Daca razboiul din Ucraina ne-a invatat ceva – si ne-a invatat multe – atunci unul dintre principalele lucruri pe care ar trebui sa le tinem minte este ca nicio arma nu este de lapadat, niciun sistem de arme nu este garantat ineficient, indiferent cat de batran ar fi si indiferent de calculele facute inainte de izbucnirea razboiului.
Pentru ca una este teoria de cafenea, unde cu totii avem o opinie, alta situatia reala de pe campul de lupta.
Astfel am aflat ca exista intradevar diferente notabile intre sisteme de arme moderne si cele ceva mai experimentate dar intr-un conflict major se gaseste de lucru pentru toata lumea. Patriot-ul doboara avioane rusesti de ultima generatie si rachete hipersonice, dar S 200 Vega – batrana ca vai de ea – face furori cand este vorba de raza si cand da de pamant cu radarele zburatoare rusesti.
SA-6 KUB si SA-8 OSA AKM, sisteme vechi si nemaibagate in seama de nimeni doboara si ele drone, rachete de croaziera si, in linii mari, isi aduc contributia la efortul de razboi.
Ori in acest context, nici MIM-23 HAWK nu face exceptie, ucrainenii laudand vehicul sistem american pentru o rata de succes foarte buna, estimata la 85%, in fata rachetelor de croaziera si a dronelor. Operatorii ucrainenii lauda sistemul si declara ca HAWK, impreuna cu sovietica S-125, inca isi castiga cinstit solda si sunt foarte eficiente impotriva unor anumite tipuri de tinte.
Si cum razboiul aerian din Ucraina este unul dominat de sisteme aeriene fara pilot – mai ales drone si ceva rachete de croaziera – atunci aceste sisteme anti-aeriene inca au o paine de mancat, mai ales daca exista inca stocuri de rachete pentru ele.
In cazul HAWK, Ucraina a primit astfel de sisteme de la americani, spanioli si suedezi, in configuratie “Phase III”, impreuna cu un numar necunoscut de rachete. In privinta lansatoarelor, Spania a livrat pana acum 12 unitati, iar Suedia a trimis si ea lansatoare fara sa cunoastem numarul exact.
Ucrainenii sustin ca procentul de 85% in doborarea tintelor ar fi chiar mai mare daca operatorii sistemului ar fi mai bine pregatiti.
Si un lucru foarte important, HAWK este perfect compatibil cu sistemul Patriot, lucru de mare ajutor pentru cine le detine pe ambele si astfel o racheta veche, precum HAWK, poate sa fie tinuta tanara pentru ani buni de acum incolo.
Romania detine si ea sisteme HAKW, opt baterii cu 200 de rachete, modernizate la standardul XXI. De asemenea, sistemul HAWK a primit si patru radare EL/M-2106 ATAR, de unde putem concluziona ca astazi am avea de facto cam patru baterii. Dar, vazand cum decurg treburile in Ucraina, putem concluziona ca HAWKul romanesc este departe de a fi folositor doar la parada si Romania ar avea cu ce sa doboare dronele si rachetele de croaziera rusesti care ne calca pragul, adevarat cu un consum mare de munitie, iar rachetele HAWK nu prea mai pot fi inlocuite.
De asemenea, daca ne uitam la pretul rachetelor moderne anti-aeriene, poate n-ar fi rau sa vedem daca nu am mai gasi ceva rachete HAWK de cumparat. In acest sens Israelul ar putea fi una dintre piste pentru ca are sisteme HAWK in rezerva si nu le va dona Ucrainei, dar poate ne vinde noua o parte din stoc.
Ar mai trebui si ca achizitia pentru sistemele anti-aeriene cu raza scurta si medie – SHORAD/VSHORAD – sa fie un pic grabita pentru ca acesta zona suntem relativ descoperiti. Romania a avut in dotare S 125 (au disparut dupa 1990 fara nicio explicatie), SA-6 KUB (se pare ca au ajuns in Ucraina, impreuna cu un stoc semnificativ de rachete) si SA-8 OSA AKM (si ele tot prin Ucraina se aude).
GeorgeGMT