Noua modernizare T-72M1 propusa de ucraineni in videoul de mai jos (a se vedea daca va fi oficializata), pare o combinatie de elemente importate de pe T-84M Oplot, in special armamentul si SCF-ul, cu sisteme de protectie reactiva similare mai mult cu cele ale PT-91 sau sistemelor rusesti echivalente de pe T-72B3. Modernizarea este accesibila atelierelor de reparatii, nenecesitand operatiuni complicate, si este superioara T-72 AG oferita in deceniul trecut de uzina Morozov KMDB.
Tunul folosit de aceasta data figureaza ca fiind KBA3 cal. 125mm, cel al T-84 Oplot, dedicat si modernizarii T-62 (cu o lungime de 6678 mm/L48) cu subvarianta pentru T-54/55 denumita KBA3K, desi potrivit paginii KMDB, tunul cal.125mm folosit pentru modernizarile T-72 la standard AG sau MP este KBM1M, tot L48 (dar putin mai lung, la 6903mm), sau in standard NATO (cal. 120mm) este KBM2/ L48, cu masa mai mare cu 100kg, viteza la gura tevii usor superioara si masa de recul mai mare.
Ori este o confuzie, de fapt departajarea celor 2 variante fiind mai mult simbolica, ori s-a renuntat la tunul KBM1M, din motive diverse, posibil si datorita posibilitatilor de manufacturare sau stocuri…
Echipamentele aferente modernizarii sunt:
– sistem de comunicare TIUS-NM (KT pannel, KT 1KPI-M, MV 1KVI)-radiocom si GPS SN-7300-03
– combat operation ctrl (IFF « Parol-M » emisie-receptie)
– statie VHF-UHF R-030-U, R-1150;
– senzor vant DBE-S, senzor de pozitie a turelei, vitezometru si inclinare pentru computerul de tragere;
– vizor tragator cu telemetru LASER incorporat si urmarire automata, 1G46M “Promin”;
– vizor panoramic comandat PN_K 6 similar Oplot-M;
– vizor termic tunar, “Buran-Katrin”;
– stabilizator armament 2E42M;
– calculator balistic TIUS-VM;
– sistem SUIT-1 d ereferinta a gurii tevii tunului;
– statie de ghidaj Barrel pentru rachetele antitanc Kombat lansabile pe teava tunului;
– turela mitraliera antiaeriana teleoperata comandant;
– butuc pentru teava interschimbabila in lagarul afetului, cal: 100-115mm, 115-125mm si 125-140mm;
– tunul KBA-3 ;
– sistem de incarcare automata actionat electromecanic, cu unghi fix, plasat intr-un compartiment etans in spatele turelei. Pare sa detina 16-18 lovituri in carusel, fata de cele 28 pozitii ale caruselului ale T-84 M Oplot ;
– motor 6TD-2 multicombustibil, de 1200CP, identic cu al Oplot;
– generator auxiliar EA10 de 10kW, amplasat pe lateral-dreapta turelei, in apropierea compartimentului autoloaderului;
– transmisie reversibila cu 7 viteze pentru inainte si 5 pentru inapoi, plasata pe rotile motrice spate;
– un nou ansamblu de echipamente pentru sofer (volan, schimbator de viteze si afisaje);
– camere de luat vederi la 360° pe sasiu;
– detectoare de iluminare laser (LDS), amplasate pe turela;
– sistem de antene multispectru de detectie si supresie a tragerii («Garant» ), amplasate pe plafonul compartimentului autoloaderului;
– sistem F3 de contramasuri/bruiaj rachete ghidate, amplasat la 360° pe turela;
– sistem de protectie activa «Zaslon », amplasat pe sasiu, alaturi de placutele ERA « Nozh-L» ;
– sistem de aer conditionat SK 4.0;
Video prezentare modernizare T-72M1:
https://www.youtube.com/watch?v=kf9r6NcDguM
Un punct aparte al acestei modernizari este eliminarea neajunsului major al tancurilor sovietice de dupa anii ’60, si anume caruselul in interiorul turelei, acesta fiind mutat in „bustle”-ul turelei, pe model Oplot. Atat PT-91 Twardy cat si T-90MS Tagil nu beneficiaza de aceasta imbunatatire, esentiala pentru siguranta echipajului. Gura de foc a fost si ea imbunatatita, ca si sistemul de ochire, electronica aferenta (FCS) si de comunicatii, totul fiind adus la un nivel similar cu Oplot M.
Chiar daca in cazul acestei modernizari nu s-a schimbat sau imbunatatit blindajul de baza al placii frontale a sasiului sau al turelei asa cum au facut partial polonezii cu al lor PT-91, totusi imbunatatirea consta in adaugarea placilor de blindaj reactiv Nozh-L alaturi de sistemul activ Zaslon.
Ramane de vazut daca aceasta modernizare va deveni oficiala (nefiind deocamdata prezenta pe pagina producatorului KMDB) si daca este fructul cooperarii cu polonezii pentru obtinerea unui echivalent PT-91 ucrainean sau un program paralel cu acesta. Exista si uzinele de reparatii de tancuri de la Kiev ( KBTZ) si Lvov (LBTRZ) care ar putea fi de fapt implicate in aceasta modernizare. Pe moment, modernizarea pare mai mult o tatonare, o declaratie de intentie de a moderniza T-72 folosind tehnologii dezvoltate mai recent de catre ucraineni, un posibil urmas al liniei T-72AG.
Un pachet asemanator, poate «condimentat » cu un tun cal. 120mm si un blindaj pasiv mai consistent ar trebui sa fie un minim vizat de cei de la UMB, daca doresc cu adevarat sa relanseze un program derivat din TR-125, TR-2000 sau sa modernizeze carcase de T-72. Si nu stiu de ce, nu se discuta mai deloc cu polonezii sau chiar cu ucrainenii pe acest subiect, dincolo de pista turceasca.
Aici, modernizarea anterioara a T-72, la nivelul decadei trecute:
https://www.youtube.com/watch?v=rV90pIhM1VY
Exista si un video similar pentru un BMP2 modernizat cu turela « Shturm-M » cu tun AA cal.30mm dual-feed, alaturi de 4 rachete antitanc cal. 130mm « Barrier-B », un lansator automat de grenade cal. 40mm si un sistem APS Shershen + ERA NOZH L, si un sistem de bruiaj « Garant ») :
https://www.youtube.com/watch?v=O9oGVe2e09w
Marius Zgureanu
Surse:
http://tanknutdave.com/the-ukrainian-t-84-oplot-main-battle-tank/
http://morozovkmdb.com/eng/body/tanks/t-72.php
Citeste si:
http://www.rumaniamilitary.ro/t-84bm-oplot-mandria-vecinilor-nostri-margineni-2
http://www.rumaniamilitary.ro/reciclarea-t-72-in-tr-125m1-o-alternativa-la-tr-85m2
http://www.rumaniamilitary.ro/t-72-ramane-si-pe-urmatorii-15-ani-calul-de-povara-al-rusilor