Collective Security Treaty Organization (CSTO) este o alianta militara formata de sase tari ex-sovietice – Armenia, Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Rusia si Tajikistan- infiintata in 1992 si transformata in alianta militara in 2002. Pe langa cele sase state membre mai sunt si doi observator – Afgansitan si Serbia, de asemenea si Iranul cocheteaza cu CSTO, dar aici lucrurile sunt mult mai complicate.
Cu ocazia ultimei intaniri, care a avut loc pe 22 decembrie la Moscova, aliatii au hotarat infiintarea unei forte aeriene comune care sa apere si sa gestioneze spatiul aerian comun. Nu s-au dat amanunte dar putem presupune ca “forta aeriana comuna” inseamna de fapt baze aeriene, radare si avioane rusesti – dislocate pe teritoriul celorlalte cinci tari, pe model bielorus.
Nu stiu care sunt aranjamentele financiare ale acestei forte aeriene comune, insa putem presupune ca Moscova este multumita ca are controlul celor cinci state si este dispusa pe cale de consecinta sa suporte cheltuielile aferente, compensata fiind de faptul ca toate aliantele sale sunt practic dependente de Moscova, atat economic cat si militar sau politic.
Sigla CSTO
Din pacate vedem din nou aceeasi reteta militaro-economica care a stat la baza Tratatului de la Varsovia, desi in cazul acestui pact tarile membre erau totusi net superioare – economic si militar – aliatilor tribali de astazi ai Rusiei si puteau asadar sa-si sustina singuri armata…
Dar istoria ne arata ca URSS-ul nu s-a prabusit in urma unei actiuni militare a NATO ci strict pe motive de politca interna. Economia sovietelor s-a inecat datorita efortului militar cu totul inuman la care a fost supusa.
Pe atunci 25% din PIBul sovietic mergea catre aparare, URSS-ul subventiona cu sume enorme multe tari si regimuri „populare”, care altfel nu ar fi supravietuit, oferindu-le – de multe ori gratuit – cantitati enorme de alimente, tehnica de lupta, chiar si bani cash, notoriu fiind exemplul Bulgariei, de multe ori admonstata de Moscova, care cumpara petrol foarte ieftin din URSS si-l vindea la pretul pietei in Vest, sustinandu-si astfel fragila economie de stat…
URSS pierdea bani prin foarte multe „gauri”, ajungand pana la urma intr-o situatie economica de faliment total, desi trebuie amintit din nou ca Rusia/URSS este si a fost tot timpul cel mai bogat stat din punctul de vedere al resurselor naturale si a avut la dispozitie si oameni desosebiti, inteligenti si printre cei mai buni ingineri din lume.
Cu toate astea dezastrul generat de comunism a reusit sa ingenuncheze URSSul si se pare ca va distruge si Rusia pana intr-un final…
Economia rusa de astazi pare diferita de cea a URSS, dar daca ne uitam mai atent nu-i foarte diferita: controlul statului in economie este arhiprezent, cheltuielile militare sunt peste normalul caruia Rusia ar putea sa-i faca fata, initiativa privata nu are loc in zona economiei “mari”, acolo unde oligarhii si coruptia fac legea.
Drept urmare Rusia are o economie destul de similara cu URSS, bazandu-se in continuare pe exportul de materii prime si hidrocarburi, in detrimentul unei industrii a bunurilor de larg consum sau a produselor inalt-manufacturate. De asemenea obiceiul sovieticilor de as plati “prietenii” se vede si astazi in politica Kremlinului, Ungaria – 12 miliarde de dolari, Serbia 2 miliarde, Siria, etc,etc.
Intrebare care se punea astazi este cat va rezista Rusia daca aplica aproape aceeasi reteta economica cu defuncta URSS?!
Pentru ca trebuie sa intelegem, atat timp cat Rusia va fi saraca va fi periculoasa, cand Rusia va fi o tara bogata, democratica, abia atunci va putea deveni un partener stabil. Si bieninteles ca Moscova trebuie sa inteleaga si ca atunci cand iti dai cuvantul – semnezi un trat – trebuie sa-l respecti, pentru ca din acest punct de vedere Rusia nu are absolut nici o credibilitate in fata comunitatii internationale, fiind de notorietate faptul ca rusii nu-si respecta cuvantul aproape niciodata…
Asadar o noua alianta in care Moscova s-a alaturat nu ca partener egal ci ca stapan, si pentru acest lucru este dispusa sa plateasca. Daca luam la mana cei sase “aliati” constatam ca toti sunt niste ciumati, au regimuri cu totul totalitare, de ev mediu, o forta economica ca vai de ea, toate fiind, cu exceptia Armeniei si Bielorusiei, niste tari salbatice, a caror populatie poate fi numita cu greu “popor” tinute laolalta de dictatori primitivi…
Rusia nu are nevoie de ajutorul lor militar ci are nevoie doar de garantia ca liderii locali nu vor fi schimbati cu alti pro-vestici, are nevoie de garantia ca Occidentul nu o va invalui prin zona Caucazului, desi tarile asiatice din CSTO sunt in vizorul altui inamic al Rusiei – China…
Cat va rezista acest tip de politica?! La 60 $ barilul nu foarte mult timp, desi rusii ca popor sunt invatati cu foamea si lipsurile.
Si acum o mica comparatie intre competitori:
PIB 2013:
- Rusia 2097 miliarde dolari
- Germania 3635 miliarde dolari
- Italia 2071 miliarde dolari, cam cat Rusia
- Australia 1561 miliarde dolari
- Canada 1827 miliarde dolari
- SUA 16800 miliarde dolari
- China 9240 miliarde dolari
GeorgeGMT