Leopard 2A7 dotata cu Trophy
Asadar, in presa germana a aparut stirea ca Germania si-ar dori sa fie din nou singura la parinti (sau macar fratele cel mare) si satula de frecusurile cu Franta pe tema viitorului tanc european ar fi semnat, pe sub mana cum ar veni, un aranjament impreuna cu Italia, Spania si Suedia. Cu alte cuvinte: Pe l-apus de soare, Ca să mi-l omoare, Pe cel frantuzan, C-are pretentii multe, Multe si cornute si una peste alta, in dulce grai al nemtilor – Scheiß auf die Franzosen.
Se spune, in fituica germana, ca liderii necontestati ai programului ar fi sa fie companiile germane Krauss-Maffei Wegmann (KMW) si Rheinmetall, restul lumii o venii cu ce-o putea, important este sa aduca banii necesari. Se mai spune ca scopul acestei “lovituri de stat” ar fi accesarea de bani europeni (poate sute de milioane de euro) prin programul European Defense Fund.
Se mai scrie de asemenea ca francezii si germanii nu ar fi cazut de acord pe arhitectura de baza al viitorului tanc, Berlinul sustinand necesitatea unui tanc greu, francezii sustind ideea unui tanc usor.
Si cam asta ne-a adus la cunostiinta publicatia germana Handelsblatt.
Daca ar fi sa facem ceva analiza pe informatii, unele coincid altele mai putin.
De exemplu este foarte cunoscut ca francezii s-au opus vehement ca compania germana Rheinmetall sa faca parte din concern, dar germanii au insistat si lucrurile s-au racit brusc dupa aceea.
Dar in acelasi timp, cunoastem cu totii ca francezii nu mai opereaza tancuri usoare de ceva timp, de cand AMX 13 a fost retras din serviciul operational, dar chiar si atunci acesta era flancat – sa spunem – de AMX 30. Leclerc este din acceasi categorie cu Leopard 2, iar inaintea acestuia Franta a avut in dotare AMX 30 care numai tanc usor n-a fost, fiind la 36 de tone destul de similar cu omologul sau din epoca, Leopard 1 la 42 de tone.
AMX 13, singurul tanc usor francez de dupa razboi
A nu se confunda tancul, sau MBTul, cu familia vehiculelor de recunoastere AMX 10. Dupa WW2 francezii au folosit un singur tanc usor – AMX 13 si nu credem ca au de gand sa se intoarca la el. Asa ca as fi foarte mirat ca Franta sa-si doreasca sa renute la un urmas al Leclerc pentru unul al AMX 13…
In privinta fondurilor europene, ei bine, aici lucrurile stau asa: exista un program lansat de UE numit – „Main Battle Tank Platform Systems”, dar suma alocata deocamdata este de doar 20 de milioane de euro, adica maruntis.
Pe de alta parte frecusuri au fost mai tot timpul in programul MGCS si desi liderii politici ai celor doua tari ne tot asigura ca lucrurile sunt pe drumul cel bun (in iulie a fost cea mai recenta astfel de asigurare prin vocea celor doi ministrii ai apararii), realitatea ii contrazice.
Inca din 2017, demararea programului, cei de la Nexter si Rheinmetall nu s-au suportat unii pe altii si initial Nexter a avut succes, compania franceza fiind inclusa in program la presiunile guvernului de la Paris, iar mai apoi Rheinmetall a fost impusa in program de Berlin.
Si nu este nici un secret ca industria germana de profil nu sustine absolut deloc implicarea franceza in program, nici nu prea au nevoie de expertiza franceza in materie de tancuri. Germanii sustin ca Leopard 2 face fata cu bine cerintelor actuale si o modernizare continua este de sustinut, mai ales ca numarul de tancuri comandate este in crestere. Francezii nu sustin o astfel de idee pentru ca nu vor sa cumpere si ei Leopard 2X atunci cand vor trebui sa retraga Leclerc, la inceputulu aniilor 2040.
Francezii au nevoie atat de un tanc nou cat si de implicare industriala, ei nu au comenzi de export pentru Leclerc si au, asadar, nevoie atat de un tanc nou cat si de un tanc nou fabricat in Franta intr-un procent cat mai ridicat.
Cam acestea sunt faptele si ipotezele de lucru, acum fiecare parte isi da cu parerea.
Daca consortiul pus la punct de Germania este real atunci ar fi si unele explicatii privind lipsa Frantei.
Francezii de la “La Tribune” considera ca partea franceza ar fi refuzat implicarea companiilor sale: Nexter si Thales in programul condus prea autoritar de Germania si ca Parisul ar pregati o contra-oferta pentru europenii interesati de un nou tanc – un MGCS condus de Franta si fara participarea germanilor.
Germanii de la cotidianul “Süddeutsche Zeitung” sustin ca de fapt Berlinul si-ar fi folosit dreptul de veto impotriva participarii companiei franceze Nexter, ceea ce ar fi dus la renuntarea si din partea Thales.
Cert este ca deocamdata nici partea franceza si nici cea germana nu au comentat pe marginea informatiilor aparute in ziarul german Handelsblatt, iar ministrul apararii german, Boris Pistorius, a declarat pentru “Süddeutsche Zeitung”: “With the MGCS, we want to develop one of the most modern and powerful tank systems of the future.” Adaugand apoi: ”It is therefore important that we continue to develop this weapons system for the future. Germany and France are coordinating closely on the main ground combat system program.”
In privinta programul initiat de Comisia Europeana, Pistorius a spus: „does not hinder the Franco-German project. Quite the contrary. The two complement each other.”
In presa italiana, revista de specialitate RID [Rivista Italiana Difesa] a comentat ca: “The European Defence Fund project for the main main battle tank system amounts to €20 million, to which will then have to be added the funds allocated by the participating countries, to carry out a preliminary design review.” Aceasta „initiative is very important on the strategic level because it signals the ever-increasing difficulties of the Franco-German axis in the military field. […] Germany is therefore sending a fairly precise signal to the France about the tank of the future, by forming a bloc, including Italy.” Tot revista italiana a scris ca Belgia ar fi si ea interesata in consortiul demarat de Berlin dar in calitate de observator.
In acelasi timp nici francezii nu mai cred in MGCS, parlamentul de la Paris incercand sa aloce fonduri pentru o solutie interimara in privinta Leclerc. Deocamdata o astfel de solutie nu a fost admisa de guvern, dar francezii simt ca Berlinul vrea sa-i traga in piept, macar si pentru ca pe 24 august Italia si Franta au anuntat in mod oficial ca Italia doreste sa participle la programul MGCS, italienii avand de partea lor o invitatie din partea Frantei.
S-a speculat atunci ca Franta incerca sa-si aduca in program un aliat in contrapondere pentru Germania (la capitoulul tancuri germanii sunt evident superiori), tot asa cum nemtii au adus in programul SCAF Spania, un aliat al lor in contrapondere pentru francezi.
Intr-un raport din 2020, ministerul german al apararii sutinea ca programul MGCS ar trebui sa fie unul cu adevarat european si sa implice Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Suedia, Spania si Italia +.
Daca ne uitam le ce doreau germanii in 2020 si zvonurile din sepetembrie 2023 s-ar putea ca Berlinul sa fi castigat, dar nu trebuie sa ne facem iluzii, germanii vad intr-un viitor tanc european un demn succesor al Leopard 1/Leopard 2, adica ei sa fabrice tancul, restul sa sustine financiar programul de cercetare-dezvoltare si mai apoi sa-l cumpere din Germania, sau, hai sa spunem ca sunt darnici, sa-l asambleze local.
Ori in acest caz francezii vor spune probabil pas, dar daca Parisul si-o va lua in privinta tancului european, germanii ar face bine sa-i intrebe pe verii lor britanicii daca mai au locuri in barca Tempestului, pentru ca SCAF cu francezii nu mai vad ei cat o fi Rinul apa curgatoare.
Ca o concluzia amara, pana la urma, cu razboiul in pragul usii, europenii nu se dezmint, se incaiera intre ei, taraganeaza lucrurile, nu aloca suficiente fonduri, au orgolii prostesti si mai apoi isi dau aere de barbatii la ei pe continent cand de fapt barbatul casei a fost, este si va ramane Washingtonul.
Europenii pierd anual miliarde de euro cumparand HIMARS, Patriot, Abrams, K2 Black Panther, Apache, F 16 si F 35 etc pentru ca sunt lasati de Dumnezeu cu minte putina si orgolii mari, Franta si Germania inca mai cred ca sunt buricul Europei. Dar in realitate nu este asa si daca maine UE s-ar sparge in bucati, cei mai loviti economic ar fi exact “marii”, cei mai egali intre egali, pentru ca economiile lor au avut cel mai mult de castigat din piata comuna europeana, de pe urma fortei de munca ieftina din est, ei ne-au inundat noua pietele cu produsele lor nu noi cu produsele noastre…
Iar idotii care conduc Franta si Germania nu sunt in stare sa creeze o politica comuna de aparare credibila, serioasa si cinstita ci tot incerca sa-si traga spuza pe burta lor, iar din acest motiv nu numai ca se tot incaiera intre ei, dar ii fac si pe ceilalti europeni sa aiba mai multa incredere in americani si mai nou in coreeni.
PS Doar ca la fel ca in Miorita, ciobanul nu-si accepta moartea, cum cred majoritatea voastra, ci doar ii spune oitei nazdravane : “daca va fi sa mor”, cu alte cuvinte va pune mana pe par, va chema si-un caine si cu Dumnezeu inainte, vedem care-o birui. Nimic fatalist aici, cum cred majoritatea romanilor (chiar nu-mi explic de ce), astfel ca francezii isi vor pune companiile sa le fabrice si lor un tanc, un succesor al Leclercului. Chestia e daca isi permit si tancul si SCAFul doar pe banii lor. Cel mai probabil ca nu…
GeorgeGMT