Romania Military

Micul troll si portia de razboi hibrid de dimineata

Aici ne-am putea trezi cu o intrebare: bai, ce toata prostia asta pe un site militar ca RoMil? Pai sa incepem cu inceputul si cu putina doctrina: razboiul a capatat in secolul XXI o noua dimensiune. Ne-a trebuit aproximativ doua milenii sa intelegem ce a spus generalul Sun Tzu prin “tot razboiul este bazat pe diversiune”. In prezent, am ajus sa devoltam aceasta arma a diversiunii nu pentru a atrage focul inamicului, ori pentru a-l deruta ci pentru a-l hartui psihologic. Asta insemna practic razboiul hibrid, un amestec in proportii inegale de diversiune, propaganda, fake news, cu care o popuatie poate fi bombardata- figurativ. Efectul este devastator pe termen lung. Inevitabil, discutia ajunge la Ucraina unde parti din stat au putut fi cedate fara nici un glont tras. Maiestrie as zice eu, in materie de dezinformare, astfel incat o intreaga populatie sa fie adusa la stadiul de non combat.

Sinceri sa fim nimic nou sub soare, dezinformarea a fost dintotdeauna o arma intens folosita in toate timpurile (imparatii romani se autozeificau, inamicul este prezentat ca ucigas de copii etc), doar ca astazi, datorita liberei circulatii a informatiei la un nivel nemaiintalnit in istorie, acest tip de razboi a devenit la randul sau nemaivazut de periculos.

Practic, lectiile invatate pana in prezent au permis unora sa aplice aceasta metoda oriunde, orice tara putand fi transformata intr-un treatru de razboi hibrid in cateva luni maxim. Si aceasta forma de razboi are sute de moduri si dimensiuni pe care le putem trata separat. De data asta ne vom ocupa de troli care din perspectiva  militara, analizand, astia sunt practic munitia. Ei sunt echivalentul loviturilor pe care le poate trage un tun conventional. Rolul lor este plantarea si perpetuarea unor idei in anumite medii. Oriunde exista o platforma de dezbatere, pe varii teme, trolul poate deturna discutia ori sa ii lase pe participanti invartindu-se in cerc incercand sa rationalizeze sau sa argumenteze teme false.

O alta metoda folosita este deschiderea unei discutii pe o tema sensibila, desi aceasta n-are nici o legatura cu discutia/articolul initiale. Pur si simplu, ca exemplu, „uite domne ce steag au arborat ungurii la Sf. Gheorghe”. Toata lumea ii combate pe unguri, in timp ce discutia initiala despre dezastrul economic din Rusia, sa zicem, devine linie moarta.

Desigur, nimeni nu poate avea monopol asupra adevarului dar o minima  ratiune, un simplu apel la valori concrete, poate transa rapid subiectul.

Cateva puncte:

  1. Trolul va avea un nume generic, inscrierea pe un site/blog/forum daca doresti sa faci parte din comunitate va fi ceva reprezentativ pentru tine. Fie o persona sau o structura din film/carte, fie o functie/ocupatie pe care ai avut-o fie numele tau tare clar si raspicat fie numele simplu dar de regula urmat de o imagine, avatar, ceva care sa te faca identificabil de catre partenerii de discutie. Asta fiind rostul tau, sa dialoghezi virtual cu oameni care au aceleasi inclinatii ca si tine. Trolul nu se multumeste cu “Ion”, “Vasile”, “T.”, ”Maria”, ”Claudia” etc. Logic, nu are interes sa participe la discutie ci misiunea sa este sa plaseze informatii care sa legitimeze o anume entitate si masurile pe care aceasta le ia in societate;
  2. Data crearii userului: trolii de regula penduleaza intre zeci de site-uri si nu mai au timp sa-si personalizeze fiecare cont. Spre exemplu pe Youtube, un click pe comentatorul care l-a vazut el pe un politician care batea femei in piata, si veti constata ca a fost creat cu 3 zile inainte, nu are nici un like, nu ii place nimic, nu are nici un subscribe;
  3. Trolul va fi un sustinator ilogic al grupului care il insarcineaza. Aici este in fapt un punct foarte important de luat in vedere. Rareori exista o opozitie democratica atata de bine organizata, neconectata la bugetul de stat, care sa isi permita o armata de troli care sa creeze o falsa perceptie si anume ca masurile grupului care il finanteaza sunt legitimate la nivel de opinie;
  4. Tactica militara ‘a la carte: dusmanul comun. Dusmanul comun este cel ce uneste dar si cel care distrage atentia. De multe ori in lipsa unui dusman comun, el este creat. Trolul va folosi aceste argumente folosind si mijloace de exprimare generaliste, facand de regula apel la o latura nationalista.”Toti romanii stiu,”, “Este clar, toata Romania este de acord”, “Noi romanii vrem…”;
  5. Trolul va fi tot timpul superior. Tezele sale fantasmagorice, dar in sustinerea grupului care il finanteaza, nu pot fi probate faptic in mod evident, dar desigur pot conduce discutia intr-o asemnea maniera incat lipsa de probe sa fie preceputa precum inabilitatea psihica a interlocutorului de a intelege niste evidente simple precum faptul ca cerul este albastru. Acesta idee aplicata pe vectorul punctului 4 produce acel dusman comun pe care numai omul “lipsit de inteligenta nu-l vede”;
  6. Trolul poate fi platit in vederea executarii mai multor tipuri de misiuni: sustinerea unei masuri sau unor masuri vizibil aberante sau indentificate ca aberante de o parte din societate, denigrarea unui adversar, mutarea discutiei de pe un subiect de interes pe altul fabricat.

Acum partea de interactiune cu trolul este simpla. De regula banarea ar fi cea mai utila. Si aici trebuie sa privim tot miliar subiectul: trolul are misiunea sa, argumentele partii opozante nu sunt de interes pentru el. El are, sa spunem, misiunea denigarii de mai sus. Este o pierdere de timp sa argumentezi de ce nu este asa, misiunea lui nu are legatura cu analiza situatiei argumentat de partea opozanta. Poti cel mult sa lasi niste argumente opozabile, pentru cine este dispus sa le citeasca, dar acela nu va fi trolul.

Deci, atentie dragi camarazi, doar pentru faptul ca nu ai stabilita o linie a frontului nu inseamna ca nu te afli intr-o forma de razboi.

 

Niste documente, mai interesante:  http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a468398.pdf

Lt(rez)

Exit mobile version