În urma deciziei anunțate a Pentagonului de a-și construi prezența militară în Polonia și în țările baltice, reprezentanți de rang înalt al comandamentului american au făcut declarații despre planurile SUA de a disloca unele dintre unitățile retrase din Germania în România. Washingtonul nu ascunde că aceste evenimente fac parte din eforturile de consolidare a așa-numitei „Axa nord-sud” de la Marea Baltică până la Marea Neagră, care este proiectată să devină linia de „izolare” a Rusiei. În același timp, România este văzută ca o rampă-cheie (n.r. – cap de pod) pentru proiectarea puterii în regiunea Mării Negre.
Există o tendință clară către o acumulare sistematică a grupării SUA-NATO în așa-numita „Zona de front”, care în terminologia alianței înseamnă granițele vestice ale Rusiei. Se pune întrebarea ce se întâmplă cu adevărat și nu despre povești fictive despre un fel de intervenție rusă. Aceastea sunt deciziile din viața de zi cu zi a politicii americane de astăzi. În prezent vorbim despre apariția aproape permanentă a contingentelor semnificative ale Statelor Unite și ale aliaților săi din Europa de Est – adică acolo unde nu au mai fost niciodată. Faptul că o astfel de prezență este denumită cazuistic un fel de „rotație continuă” nu schimbă deloc esența materiei.
Acești pași, dacă sunt implementați, ar pune în pericol dispozițiile prevăzute în tratatul (n.r. – Actul Fondator al Relatiilor Mutuale) NATO-Rusia din 1997, în principal cele referitoare la obligația de a nu desfășura „forțe de luptă semnificative” în noile țări membre ale alianței.
Toate acestea atestă intenția Statelor Unite și a aliaților săi NATO de a continua să adere la cursul formării unui fel de „arc de tensiune” de-a lungul liniei de contact cu Rusia în detrimentul intereselor securității europene.
Este clar că astfel de înclinații provocatoare nu vor rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei. Acest fapt ar trebui să fie luat în considerare, inclusiv în capitalele țărilor din Europa de Est, care zi și noapte se gândesc cu ce să vină în direcția rusofobiei, invitându-i soldați americani. Îi sfătuim să cântărească cu atenție riscurile și să se gândească serios la consecințe.
(n.r. – momentul 23:40)
https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/4284195