Cele mai importante propuneri de modificări fac referire la drepturile și avantajele pe care viitorul militar rezervist voluntar le va avea dacă se decide să se alăture Armatei României:
- Majorarea remunerației lunare de la 10% la 30% din suma reprezentând solda de funcție pe care sunt încadrați, ce nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe economie. Practic pe toată perioada contractului veți avea un venit suplimentar lunar de minim 570 de lei brut, la care se adaugă solda de grad, cu obligativitatea respectării contractului încheiat.
- Pentru cele 15 zile de instrucție pe an obligatorii, veți primi pe lângă procentul lunar din soldă, și banii pe care îi primește un militar profesionist cu același grad.
- Prima de fidelitate, acordată la semnarea fiecărui contract cu o durată de minimum 3 ani, crește și va fi cel puțin la nivelul salariului minim brut pe economie plus solda gradului.
- Militarii rezerviști voluntari vor avea prioritate la selecționarea pentru personal militar în activitate, după finalizarea primului contract.
- Nu există obligativitatea de anunțare a unității cu care au încheiat contract despre părăsirea localității de domiciliu sau reședință.
- Contractul de militar voluntar rezervist va rămâne valabil chiar și atunci când se pleacă în străinătate pe o perioadă mai mare de 60 de zile.
Pe lângă modificările propuse militarii rezerviști voluntari au și alte avantaje:
- Angajatorul trebuie să păstreze postul pe care acesta îl încadrează pe perioada participării rezervistului voluntar la programul de instrucție.
- Cheltuielile pe perioada programului de instrucție sunt suportate de Ministerul Apărării Naționale.
Proiectul de lege se află în dezbatere publică până pe data 6 mai, inclusiv, și poate fi studiat accesând link-ul: https://goo.gl/eLw67d
Legea 270/2015 poate fi studiată aici: https://goo.gl/t4tMWh