Ei bine, de aceasta data clientul pentru submarinele chinezesti nu este Pakistanul, care are Astute class, ci mai modesta Bangladesh, care din toata saracia ei vrea sa achizitioneze doua submarine de la Marele Popor Chinez.
Odata cu anuntul oficial partenerii au “uitat” sa ne lamureasca si ce model de sub va cumpara Bangladeshul, insa sansa este ca acesta sa fie Type 39, o clona dupa Kilo sovietic, dar in acelasi timp si primul submarin cat de cat performant construit si proiectat in China, asa ca evenimentul este unul marcant.
Type 39 este un submarin diesel-electric de conceptie si constructie “100%” chinezeasca care a avut o dezvoltarea cu adevarat exploziva in Marina Chineza. Astfel primul sub Type 39 (Song class) a fost lansat in 2001, 13 astfel de nave fiind construite, dar dupa numai 7 ani – in 2008 – a aparut un Type 39 destul de diferit fata de navele predecesoare, atat de diferit incat este cunoscut ca Type 39A sau Type 41.
Diferentele fata de un Type 39 clasic s-au dovedit pana la urma atat de mari incat astazi face parte dintr-o clasa separata de nave – Yuan class/Type 41 si pana in prezent sapte nave au fost deja construite. Dar chinezii nu s-au oprit aici ci dimpotriva au accelerat evolutia acestui tip de submarin. Din cele sapte Type 41 ultimele trei sunt si ele diferite si se banuieste ca dispun de un sistem de propulsie subacvatica de tip AIP, pe langa alte upgrad-ari la nivel de electronica si structura interna.
Atat Type 39 cat si Type 41 seamana leit cu Kilo sovietic, fiind insa ceva mai mici, ambele avand un deplasament de 1800 de tone, 60 de membrii in echipaj si sase tuburi lans-torpila. Primele Type 41 par a fi copii ale submarinelor Kilo mai vechi aducand cu modelul Kilo – 877, in timp ce ultimele doua seamana mai mult cu mai recentul 636, mai mult decat atat, ultimul Type 41 lansat are si trasaturi din AND-ul succesorului rusesc al Kilo, Lada class. Bineinteles ca rusii spun ca Type 39/41 nu sunt decat clone ale modelelor rusesti Kilo, navele semanand intradevar destul de mult.
Cu toate acestea China a semnat un acord cu Moscova pentru achizitionarea de submarine din clasa Amur, care nu sunt altceva decat submarine Lada destinate exportului. Este foarte probabil ca urmatoarea clasa de sub-uri chineze sa fie foarte asemanatoare cu Amur-ul, dar sa le lasam amicilor nostri cu ochii oblici ceva timp sa primeasca mai intai macar un Amur si abia apoi vom avea ce comenta.
GeorgeGMT