Evident, din nou, nu este vorba de ale noastre, nici macar la modul declarativ pe noi nu ne intereseaza subiectul…
Directorul KNDS Deutschland, Ralf Ketzel, a declarat ucrainenilor de la Defense Express ca in cadrul cooperarii industriale cu Ucraina va fi oferita modernizarea sistemelor antiaeriene SPAAG Gepard aflate in posesia acestora. Acordul ar putea contine si infiintarea unui centru pe teritoriul ucrainean pentru operarea Gheparzilor.
Aceasta modernizare contine cresterea capacitatii de detectie si observatie prin modernizarea sistemului radar de detectie si a acelui de urmarire a tintelor si dirijare a focului. Nu se cunosc inca alte detalii, dar asta inseamna ca sistemele ajunse la ucraineni se afla deocamdata la un standard similar cu cele din inzestrarea Fortelor Armate Romane.
Foarte probabil deci ca modernizarea sa fie macar partial echivalenta standardului 1A2, cu radare cu circuite digitale, EOS/FLIR modern, comunicatii de date C3, built-in-test, munitie programabila cu bobinele aferente, etc.
EOS upgrade pe Gepard
Romania a avut si ea propusa o varianta locala, Ghepard-R, care integra si racheta antiaeriana A-94M, pe modelul integrarii existente pentru FIM-92 Stinger (nici aceasta integrare din urma nu a intrat in vreun program de modernizare). Insa nimic nu s-a mai intreprins apoi, agregatele oferite Romaniei fiind doar resapate la standardul B2L (telemetru LASER adaugat standardului B2, standard la randul sau dotat cu un radar S Band optimizat in anii 1980).
Astfel germanii vor transfera propria documentatie si tehnologia aferenta unui partener industrial ucrainean, care va fi indicat ulterior, procesul de selectie al acestuia fiind pornit in 2023 si prelungit din cauze administrative.In plus germanii au mai transferat anul trecut si 2 sisteme Skynex Ucrainei.
In decembrie 2024 a fost semnata si o comanda suplimentara de munitie 35mm pentru Ucraina, 180.000 lovituri de tip HEI-T (High Explosive Incendiary with Tracer) produse la uzina de la Unterlüß si cu termen de livrare incepand cu 2026. Comanda se adauga celei din februarie 2023 pentru alte 300.000 de lovituri.
Cat despre noi, repet a nu-stiu-cata oara, pe langa modernizarea parcului existent de 36 active (+ 7 descompletate pentru piese, revitalizabile inca?) poate la un standard comun cu ucrainenii, ar fi probabil necesara completarea parcului pentru a asigura acoperirea in mars a batalioanelor mecanizate grele, lucrul pe care modernizarea bateriilor Oerlikon GDF-003 nu o poate asigura. Si pentru ca orice achizitie a unei solutii moderne echivalente nu este inca intrevazuta nici macar la nivel de intentie, ceea ce inseamna inca niste ani inainte de orice operationalizare sperata a acestora.
Ce am mai putea face? Am mai putea pune la comun cu ucrainenii capacitatile noastre de revizie a masinariilor, cu o parte din operatiuni efectuate la noi, fara a se expune riscurilor bombardamentelor rusesti, sa reactivam cu ajutor Rheinmetall linia de productie a tevilor (consumabile alaturi de munitie), eventual sa contribuim si cu munitie calibrul 35mm la comanda ucrainenilor.
Marius Zgureanu
Surse:
Rheinmetall to replenish Ukraine’s Gepard ammunition stocks – European Security & Defence
KNDS Deutschland’s First Project With Ukraine Will Be Gepard With Upgraded Radar | Defense Express
Citeste si:
Oerlikon GDF009/Skynex in Romania?
Alegerea corecta? Sistemul antiaerian Marksman versus Ghepard
Oerlikon GDF-35 la lucru… variante
O noua abordare pentru gap-filler?
Polonia-vrea-sa-achizitioneze-sisteme-aa-cu-raza-scurta-poprad
Solutii-autopropulsate-pentru-sistemele-aa-viforul
S-60/ 57mm loveste din nou
Artileria autopropulsata – cea antiaeriana
M53/59 Praha
Oto Melara cal.76mm va inlocui cal. 57mm in flota americana?
Turele usoare – calibre medii
Tun cal.20mm suficient pe elicopterele de atac?
Noul tun CTA calibrul 40mm intra in productie
EAPS-ID cal.50mm
Modernizari ale armamentului existent, solutii stop gap
Modernizari ale armamentului existent, solutii stop gap (II)