Republica Moldova ar putea semna un acord privind colaborarea cu România și Ucraina în domeniul apărării spațiului aerian comun, susţine ministrul Apărării de la Chişinău, Anatol Şalaru.
Există însă o mică problemă: pentru a fi pus în aplicare un asemenea proiect este nevoie de o decizie politică.
Anatol Şalaru a discutat despre aceste aspecte marţi, 7 iunie, în cadrul Comisiei parlamentare de securitate națională, apărare și ordine publică.
Ministrul Apărării a declarat că Republica Moldova nu are tehnică specială pentru apărarea spațiului aerian, iar învinuirile socialiștilor privind comercializarea complexelor antiaeriene sunt lipsite de sens, informează Deschide.md.
„Apărarea comună cu România și Ucraina a spațiului aerian ar fi una benefică pentru Republica Moldova. Totuși, fiind țară neutră nu avem posibilitatea de a semna acorduri bilaterale în acest sens. Avem nevoie de o decizie politică, prin care țările vecine nu ar permite statelor terțe să poată intra pe teritoriul Republicii Moldova„ a explicat Şalaru.
De asemenea, ministrul s-a adresat către autorii moțiunii împotriva sa, deputații socialiști, întrebându-i: „Care sunt potențialii noștri inamici? Dacă socialiștii identifică dușmanii, eu voi răspunde cum noi ne protejăm. Țările vecine sunt prieteni, nu există pericol de a fi atacați din partea lor. Ce ține de formațiunile ilegale din Transnistria, ei nu au forțe aeriene capabile să atace Republica Moldova”.
Sura: Inforprut.ro
Comentarii RoMilitary
In primul rand ma doare mana cand trebuie sa scriu „Republica Moldova”, parca ma injura cineva… In al doilea rand problema este ceva mai problematica.
- Alaturarea Ucrainei in acest proiect este pur speculativa din „n” motive. Ucraina nu este prietenta romanilor si nu va fi niciodata. Nu poti avea incredere in conducerea militara de la Kiev.
- Serviciul de politie aeriana nu se rezuma doar la a nu permite unor aeronave ostile sa intre in spatiul aerian basarabean (dinspre Vest chiar n-au cum sa intre), ci trebuie acordata si permisiunea ca avioanele de vanatoare ale Bucurestiului sa poata urmari aceste avioane si in spatiul aerian de la est de Prut
- Prin Romajia n-0are cina sa vina, doar dinspre Ucraina sau din Trasnistria, dar atunci cum se va reglemte spatiul aerian al Tiraspolului?! Ce vor face avioanele romanesti daca aia din Trasnistria ridica vreun avion si chiar traga supra aparatelor romanesti?!
- La sfarsit invitatia este DOAR pentru ROMANIA, macar si pentru ca Ucraina nu are avioane sa-si protejeze garnitale sale, daraminte sa-i protejeze pe alti, asadara ramnem doar noi.
Spre final un singur comantariu ar mai fi de facut: Ucraina este pusa langa noi sa nu zica lumea ca Romania a fost invitata cu armata in basarabia, dar lucrurile sunt simple si ne putem intreba impotriva carora avioane ostile sau neidentificate ar trebui Kievul si Bucurestiul sa protejeze Basarabia?! Spatiul aeriana de la est de Prut are fix doi vecini: noi si ucrainenii si nu trebuie nimeni sa ne roage: daca cineva inceraca sa ajunga in Basarbia trebuie sa treaca ori pe la noi, ori pe la uceraineni, asadar ce nevoie de un acord special am avea?!
Daca insa parlamentul de la Chisinau va aproba o astfel de masura nu trebuie sa ne facem iluzii asupra semnificatiei sale: Armata Romana va incepe, incet-incet, sa treaca Prutul pentrua adoua oara! Sa ne ajute Dumnezua ca de data asta sa fie o ocazie fericita si sa fie definitiv si irevocabil!
Sa vedem adica Armata Romana defiland cat mai curand la Chisianu!
GeorgeGMT