Pana acum am discutat despre modernizarea sistemului SA-6 2K12 Kub pe filiera ceha, in speta Retia in colaborare cu MBDA, care prevedea in 2001 nu doar modernizarea electronicii ci si inlocuirea rachetelor sovietice 3M9M3 cu Aspide-2000, raza de actiune a rachetelor crescand de la 12km la 23km. Cehia dispune de 4 baterii Kub a cate 4 lansatoare si un radar de dirijare fiecare, pe cand Romania dispune de 8 baterii si aproximativ 1000 de rachete 3M9, deci modernizarea ar fi mai mult decat logica pentru noi.
Schema sistemului radar al SA-6 2K12 KUB CZ de la Retia
Schema demonstratorului unitatii de lansare 2P25M cu ASPIDE
La momentul respectiv (2000), modernizarea asigurata de Retia trebuia sa coste 3 milioane de coroane cehe pe cand achizitia unor sisteme noi echivalente era estimata la 15 milioane coroane.
De asemenea, filiera poloneza, concretizata deocamdata doar in semnarea in 2012 a unui act de colaborare romano-polona (UTI & WZU), ar putea duce nu doar la modernizarea (vezi articolul “Modernizarea complexelor de rachete SA-8 si SA-6, intre dorinta si realitate”) Statiei de Cercetare si Dirijare Rachete 1S91M cu sisteme digitale performante, optica de inalta definitie si sensibilitate, a instalarii unui IFF Mark XII, Mod 4 standard, ci si la modernizarea lansatorului senilat 2P25M, incluzand capacitatea de a utiliza 4 rachete RIM-7 Sparrow, cu raza de actiune similara (19-22km) cu a celor sovietice dar performante superioare, inclusiv rezistenta la bruiaj si acuratetea lovirii tintelor. Acesta era standardul de la inceputul anilor 2000, standard la care au fost modernizate si sistemele KUB unguresti, mai putin rachetele.
Lansator KUB modernizat de WZU cu canistre RIM-7 Sparrow
De atunci, a devenit disponibila o versiune evoluata a RIM-7, si anume RIM-162 ESSM, cu o masa sporita cu 20%, performante superioare dar si o raza de actiune de pana la 50km. Racheta RIM-162 a fost oferita ca evolutie ulterioara deoarece s-a reusit integrarea pe SA-6 in urma colaborarii Raytheon-WZU, rezultatul fiind prezentat la MSPO 2012, sub denumirea de Pelikan. Dupa cum se observa, s-a redus numarul de rachete pe lansatorul 2P25 de la 4 pentru RIM-7 la doar 3 pentru ESSM, tocmai datorita gabaritului crescut al acestora, insa rezultatul este un sistem cu raza medie, concurent cu Hawk. Astfel se inlocuiesc la paritate 1:1 vechile rachete sovietice 3M9 pe lansatorul senilat.
ESSM pe platforma SA-6 (WZU-Raytheon) la MSPO 2012
Canistrele sunt oferite de Fokker iar solutia de modernizare a radarului semiactiv apartine Thales Olanda. Practic Raytheon isi extinde nisa, dupa integrarea lansatorului NASAMS cu radarul HPI (High Power Illuminator) al Hawk XXI, varianta pe care noi am scos-o din ecuatie cand am renuntat la evolutia Raytheon pentru Hawk-urile romanesti.
Vedere laterala cu cele 3 containere ESSM
Video modernizare Retia-MBDA:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5kLBEhXHU24
In continuare vom discuta alternativa ucraineana de modernizare a SA-6, si ea posibil interesanta pentru Romania, desi partea romana a semnat cu polonezii deja un memorandum de colaborare.
- Inlocuirea radio-electronicii analogice din sistemele de comanda SURN 1S91M1 si SPU 2P25М1 cu echipamente digitale, in proportie de 80% respectiv 70%, ceea ce duce la un interval de functionare intre defectiuni de 1500 de ore si simplificarea mentenantei. Amenintarile sunt prioritizate de sistem, in concordanta si cu harta terenului;
- Cresterea nivelului de capacitate de lupta: automatizare a detectiei si iluminarii tintei, rezistenta la bruiaj;
- Modernizarea prin digitizare a radarului de descoperire a tintei 1S11М1, inclusiv sistemul de selectie si desemnare a tintei;
- Modernizare similara a radarului de iluminare 1S31М1, adaugandu-se si vizor optic, cu afisarea pe display-uri separate a imaginilor termice si electro-optice;
- Canal optic cu termoviziune si procesare digitala a imaginilor;
- Refacerea resursei operationale a sistemului la 15 ani;
- Canal digital de date catre radar;
- Automatizarea tragerii la punctul de comanda;
- GPS integrat in platforma de comanda si urmarire si in vehiculele de lansare;
- Testarea sistemelor de control;
- Integrarea de sistem servo-drive azimut/elevatie pe platformele de lansare;
ADMS “Kwadrat”-2D cerinte tactice:
Canale tinta – 1
Canale rachete – 12 (1-3)
Raza maxima detectie (tinta MiG-29):
- La altitudine de 7 km – min. 100 km;
- La altitudine 0,02 km – min. 28 km;
Viteza max. a tintei angajate :
- Tinta vine – 600 m/s;
- Tinta pleaca – 300 m/s;
Zona de angajare:
- Altitudine min. – 0,02 km;
- Altitudine max. – 14 km;
- Distanta minima – 3.5 km;
- Distanta maxima – 24.5 km;
- Distanta max. efectiva – 18 km;
- Suprafata min. reflectorizanta a tintei detectate si urmarite 0.1m2
Pentru Romania, modernizarea SA-6 este o pista mai ieftina, mai accesibila si cu rezultate echivalente mai promitatoare decat cea a rachetelor Hawk, aceasta putand fi un complement mobil cu raza scurta spre medie la sistemele Hawk, etalonate ca fiind raza medie. In plus, existenta a 8 baterii inseamna paritate cu sistemele Hawk, numarul de rachete in rezerva fiind superior.
In plus, sisteme ca RIM-7 Sparrow si mai ales RIM-162 ESSM ar fi interesante si pentru modernizarile flotei de nave de lupta, avand oportunitatea de a crea o inzestrare omogena si o logistica simplificata, ce putin din punct de vedere al munitiei.
Marius Zgureanu
Surse:
http://www.tehnomil.net/2015/04/23/oportunitati-episodul-12/
http://www.zmne.hu/aarms/docs/Volume7/Issue4/pdf/05varg.pdf
http://www.wzu.pl/ftp/SA_6.pdf
http://www.military-retia.eu/en/modernization-2k12-kub
http://www.ausairpower.net/APA-Legacy-SAM-Upgrades.html
http://www.xairforces.net/newsd.asp?newsid=1109&newst=4#.VTvSu9zv7ts
http://www.forcesdz.com/forum/viewtopic.php?f=19&t=137
http://forum.valka.cz/attachments/3583/Modernized_SA-6__2K12_KUB_CZ_.pdf
Articole pe subiect similare:
http://www.rumaniamilitary.ro/cehia-isi-modernizeaza-bateriile-de-sa-6-kub