Anul 2015 va fi unul foarte important pentru programul Medium Extended Air Defense System (MEADS) care va intra in competitie atat in Germania cat si in Polonia (Narew).
In Germania cel putin (tara membra a consortiului care a dezvoltat MEADS) acesta sistem este principalul candidat pentru o noua generatie de sisteme antiaeriene care au ca cerinte o arhitectura deschisa – si cat mai flexibila – bazata pe lucrul in retea si punerea in comun a informatiei intre diferite sisteme, radare, cetre de comanda si unitatile combatante.
MEADS are toate sansele sa devina coloana vertebrala si pentru apararea antiaeriana/anti-racheta cu raza scurta spre medie a Italiei, fiind de fapt o posibila solutie integratoare la nivelul luptei AA. Pentru Italia si Germania o decizie este asteptata sa fie luata la inceputul acestui an, desi in cazul celor doua tari emotiile nu prea exista, intrarea in dotare fiind cam sigura.
Spre sfaritul anului trecut si Polonia si-a exprimat interesul pentru MEADS, in cadru programului sau pentru apararea cu raza scurta si medie Narew. “We have built and tested a new generation of networked air and missile defense radars, launchers and battle managers,” a spus vice-presedintele MEADS International, Volker Weidemann. “MEADS is now ready for continuation programs in Germany and Italy, and for Poland’s Narew program.”
In decembrie 2014 a fost semnat un contract formal cu Germania in urma testelor incununate de succes executate in SUA la White Sands Missile Range in 2013. In martie 2014 “Mode 5 Identification Friend or Foe” a fost certificat pentru includerea Mode 5 (L2).
In iulie anul trecut in Italia – la Pratica di Mare Air Force Base – MEADS a demonstrat ca poate lucra in retea cu alte sisteme radar sau AA, ajutand la crearea unei imagini a campului de lupt aerian foarte exacta, astfel intregul sistem de supraveghere si raspuns sa functioneze perfect si intr-un timp foarte scurt. De fapt capacitatea de a integra alte sisteme face ca MEADS sa fie atat de important, mai ales din punct de vedere tehnologic, pentru supravegherea spatiului aerian si lupta impotriva oricarui tip de amenintare.
Programul MEADS, in care si Statele Unite sunt partenere, reuseste sa tina sub control o suprafata de opt ori mai mare decat cea supravegheata cu ajutorul sistemelor existente astazi, dar face acest lucru cu mai putine sisteme active, mai putin personal si mai putini bani, totul intr-o arhitectura deschisa capabila sa se adaptaeze pentru orice fel de amenintare. Costul programului s-a ridicat la 4 miliarde de dolari, parteneri fiind Germania, Italia si Lockheed Martin din partea Statelor Unite.
MEADS poate folosi mai multe tipuri de rachete fiind astfel mai ieftin decat sistemele AA similare dar care folosesc o singura racheta dedicate. Din acest punct de vedere arhitectura MEADS este similara cu sistemul S 400 Triumf rusesc.
GeorgeGMT