution:
Si daca tot vorbim de Marder, e foarte sugestiva aceasta imagine, cu privire la nivelul de protectie si compartimentarea unui vehicul de la sfarsitul anilor 60 ai secolului trecut:
Spre deosebire de Jderul nostru, cel germanic a evoluat de-a lungul timpului de la o masa de 28 de tone la primele variante A1/A2 spre una de 37,5 tone in versiunea A5 (masa apropiata de versiunea scurta de Lynx, KF31), pretul platit pentru o mai buna protectie. Si tot spre deosebire de al nostru, armamentul varului sau nu a evoluat semnificativ, arma principala ramanand tunul RH-202 cal. 20mm, desi au existat propuneri pentru instalarea unui tun cal. 25mm la versiunea A3.
Ca si protectie, dintre variantele produse, Marder 1A3 a fost un salt semnificativ la nivelul anului 1989, constand in 1,6 tone de blindaj aditional, cu scopul de a il proteja de tunul cal.30mm instalat pe BMP-2:
- Blindaj frontal suplimentar spatiat.
- Blindaj frontal al sasiului ameliorat .
- Blindaj aditional conform pe lateralele turelei.
- 3 elemente de blindaj spatiat de tip cutie, pe lateralele compartimentului trupei, blocand porturile de tragere laterala si asigurand protectia contra cal. 14,5mm.
- Placi de blindaj spatiat pe plafon.
- Blindaj aditional cu compartiment de stocat la usa din spate.
- Mitraliera coaxiala cal.7,62mm mutata pe partea stanga a turelei.
- 3 trape aditionale in plafon.
- Suspensie modernizata.
- Interiorul turrelei modernizat.
Turela de Marder 1A3 dupa ce a incasat AP-T cal. 30mm tras de la 400 de metri
Ultima evolutie semnificativa a fost 1A5, care a insemnat kit-uri de blindaj antimina si reamenajarea interiorului compartimentului contra exploziei, inclusiv scaune protejate. Doar 74 de exemplare au primit aceasta modernizare in perioada 2003-2004. O subvarianta – 1A5A1 – a fost aplicata intre 2010-2011 pentru 35 de vehicule, aceasta insemnand: jammer contra DEI, plasa de camuflaj multispectral si aer conditionat.
Iar aici, un pic de poveste „a la Matsimus” despre Marder:
La final, o versiune mai putina cunoscuta de Marder, similara cu TAM-ul argentinian: Marder DF 105, cu turela oscilanta frantuzeasca:
… ca sa nu se mai creada ca mutantul Leo-clerc prezentat de KMW-Nexter ar fi o premiera!
Versiunea echivalenta de Marder cu tun cal. 105mm propusa acum cativa ani este:
Marder light MBT (cu tun stabilizat cal.105mm Oto-Melara)
Cea mai reusita modernizare a Marder, dar probabil si cea mai scumpa, a fost CCV/Evolution (Close Combat Vehicle), pe calapodul cerintelor canadiene, ingloband varianta existenta acum cativa ani pentru turela Lance teleoperabila (varianta cu echipajul in corpul vehiculului):
Ramane intrebarea de ce Bundeswehr ar moderniza Marder, cand mai modernul si mai capabilul Puma e pe cale sa devina o platforma matura si operationala?
Inlocuirea Marder de catre Puma in cadrul armatei germane a inceput acum un deceniu (primele 2 exemplare din totalul de 350 comandate fiind livrate catre Bundeswehr in 2010) si era planificata a se incheia in 2020, deci peste doar 2 ani. Anul acesta, in iunie, a fost livrat exemplarul cu numarul 200.
Dincolo de reducerea comenzii initiale de Puma la 410 la 350 de unitati (ceea ce ar putea insemna in cazul pastrarii efectivelor Bundeswehr necesitatea de a pastra in uz si echipamente mai vechi, inclusiv pentru un eventual stoc de mobilizare), ar mai fi niste factori ce trebuiesc mentionati:
- Puma a fost declarat activ in Bundeswehr abia in iunie 2015;
- capacitatea operationala completa e planificata pentru 2024;
- Platforma nu este inca echipata complet, lipsindu-i nu doar lansatoarele de rachete antitanc pentru care turela e deja configurata pe partea dreapta, dar si sistemele de protectie activa. O alta imbunatatire ar fi adaugarea unei turele de calibru mic, teleoperate si independente de cea principala, in sectiunea spate a compartimentului trupei, similar cu cea existenta la primele versiuni ale Marder;
Ca si ultima remarca, desi evaluat in programele de inzestrare a altor 5 tari (posibil 6 in curand, datorita programului australian Land400), Puma nu a fost comandat inca de nimeni altcineva in afara de clientul domestic – Bundeswehr. Sa fie nu doar costul mare de achizitie, ci si cel al mentenantei, deoarece din punct de vedere al capacitatilor Puma este probabil cea mai performanta platforma la categoria sub 45 de tone?!
Lynx-ul celor de la Rheinmetall nu intra inca in ecuatie deoarece nu este gata de productie, ci cel mai probabil peste cativa ani, cand dezvoltarea si testele vor fi incheiate.
Marius Zgureanu
Surse:
. https://below-the-turret-ring.blogspot.com/2016/
Citeste si:
https://www.rumaniamilitary.ro/marder-2-o-masina-de-lupta-a-infanteriei-de-categorie-grea
https://www.rumaniamilitary.ro/s-60-57mm-loveste-din-nou
Tun cal.20mm suficient pe elicopterele de atac?
Noul tun CTA calibrul 40mm intra in productie
Modernizari ale armamentului existent, solutii stop gap (II)
Cockerill Systems: lucrul in echipa cu UAV si rachete AT
Conceptul de MLI Carmel, si un pic de competitie la cehi
Turele si arme calibru mediu pentru masini de lupta
Rachete multirol Thales LMM integrate pe turele
Rachete si turele turcesti la IDEF 2015
http://www.rumaniamilitary.ro/reutilizarea-armamentului-existent-solutii-stop-gap
http://www.rumaniamilitary.ro/mli-84-m2-posibilitati-de-modernizare-suplimentara
http://www.rumaniamilitary.ro/masina-grea-de-asalt-a-infanteriei-o-noua-moda
http://www.rumaniamilitary.ro/kurganets-25-noul-standard-de-mli-rusesc