Romania Military

MiG 21 afterlife…

De multe ori, pe RomaniaMilitary apar articole in fata carora unii zambesc superior si ne bat usor pe umar. Ei bine, poate ar trebui sa zambeasca mai putin si sa gandeasca mai mult…

Vietnamezii, o natiune care stie despre razboi mult mai multe decat credem noi ca cunoastem si care in materie de seriozitate in dotare ar avea toate motivele sa fie condescendenti cu noi (daca ne uitam la programele lor si la programele noastre, noua ar trebui sa ne dea lacrimile), au demarat un program foarte serios pentru conversia aparatelor MiG 21 in drone.

Tehnicieni vietnamezi lucrand la un MiG 21 intru transformarea aparatului in drona. Sursa: Minsterul Apararii din Vietnam

Programul este in faza de cercetare-dezvoltare iar in prezent inginerii au in vedere aterizarea in siguranta a MiG 21 UAV. Deocamdata scopul este transformarea batranelor interceptoare (care au facut istorie in aviatia vietnameza si au luptat de la egal la egal cu americanii) in tinte aeriene de mare altitudine (si mare viteza) pentru antrenamentul militarilor care deservesc sistemele S 300 detinute de Vietnam.

Vietnamul a trecut in rezerva ultima escadrila de MiG 21 in 2010 dar nu le-au trimis la fiare vechi si nici nu le-au lasat sa rugineasca in colturi uitate de aerodromuri ci le mentin in stare de zbor, in hangare, asadar acum au de unde alege.

Si daca programul se va dovedi unul de succes ar putea sa treaca mai departe si foloseasca MIG 21 UAV si pentru alte scopuri decat cel de antrenament al anti-aerienei la mare inaltime.

O tara amarata, ciuruita de razboiul cu americanii a renascut, da dovada de seriozitate. Adevarat ca armata vietnameza si aviatia lor militara au dat lupte grele cu cea mai puternica forta militara a secolului XX si putem spune orice despre vietnamezi dar de ras nu s-au facut, ba dimpotriva si-au castigat un foarte bine meritat respect din partea tuturor.

Si daca tot au fost in razboi pana in 1972 au si invatat sa fie respectuosi cu ei insisi: programe de dotare serioase si duse la bun sfarsit, ingineri si tehnicieni, ceva industrie, ideei destule.

Ca sa vedem inca o data gradul de delasare si marlanie (ma refer la cei care in Romania primesc salariu pe zona industriei de aparare), in urma cu ceva ani, Vietnamul a trimis in Romania o cerere pentru cooperare militara in domeniul rachetelor AT Malyutka. S-a cerut ca partea romana sa ofere sprijin in modernizarea stocului de rachete AT Malyutka vietnameze, mai clar se urmarea inlocuirea incarcaturii de lupta cu una mai performanta pe model romano-francez – Malyutka 2T.

Ei bine, industria noastra de aparare n-a catadicsit nici macar sa raspunda cererii vietnameze, pur si simplu au ignorat-o, desi era vorba de bani, personal roman in Vietnam si una peste alta o posibila piata pentru alte produse militare sau civile romanesti.

Nici macar nu i-au bagat in seama. Evident ca Vietnamul a gasit alti parteneri mai mult decat dornici sa le ia banii si sa inchege poate o relatie de cooperare/afaceri pe termen lung. Si apropos de Malyutka, sarbii fac bani frumosi din modernizarea acestor rachete prin tari asiatice, noi nu facem asa ceva pentru ca suntem furnizori de securitate si pace la nivel mondial.

De bagat la cap ar fi doua chestii: destule ideei de pe RoMilitary chiar sunt bune in vreme ce aia de sunt platiti din banul public sa se ocupe de apararea Tarii n-au nici idei, nici macar bun simt si refuza clientii chiar atunci cand acestia le bat la usa.

Oare Armatei Romane i-ar prisosi o tinta aeriana, alta decat amaratele alea de drone de artilerie in care noi tragem inca cu S 60-ul?! Dar nu-i nimic, cumparam si drone supersonice de la americani….

PS Vietnamezilor nu le-a trecut prin cap sa declare anul marinei, dar cu toate acestea au pus mana de la mana si tot au in dotare sase submarine Kilo dotate cu rachete Kalibr, plus o flota intreaga de nave lansatoare de rachete (NPR-uri pe limba noastra).

Si nu vorbim de submarine vechi din era sovietica ci de nave Project 636.3MV, adica Improved Kilo configurate conform cerintelor vietnameze, prima nava intrand in dotare in 2014 cea de-a sasea si ultima in 2017. Suma totala platita – 3,2 miliarde de dolari.

La aviatie, asa cum spuneam au retras MiG21 inca din 2010, la noi zboara si va mai zbura inca, au 24 de Suhoi Su 35S comandate si 35 de Suhoi Su 30MK2V. Adica au cu ce…

Totul cu un buget de 5,1 miliarde de dolari in 2019.

 

GeorgeGMT

Exit mobile version