Vestul nu mai are nici o urma de jena in a livra armament rebelilor, daca imaginile de mai jos sunt reale. Rapoartele indica transfer de armament soviedic spre rebelii sirieni. Armele erau procurate din state fost comuniste sau aliate (Egiptul a fost un pilon de baza pentru talibani in conflictul cu sovieticii). Ziarele croate au descris traseul unor tranzactii de bani din conturile Arabiei Saudite in schimbul unei cantitati de armament, inclusiv OSA M79.
Siria nu a importat niciodata aceasta arma, dar cantitati semnificative de munitii au fost capturate de la rebeli.
Printre zecile de mortiere, mitraliere grele si cele doua SA-7, se observa si tuburi similare cu cele pentru racheta Milan. Conform relatarilor, acestea sunt fabricate in Franta si ar fi fost livrate din stocurile Libiei sau Qatar.
Este foarte greu de probat, deoarece multe state, inclusiv vecinii Siriei, detin acest tip racheta: Egipt, Liban, Turcia si Irak.
Sirienii au cumparat din Franta ~1.000 de rachete Milan pe care le-au folosit impotriva diviziilor de tancuri israeliene in conflictul din 1982.
Racheta Milan 1
Sistemul Milan (Zmeu) a fost proiectai in 1970 si 2 ani mai tarziu a intrat in productia de serie. Pana in prezent cifrele indica peste 350.000 de rachete si 10.000 de lansatoare produse. Racheta se gaseste in 2 variante: diametru 103mm pentru versiunile mai vechi, 115mm pentru cele noi, cantareste 7.1kg, lungime 1.2m, viteza 200m/s, poate fi distribuita unitatilor de infanterie (echipaj minim 2 soldati) sau atasata pe vehicule militare.
Dezavantajele sunt raza extrem de redusa (3.000m pentru versiunile cele mai performante), expunerea completa a operatorului si necesitatea unui personal calificat si bine instruit (arma este extrem de dificila).
Sursa: Brown-moses
SUA isi actualizeaza planurile de a interveni in Siria
SUA si-a actualizat optiunile militare pentru o interventie directa in Siria, acordand astfel ajutor militantilor ce lupta impotriva regimului Assad. Oficiali de la Pentagon (sub protectia anonimatului) au prezentat trei posibile scenarii, unul ar fi atacul cu racheta de croaziera asupra facilitatilor SyAAF, a doua optiune este un suport masiv de armament si ajutor umanitar ce implica statele vecine (fapt ce se si intampla), iar a treia optiune este creea unei zone tampon in interiorul Siriei.
Pe 21 martie, republicanul John McCain a cerut printr-o scrisoare presedintelui Obama sa ia in calcul si o degradare a fortelor aeriene, detinute de Assad.
Mai multi senatori americani au declarat ca trupele americane ar trebui sa foloseasca arme de inalta precizie pentru a distruge bateriile SCUD de pe teritoriul Siriei.
Vineri, SUA a alocat rebelilor un ajutor de 10 milioane de $, rapoartele oficiale indicand ,,marfuri non-letale” (alimente si ajutoare medicale).
Sursa: PressTv
NeroFlash