Zilele trecute a fost anuntata prima tragere reusita cu sistemul antitanc MMP (Missile de Moyenne Portée – Racheta cu raza medie) al MBDA efectuate de catre DGA (Direction Générale de l’Armement) Techniques Terrestres, sectiunea de tehnica terestra a agentiei de achizitii militare a Frantei. MMP este prevazuta sa inlocuiasca in urmatorii ani sistemele Milan, atat in varianta portabila cat si in cea instalata pe vehicule, atat 4×4 cat si 8×8, cum este cazul VBCI sau al turelei CT40 a viitorului EBRC. In timpul acestui test racheta a fost capabila sa se fixeze cu acuratete pe tinta si sa o loveasca la o distanta de peste 4km, in plus tinta neaflandu-se in linie de vizare directa a lansatorului.
MMP este cuprinsa in programul de planificare militara pentru 2014-2019 (planificarea achizitiilor pentru “cincinal”), program care vizeaza modernizarea armatei franceze, iar contractul a fost semnat de catre DGA in 3 decembrie 2013, dupa ce in 2011 a fost semnata o de-riscare a programului de catre DGA, ale carei efecte au fost insa intarziate de alternanta politica. In 2009 a fost decisa inceperea acestui program, dupa ce Armee de Terre nu a fost satisfacuta de calitatile noii versiuni de Milan propuse de MBDA, ca urmare MBDA decizand sa finanteze din fonduri proprii un nou program croit exact pe cerintele armatei franceze, care a achizitionat sisteme Javelin ca si solutie de tranzitie. Primele livrari ale MMP sunt planificate pentru anul 2017.
Grupa debarcata din VBCI folosind MMP
Daca Milan ER atinge 3 km ca si distanta de tragere, MMP atinge 4km, sistemul racheta + trepied + unitate optica putand fi transportat de 2 militari. Doar racheta in tubul sau cantareste 15 kg, in timp ce sistemul de lansare alte 11kg, cu bateriile incluse. MMP poate fi lansata si din spatii inchise, dispunand de un sistem de ejectare din tub inaintea aprinderii motorului Roxel, care face racheta sa atinga o viteza de 160m/s.
Capul de lupta cu incarcatura tandem este configurabil in functie de tipul tintei vizate, putand angaja atat tinte statice cat si in miscare, de la bunkere si cuiburi de mitraliera, la vehicule blindate si chiar tancuri echipate cu cele mai noi variante de blindaj reactiv (ERA).
In paralel este dezvoltata si o versiune cu raza extinsa spre 8km si aripioare si fuselaj extinse, denumita MLP (missile longue portée) care este destintata a inlocui la orizontul lui 2021 rachetele Hellfire care echipeaza elicopterul EC665 Tigre HAD.
MMP este echipata cu un capete de dirijare FASGW(H)/ANL si MMT fabricate de Sagem Défense Sécurité. Sistemul de ghidaj al Sagem este dual, asociere dintre un captor IR ne-racit (disponibil imediat pentru tragere spre deosebire de 30s de pregatire pentru capul racit al Javelin) si cu o camera TV, acompaniate de un sistem de navigatie inertial MEMS IMU.
Cu ajutorul unui fir de fibra optica se pot viziona imaginile de pe traiectoria rachetei pe dispozitivul de lansare si se poate controla racheta, prin datalink astfel imposibil de bruiat, care poate fi coordonat si de drone sau alti observatori. Directionarea in zbor sa face cu ajutorul a patru aripioare depliabile, iar traiectoria poate avea doua variante: directa si «in candela», adica in plan vertical. Acest mod de lovire, alaturi de capacitatea trage si uita, posibilitatea de tragere din spatii inchise, cat si distanta superioara de tragere deosebesc MMP de predecesorul Milan.
In plus, racheta poate accepta modificarea tintei in timpul zborului (man in the loop) sau lansarea fara vizibilitate asupra tintei, cu fixarea pe curs de lovire dupa aceea (NLOS).Capul de lupta tandem configurabil este capabil sa penetreze 2m de otel-beton sau 1m de echivalent blindaj din otel laminat omogen.
turela multirol MPCV
Racheta MMP va fi integrata pe o turela multirol destinata MPCV (Multi Purpose Combat Vehicule), capabila sa lanseze 4 astfel de rachete plus o reincarcare si care include si o mitraliera .50 calibre. MPCV MMP, platforma bazata pe Sherpa al Renault Trucks Defense, este un derivat la care au fost inlocuite lansatoarele AA Mistral cu cele AT, beneficiind si de o customizare a senzorilor.
MBDA MPCV Panhard VBR – descriere
Ramane de vazut daca noul sistem va beneficia de succesul avut de inaintasul sau, care s-a vandut in peste 30 de tari. MBDA vizeaza 9000 de rachete vandute la export pentru asigurarea rentabilitatii programului, in timp ce comenzile interne, planificate initial la 2850 de rachete si 400 de posturi de tragere, au fost reduse in 2013 la o prima transa de 175 posturi de tragere si 450 de rachete conform legii planificarii militare pentru perioada 2014-2019, restul urmand a fi comandate ulterior. In total, transa la care lucreaza din iunie 2014 Grupul Sagem prin contractul cu MBDA este de 225 sisteme optronice pentru posturile de tragere si 1500 de capete de cautare duale IR/TV.
Concurenta la export a acestui sistem, numit de generatia a 5-a de catre MBDA, va fi probabil alcatuita din: Javelin al Raytheon/Lockheed Martin, ( cap infrarosu racit, fara control uman dupa lansare), RAFAEL Spike (cap infrarosu racit, control uman optional dupa lansare), BGM-71 TOW Wireless al Raytheon (cap optic si control uman), AT14 Kornet-E rusesc (cu legatura externa ghidat laser) si Saab Bill2 (cap optic, lovitura verticala si control uman).
Video MMP:
https://www.youtube.com/watch?v=OWFYCztemzo
https://www.youtube.com/watch?v=egE7-vNCPbM
Marius Zgureanu
Surse:
http://www.opex360.com/2014/06/16/mbda-met-en-la-modularite-du-missile-moyenne-portee/
http://fr.wikipedia.org/wiki/Missile_moyenne_portée
http://www.defenseindustrydaily.com/mmp-frances-new-portable-anti-armor-missile-019729/
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=egE7-vNCPbM
http://www.mbda-systems.com/products/battlefield-engagement/mmp/1002/
http://www.mbda-systems.com/mediagallery/files/mmp_datasheet-1403511014.pdf
http://forcesoperations.com/2014/04/28/mbda-decline-son-mpcv-en-version-mmp/