Romania Military

MODERNIZAREA CV90 OLANDA

Despre CV90 s-a mai scris pe RoMilitary. Cred ca armata romana ar avea ce aplica din modernizarea CV90 olandeze asa ca voi dezvolta subiectul. Prima modernizare CV9035NL se refera la contractul din 2019 pentru instalarea Iron Fist pe CV9035NL. In 2015, BAE Systems Hagglunds si armata olandeza incep un proces de evaluare a fezabilitatii a 5 APS-uri si apoi in faza a doua integrarea APS ales pe CV90. In 2019 se anunta alegerea Iron Fist si se considera ca acesta va oferi protectia necesara echipajelor. Deducem ca BAE impreuna cu armata olandeza au studiat timp de 4 ani 5 APS-uri si au ajuns la concluzia ca Iron Fist e cel mai bun pentru CV9035NL. Momentan Iron Fist are doua variante: Iron Fist Light Decoupled  IF-LD, impotriva loviturilor cumulative si Iron Fist Light Kinetic IF-LK, impotriva  loviturilor perforante.

Defense Update sustinea in 2018 ca mai exista o varianta Iron Fist si anume Lightweight Configuration IF-LC. Aceasta varianta era “all- in-one”, respectiv pe un suport cu rotatia de 360 de grade erau instalate lansatoarele de contramasuri, radarele, senzorii. Mai jos este prezentat IF-LC instalat pe CV9035 NL in 2019.

In ianuarie 2021, are loc semnarea contractului de modernizare CV 9035 NL, Mid-Life Update. In final s-a optat pentru   IF-LD (Light Decoupled), cu radarele in cele patru colturi ale viitoarei turele si senzorii electro-optici asezati pe varful catargului (“mast”).  Nu au fost necesare alte teste, s-a luat in considerare programul din 2015-2019. Sunt mai multe modernizari, voi insista pe cele pe care s-ar putea sa le aplicam si noi.

S-a hotarat schimbarea senilelor de otel cu unele de cauciuc, se considera ca senilele de cauciuc asigura reducerea nivelului de zgomot in interiorul CV90 cu 10 db si reduc vibratiile cu 65 de procente. Se obtine si reducerea masei CV90 cu aproape o tona. Trebuie spus ca firma Soucy, care fabrica senilele, furnizeaza senile de cauciuc si pentru AS21 REDBACK, iar Rheinmetall are in oferta pentru Lynx australian atat senile de otel cat si senile de cauciuc Soucy.

Cel mai important, s-au focusat pe turele care vor fi schimbate. S-a luat tunul Bushmaster de 35 mm de pe turelele vechi, tevile sunt departe de cele 6000 de proiectile la care trebuie schimbate, asa ca olandezii nu arunca cu banii. Turela a fost mutata in fata cu 50 cm pentru imbunatatirea ergonomiei,  ”with the crew sitting next to each other rather than being separated by the gun”. Se mai pun pe turela doua Spike LR2. Olandezii mai au ca variante un tun de 50 mm si un RCWS 7.62 mm pentru lupte urbane.Va aparea un spatiu suplimentar disponibil in noua turela care va fi folosit pentru mai multa munitie. Prototipul turelei este in constructie in Suedia, designul final este planificat in decembrie 2023 cu livrarea primelor vehicule prevazuta sa inceapa in ianuarie 2024, ultimele vehicule din seria de 122 trebuie sa fie livrate pana in decembrie 2026. Exista si o optiune pentru alte 19 vehicule; daca se vor comanda, vor fi probabil livrate pana la mijlocul lui 2027.

Toata aceasta modernizare a 122-141 de CV90 costa cam 500 milioane de euro, o suma considerabila, cam 3,5 milioane euro pe CV90, plus ca a implicat ani de studii si teste. Este de remarcat efortul olandezilor de a pune pe CV90  Spike si Iron Fist, am remarcat aceeasi dorinta de imbunatatire a dotarii si la croati, din nefericire, sunt unele asemanari cu dotarea noastra.

Prin 2010, Croatia a cumparat cca 120 Patria AMV cu RWS Protector 12,7 mm. Militarii croati le denumeau “autobuze blindate (oklopljenim autobusima)” sau “cele mai scumpe camioane militare din lume (najskuplji vojni kamion na svijetu)“. Croatii s-au chinuit sa se doteze cu turela Elbit UT30MK2, cu tun Bushmaster 30 mm si doua Spike LR. Contractul  a fost cu probleme, croatii au anuntat ca ii penalizeaza pe israelieni, acestia au replicat ca a fost o situatie exceptionala din cauza COVID 19. Israelienii le-au prezentat croatilor Patria cu turela Elbit la teste in desertul Negev si,  cu toate intarzierile, cred ca lucrurile merg intr-o directie dorita de croati. Nu am remarcat nici un APS pe blindatele croate, dar dorinta de a imbunatati dotarea armatei croate e laudabila.

Unii vor spune ca Pirahna romaneasca are tun de 30 mm si nu se incadreaza in conceptul de autobuz blindat, dar eu consider ca nu suntem departe de mistoul croatilor la adresa dotarii proprii. Poate ca MApN-ul asteapta ajungerea la maturitate a sistemelor cu directed energy, vrea sa investeasca in tehnica de lupta ultimul racnet. Ca sa-l citez pe Ion Antonescu intr-un studiu din 9.03.1934 :

A aştepta însă, ultimul cuvânt al tehnicii, este egal cu a rămâne nearmaţi”.

Dar poate asta e motivul pentru dotarea precara a armatei romane in 2022, timp de 30 de ani am tot asteptat ultimul cuvant al tehnicii militare, probabil inca il mai asteptam. Este evident ca armata romana este in acest moment contra curentului, in timp ce unii se chinuie sa puna cat mai multa dotare pe masinile lor blindate, noi punem la minim, chiar daca ne avantajeaza solutia tehnica, avem deja turela Elbit pe P5, nu ne trebuie decat vointa. M-am uitat si pe articolul din 2019,

https://www.rumaniamilitary.ro/despre-tancurile-noastre-opinia-unui-specialist , acolo se scrie:

“Rachetele antitanc (ATGW) sunt specifice unui Vanator de Tancuri de linia a II-a. Un MBT este vulnerabilizat de echipamente sensibile, afetate exterior. Distanta medie de angajare in lupta directa in zona noastra este sub 1000m. Concluzie de moment (intr-un viitor mai indepartat lucrurile s-ar putea schimba) – rachete antitanc pe ML specializate (VT), elicoptere si portative (nu pe tanc, transportor, MLI). Masinile de lupta (ML) pentru lupta in contact sunt maturate de suflu, flacari, rafale si schije, nimic nu ramane neavariat deasupra blindajului si trebuie sa poata continua lupta asa.”

Au trecut 3 ani de atunci, a aparut conflictul din Ucraina, oricum pe tanc se pot folosi ATGM trase pe teava tunului, indiferent daca e ghintuita sau lisa, avem Lahat, Falarick, restul de rachete ucrainiene, nu e nici o vulnerabilizare. In cazul P5, Spike sunt in interiorul turelei, sunt protejate intr-un anumit grad.

Cat despre lupta de contact cu schije, flacari, rafale, conflictul din Ucraina a aratat ca invadatorul nu a aratat mari competente militare si vointa de lupta, e plin internetul cu blindate rusesti trase de fermierii ucrainieni, o Pirahna 5 dotata corespunzator ar duce la multe abandonuri pe campul de lupta.

Nu trebuie sa inventam noi roata, putem folosi experienta olandeza, daca acestia au ajuns dupa 4 ani la concluzia ca Iron Fist li se potriveste il putem folosi si noi. De asemenea, senilele de cauciuc CRT Soucy au avantaje evidente, se afirma ca imbunatatesc si consumul, iar in privinta rezistentei la explozii:

“Soucy have anecdotes of mine blasts destroying the suspension causing the track to fall off the vehicle, but the track is perfectly fine when inspected, its just everything around it failed.”

Asemenea senile ar fi foarte bune la MLI-urile noastre modernizate, prin modernizare s-a crescut greutatea blindatelor, o reducere a greutatii ar fi binevenita, daca le-au ales olandezii macar ar trebui sa le incercam si noi.

Este ilogic sa nu folosim toata capacitatea P5, daca tot am cumparat un produs mai scump din import, nu este logic sa-l folosim fara Spike si Iron Fist, unii schimba turela pentru asta iar noi avem turela Elbit proiectata pentru Spike si Iron Fist si refuzam cele doua sisteme.

Situatia imi aminteste de un refuz al armatei romane din 1926, atunci am refuzat un tanc de 10,5 tone deoarece se credea ca e prea greu pentru infrastructura romaneasca. Din nefericire, anul 1944 ne-a demonstrat cum aceeasi infrastructura a fost folosita cu succes de tancurile sovietice de 45 de tone, dar asa se intampla cand nu iti cunosti istoria, repeti greselile.

Caudillo

BIBLIOGRAFIE :

https://www.baesystems.com/en/article/bae-systems-selected-to-integrate-active-protection-system-solution-into-dutch-cv90s

https://defense-update.com/20190919_aps_for_cv9035nl.html?bsearch_highlight=cv%2090

https://www.baesystems.com/en/feature/cv90-holland-investing-in-the-future-battlefield

https://www.edrmagazine.eu/bae-systems-hagglunds-details-the-royal-netherlands-army-cv90-mlu

https://www.janes.com/defence-news/news-detail/dutch-cv90-mlu-focuses-on-turret

https://www.soucy-defense.com/

https://www.tanknology.co.uk/post/__crt

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/video-hrvatska-vojska-testirala-novo-mocno-naoruzanje-stizu-patrije-s-izraelskim-topom-8-sofisticiranih-stanica-instalirat-ce-u-dok-ing-u-i-dakovicu-9683932

https://www.vecernji.hr/vijesti/stize-pravo-oruzje-za-hrvatske-patrije-izraelski-top-30-mm-i-rakete-spike-1189504

https://obris.org/hrvatska/duos-30l-morh-naplatio-penale-elbitu/

 

 

Exit mobile version