Romania Military

MiG-21, lansatorul de sateliti

MiG21_1

NanoLaunch misiuni posibile – Sursa:PremierSpaceSystems.com

Nu e insa vorba de o idee romaneasca ci de una americana: NanoLaunch, un proiect care are ca obiectiv lansarea unor nano-sateliti folosind un sistem compus dintr-un avion MiG-21 (!!!) furnizat de un operator civil, Premier Space Systems si o racheta cu combustibil hibrid construita de Space Propulsion Group.

Motorul rachetei functioneaza cu oxigen lichid si parafina iar sistemul ar fi capabil de lansari suborbitale, in configuratia de baza, urmand ca prin folosirea unei rachete mai puternice si inlocuirea MiG-21 cu F-15 sa poata efectua lansari orbitale.

NanoLaunch – Sursa: Premier Space Systems viawww.co.siskiyou.ca.us

 

Ciudata alegere a unui MiG-21 ca platforma de lansare duce inevitabil la o comparatie cu proiectele romanesti de lansatoare de nano-sateliti.

INCAS a realizat un studiu al unui proiect similar, numit SILROS (Sistem sinergic pentru lansarea/recuperarea dinamica a obiectelor satelitare) care prevedea folosirea unui MiG-29 si a unei rachete cu doua trepte cu combustibili lichizi, lansarea urmand sa se faca in regim supersonic.
Cum insa -29 nu mai este disponibil, e posibil ca dupa o eventuala redimensionare a rachetei pentru -21 sa se ajunga la o configuratie foarte apropiata de NanoLaunch.

NanoLaunch MiG21 – Sursa: Premier Space Systems viawww.co.siskiyou.ca.us

 

Este de asteptat ca asta sa duca la o reducere a performantelor fata de varianta gandita initial a fi lansata de -29, dar despre metodele alternative de lansare care ar putea rezolva problema, intr-un episod viitor.

Ultimile noutati despre rachetele romanesti cu propulsie hibrida, mai precis despre progresul proiectului VLS/SLT, pot fi gasite aici.

NanoLaunch nu este singur, un proiect coreean foarte similar are in vedere lansarea de pe un F-4 Phantom a unei rachete in trei trepte (hibrid+solid+solid) in greutate de aprox 850kg capabile sa plaseze o incarcatura de 3,5kg la o altitudine de 200km.

F4 lansator coreean de sateliti – Sursa: faculty.kfupm.edu.sa

Racheta purtatoare – Sursa: faculty.kfupm.edu.sa

 

Generation Orbit vine cu aceeasi idee insa folosind un business-jet civil, Gulfstream G-III, lansarea rachetei cu propulsie hibrida (din nou LOX+parafina) intr-o singura treapta fiind facuta in regim subsonic. Se urmareste atingerea unei altitudini de 300km, cu o traiectorie balistica.

GOLauncher si GO1 – Sursa: generationorbit.com

 

Zborurile ar urma sa inceapa in 2015, daca vor gasi finantare.

GO1 misiuni posibile – Sursa: generationorbit.com

Conceptul a fost deci validat teoretic din mai multe surse, platforma de lansare exista iar tehnologia de propulsie a fost testata deja.

Ce ne lipseste pentru continuarea dezvoltarii SILROS?

 

Tehnomil.net

 

 

Exit mobile version