Romania Military

Mini corvete: Gowind 1000 si Combattante CL-65…

Sau variante de minicorvete si NPR-uri… la concurenta cu Visby, ca tot fu reprezentata recent aici…

Incepem cu o nava relativ mare – Gowind 1000 din familia de corvete a DCNS (actualmente Naval Group), o evolutie a designului navei de patrulare offshore (OPV) de tip L’Adroit, propusa polonezilor in 2014. Noul derivat are 80 de metri lungime si un deplasament de pana la 1500 tone si este capabila sa atinga 30 de noduri. Echipajul este de 44 de marinari, cu posibilitatea de a transporta 12 persoane suplimentare.

Gowind 1000

Pe puntea din fata se afla doua lansatoare duble pentru rachete anti-nava Exocet MM40, precum si o turela de cal.76 mm. In spatele pasarelei, este loc pentru integrarea unui sistem sol-aer (probabil VL Mica), cu doua randuri cuprinzand fiecare patru silozuri (celule). Avand mai multe versiuni, Gowind 1000 are o platforma pentru un elicopter de 10 tone si poate fi echipat cu un hangar pentru un elicopter de 5 tone si / sau drone. Gowind 1000 are un singur catarg care concentreaza majoritatea senzorilor, inclusiv radare si sisteme de razboi electronic. In partea din spate este o punte pentru elicopter cu posibilitate de transformare in hangar extensibil iar la nivelul liniei de plutire sunt rampe de lansare pentru barci rapide.

 

In timp, familia Gowind s-a diversificat la nivel de concepte, cu mai multe subvariante de patrulare:

Gowind Control, la categoria mica: nava de patrulare si salvare in Zonele Economice Exclusive, avand autonomie de 3500 de mile nautice (la viteza de 12 noduri), inzestrata cu helipad si punte inferioara pentru lansare ambarcatiuni rapidedar fara hangar. Poate fi echipata cu tunuri teleoperate de calibru mic, tunuri cu apa iar in versiunea maxim echipata poate primi un tun cal. 76mm la prova si 4 tuburi de rachete antinava in fata puntii de comanda.

Gowind control

Gowind Presence, in clasa mijlocie a familiei, are o autonomie de 5000 de mile nautice (la viteza de 12 noduri), adica doua saptamani de misiune. In plus fata de versiunea Control, detine un hangar pentru elicopter si drone, iar suprastructura este suprainaltata.
Gowind Presence
Gowind Action – versiunea cu capacitati extinse a carenei Presence, cu echipamente cu distanta mai mare: radar tridimensional, MRR 3D de la Thales (in locul unui radar 2D sau radar de navigatie), sisteme de vedere nocturna, lansatoare de capcane. Armamentul este la nivelul unei corvete: celule pentru rachete sol-aer cu lansare verticala (Mica VL, Umkhonto, Crotale), tun prova cal. 76mm, 8 canistre de lansare pentru rachete antinava Exocet MM40 Block3, cu capacitate de atac impotriva tintelor costiere.

Gowind Action

Cei de la CMN Group au o intreaga lista de design-uri pornind de la corvete compacte, la OPV-uri si nave rapide de atac: Anul trecut am prezentat succint aici clasa NPR Combattante FS-56, care se regaseste in imaginea de mai jos in pozitia a doua.

Stealth Litoral Combattante CL65 S a celor de la CMN Group este proiectat pentru a avea semnatura radar minima si este derivata din familia „Vigilante 400” clasa avand deja experienta modelului P400 offshore Patrol Vessel, cu mai multe nave deja livrate.

Stealth Litoral Combattante CL65 S

Misiuni specializate:

> Paza de coastă patrulare off-shore – Intelligence, Surveillance & Reconnaissance (ISR)
> Misiuni Anti Nava si Anti Aerian
> Recunoastere tactica
> Operațiuni de descurajare
> sprijin pentru forte de operatiuni speciale (SOF)
> operatiuni cu elicopter ambarcat si UAV clasa 5t

Principalele caracteristici

Lungime totala: 65.00 m
Latime totala: 10.60 m
Pescaj maxim: 3,00 m
viteza >: +25 noduri
Autonomie la 12 noduri: 3500 NM
Echipaj : 33
Combustibil : 145 m3
Apa dulce : 10 m3

Corpul navei este din otel iar suprastructura este din aluminiu, cele patru elice cu pas fix fiind propulsate de 4 motoare diesel. O alta caracteristica specifica este catargul compact (cMast).
La pupa se afla o rampa de lansare pentru RHIB de 7m lungime iar un alt RHIB mai compact, de pana la 5,25m poate fi coborat cu un vinci specializat.

Sisteme de misiune ambarcate:

> Un sistem de management de lupta cu legatura de date
> Un radar de supraveghere combinat + IFF
> Radar de tragere
> Un sistem electro-optronic de supraveghere și urmarire
>  R-ESM si C-ESM
> Sistem de rachete nava-nava (8 rachete Exocet)
> Sistem de rachete sol-aer
> Tun principal cal. 57 mm
> Doua tunuri laterale controlate de la distanta (maxim cal. 30 mm)
> Sistem de lansare momeli
> Sistem integrat de comunicatii navale
> GMDSS
> Sistem de navigatie integrat

 

Versiunea mai putin pretentioasa si ne-stealth dar cu RCS redus a CL-65S este FS-65, evoluția clasei CMN Combattante III,  o navă „fast- attack” cu rază lungă de acțiune.

Dimensiunile, structura, echiparea si misiunile sunt similare cu ale CL-65s, dar viteza superioara, la 34 de noduri, avand insa o autonomie de doar 2500 mile nautice (la viteza de 12 noduri).

O alta deosebire este integrarea unui tun principal cal. 76mm STRALES, alaturi cu un sistem de lansare verticala de rachete sol-aer cu 6 tuburi.

La pupa este prevazut spatiu pentru a imbarca si opera UAV-uri NATO clasa I & II.

 

Combattante BR-71 se afla in clasa usor superioara cu o lungime de 71 metri si o latime de 11metri, o viteza maxima de 30 de noduri, o autonomie de 2500 mile nautice (la o viteza de 12 noduri) si un echipaj de 45 militari. Coca este din otel, suprastructura din aluminiu iar cele 4 motoare diesel sunt suplimentate de 2 jeturi de apa pentru directie si alte 2 boostere.

Sisteme de misiune ambarcate

Un sistem de management de lupt (CMS), conectat la un sistem tactic de date, radar supraveghere combinat 3D + IFF, un radar in bandă X de 25 kW, un radar de dirijare a tragerii si un sistem electro-optronic de supraveghere și urmărire
Armamentul este compus din:
> Sistem de rachete nava-nava: 8 rachete Exocet
> Sistem de rachete AA cu rază scurtă de acțiune
> Sistem de rachete sol-aer cu 8 rachete cu lansare verticală
> Tun principal cal.76mm sau 57 mm
> 2 tunuri secundare cal. 20mm (sau 30 mm ca opțiune)

Evolutia acestei clase este BR-71 MK2, cu dimensiuni si echipare similare si modularitate extinsa, platforma de operare pe orice vreme a elicopterului (nivel 2 clasa 2) si un sistem de catarg compact integrat.

 

La final cateva date despre mezina seriei – Clasa Combattante FS-46 – cu o lungime de doar 46m .

FS-46 are o forma optimizata pentru pentru semnaturi radar si infrarosii reduse, avand o viteza maxima de peste 25 de noduri si o autonomie de 2000 de mile marine la viteza de 15 noduri.

Ca armament, nava integreaza un tun primar cal.40mm, 4 rachete antinava, tunuri laterale de autoprotectie pana la cal.30mm si un sistem de rachete antiaeriene cu raza scurta, la optiune cu un tun secundar cu un calibru de maxim 40mm. Totul este coordonat de un CMS cu legatura tactica de date , un radar de supraveghere si un sistem electro-optic de control al tragerii.

Dupa cum se observa, in clasa lui FS-46 este vorba exclusiv de o vedeta rapid fara radar sofisticat si sisteme avansate.

Pentru cazul unor nave de atac rapid, stabile si cu capacitate de a integra sisteme mai complexe, inclusiv UAV-uri si elicoptere medii ambarcate – adica minicorvete – este nevoie de dimensiuni mai generoase, asa cum au restul navelor din articol.

 

 

Marius Zgureanu

Surse:

https://www.meretmarine.com/fr/content/les-corvettes-et-opv-de-la-famille-gowind

https://www.meretmarine.com/fr/content/une-nouvelle-corvette-dans-la-famille-gowind-0#

http://www.kership.com/fr/navires/opv-75_bis/

https://cmn-group.com/products-and-services/military-vessels/combattante/combattante-cl65-s/

https://cmn-group.com/products-and-services/military-vessels/combattante/

https://www.meretmarine.com/fr/content/kership-lance-sa-nouvelle-gamme-de-patrouilleurs#

 

Articole pe teme similare:

.Mini corvete: Proiect 22800 ,,Karakurt” si Proiect 22160 „Vasily Bykov”

.De reclama: FREMM 

.SMX®31 Electric 

.FDI: Fregata Defensiva si de Interventie 

.Radare Thales AESA 

.Rusii au o problema

.Prima nava ruseasca dotata cu Pantsir M a fost lansata 

.Noutati in Marina Rusa

.NPR: Combattante FS56 vs SuperVita MkII 

.DAMEN Shipyard a prezentat SIGMA 6110 Corvette la NAVDEX 2017 

.Concepte: Offshore Patrol Vessel si surate mai micute 

.Corveta – Flexpatrol 98 Stealth NG 

.Interceptorul marin de mare viteza al Singapore 

.Safehaven Marine: Thunder Child si Barracuda 

.Concepte DCNS XWind 4000 si CSWORD C90 

.DCNS: SMX 3.0 stealth 

.A2V

.Ce mai face Stiletto

.De ce S-3 Viking – pro si contra 

.F-16 si B1B cu JASSM – scenarii de lupta la Marea Neagra

.Planuri romanesti de criza la Pontul Euxin 

.LCS Freedom Class – upgrade 2020 

Exit mobile version