MEADS in configuratie germana
In sine stirea nu-i cune stie ce soc atat timp cat nemtii sunt co-dezvoltatori ai sistemului si anuntasera inca de anul trecut ca MEADS este viitorul din punctul lor de vedere.
Acum s-a oficializat: Berlinul este dispus sa plateasca 4,5 miliarde de dolari pentru opt pana la zece sisteme AA “multi-task” .
Nemtii beneficiaza de o varianta dedicata lor – Taktisches Luftverteidigungssystem (TLVS) si deocamdata sunt multumiti de ce au vazut cu ocazia testelor, MEADS demonstradu-si capacitatea de a angaja simultan mai multe tinte – cu profiluri diferite – in conditii de eficienta maxima.
Un sistem MEDAS (o baterie) are in compunere: un radar multifunctional pentru controlul folcului, un radar de supraveghere, un centru operational la nivel BMC4I (Battle Management, Command, Control, Communications, Computers, and Intelligence), un lansator si o masina pentru reincarcare si are in dotare rachetele Patriot PAC III MSE (Missile Segment Enhancement )ca racheta principal cu rol anti-balistic/antiaeriana si racheta IRIS-T SL ca racheta secundara pentru raza scurta si medie.
Racheta IRIS-T SL este o rachete ghidata radar/IR cu raza scurta (SLS) spre medie (SLM), Patriot PAC 3 MSE este de tipul “hit-to-kill” (dar care are si un mic focos exploziv) dedicata luptei antiracheta, insa datorita preciziei foarte mari si unei manevrabilitati exceptionale (obtinute cu ajutorul a mai multe mini motoare racheta amplasate pe intreg corpul – 108 ACMs) MSEul a reusit in teste rezultate foarte bune impotriva tintelor aeriene.
Practic Lockheed a preferat precizia in locul unui focos de proximitate mai mare si astfel PAC 3 MSE dobora avioanele prin impact direct dispunand insa si de un mic focos exploziv care poate fi detonat in proximitate sau la impact si care dispune de 24 de mici bile de tungsten.
In utlimii ani Germania a tot vandut Patriot PAC 2 ba Spaniei ba Coreei de Sud, iar stirea referitoare la contractul pentru MEADS spune ca nemtii s-au hotarat pentru noul sistem si vor renunta la Patriot…
Din punctul de vedere al Romaniei, exista – pur teoretic – posibilitatea ca Patriot PAC 2 german sa ajunga si pe la noi (totul este doar o speculatie personala), daca tinem cont ca in Congresul SUA s-a pus in discutie dislocarea Patriot in baza de la Deveselu, dar ca acest lucru sa fie posibil, surse americane declara ca si Romania trebuie sa miste ceva acolo…
Pe de alta parte compania Diehl -producatoarea rachetei IRIS-T SL- a venit deja in Romania cu o propunere de parteneriat pentru dotarea armatei cu racheta IRIS-T SL. Propunerea in sine a fost primita cu bratele deschise (si de armata si de industrie) dar din pacate eterna lipsa de foncuri a cam stopat programul chiar inainte sa inceapa.
GeorgeGMT