Romania Military

MLI Puma

Pumei germane ii se ascut „urechile” si este capabila sa le ciuleasca cu maxima precizie in cautare de drone cu intentii criminale.

Cu ocazia  Eurosatory 2024,  Puma S1 a fost prezentata dotata fiind cu un sistem capabil sa detecteze, clasifice si localizeze pana la noua drone in acelasi timp, nu are ce le face doar le detecteaza. Sistemul apartine companiei americane Dedrone si se numeste RF-300, fiind localizat pe turela langa senzorul principal al sistemul de protectie activa (soft-kill) MUSS 2.0  de la Hensoldt. RF-300 este in esent un sezor radio pasiv care detecteaza si clasifica emisiile radio, avand capacitatea de a detecta atat drona in sine cat si operatorul sau.

MUSS 2.0 este un sistem de avertizare a iluminarii laser, poate bloca iluminarea in IR, grenade de mascare etc care este montat pe MLI Puma S1 germane. Si evident ca tot Puma este dotata si cu un sezor acustic pentru detectarea lunetistilor.

In sine Puma este intr-o continua modernizare si reparatii neincetate, nefiind deocamdata prea demna de neamul panzerelor germane, dar Berlinul continua sa pompeze bani in MLIul sau si sa tot spera la mai bine desi Puma a devenit probabil – in acest moment – nu numai cea mai scumpa MLI (17 milioane de euro per bucata) dar s-ar putea sa depaseasca ca nivel de pret – cand o fi gata cu toate cele de trebuinta si functionala pe deasupra, costurile cu achizitia oricarui MBT modern.

In acest moment Pumele germane se afla la modernizare catre standardul “S1”, care include racheta AT Spike LR2, sistemul de protectie activa MUSS 2.0, senzori de multe feluri, noi sisteme de comunicatii digitale, comunicatii in retea cu alte vehicule (Soldatul Viitorului) etc.

De asemenea, noul standard “S1” va include si dotarea fiecarei Pume cu un sistem propriu de cercetare bazat pe drone de mici dimensiunui (Black Hornet Nano sau AR100-C Micro).

Deocamdata insa blindatele au dat rateuri dupa rateuri fiind in permanenta o mare si rusinoasa bataie de cap pentru fortele terestre germane. Producatorii Pumei teutone sunt companiile KMW&Rheinmetall Landsysteme, ambele GmbH…

Ce treaba avem noi cu MLI Puma?! Pai deocamdata n-avem nici o treaba dar se aude ca in acest an va fi lansata competitia pentru dotarea Armatei Romane cu 298 de MLI nou-noute in doua etape: prima etapa – care ar fi trebuit lansata in 2023 – prevede cumpararea a 246 de MLI, simulatoare si toate cele necesare operarii vehiculelor, suma pusa la bataie este de 2,5 miliarde de euro.

Dupa 2031, cand prima etapa s-ar fi incheiat si primele 246 de MLI-uri sunt operationale, va fi lansata cea de-a doua etapa pentru 52 de blindate pentru 450 milioane de euro. In principiu trei ar fi companiile care vin cu oferte: General Dynamics cu ASCOD, sud-coreenii cu Redback, germanii de la Rheinmetall cu Lynx si BAE Systems cu CV90/AMPV.

Dar sa nu uitam ca prin 2019, umbla zvonul ca guvernul Romaniei ar fi parut interesat de o achizitie directa (G2G) a MLI Puma, in numar de 173 de unitati. La momentul respectiv totul parea o chestiune neserioasa, incercandu-se – mergea zvonul – ca UM Moreni sa scape de contractul semnat cu cei de la Rheinmetall pentru dezvoltarea TBT Agilis.

Dar oare asta sa fie realitatea sau cineva din MApN chiar a pus ochii pe MLI Puma si nu-i iese chestia asta din cap? Ne-am putea trezi ca Puma sa fie invitata, chiar si neoficial in Romania, desi MLIul german este scump cum nu exista alta MLI pe fata planetei?

Este un lucru la care ar trebui sa cugetam mai cu atentie pentru ca mingea este rotunda si caietul de sarcini, mai tinem minte, daca este facut cum trebuie nu conteaza cine depune oferte, tot NSM castiga.

GeorgeGMT

Exit mobile version