Romania Military

Monitoarele romanesti de Dunare

800px-Romanian_river_monitor_F-46

Asa cum probabil stiti deja, Flotila  de Dunare are un loc foarte special in inima mea, desi nu am nici o treaba cu aceasta flota. Asadar cum am putea sa dotam aceste nave la un standard cat mai inalt? Ce arme ar trebui schimbate si mai ales cu ce?

Pai sa le luam pe rand. In acest moment navele noastre au in dotare tunuri AT calibrul 100mm, sisteme AA calibrul 14,5 si tunuri de 30mm tot AA, rachete tactice APRA 40 neghidate, plus rachete AA Strela 2M lansabile manual. Navele nu dispun de sistem centralizat de lupta.

Ca modernizare, tinand cont ca platforma navala este inca foarte viabila, as propune urmatoarele:

-inlocuirea tunurilor calibrul 100mm, cu tunuri Oerlikon Millennium 35mm Naval Gun System. Avantajele ar fi pe mai multe planuri. In primul rand economia de spatiu, Millenium nu are nevoie sa penetreze puntea pentru montare, capacitatea armei de a fi folosita atat AA cat si impotriva tintelor de la luciul apei sau de la tarm. Poate folosi munitie AHEAD, HEI si APDS/T, la o raza de 3500m. Ar mai fi si varianta de tun multipurpose calibrul mai mare , dar acesta ar ocupa foarte mult spatiu. O varianta low-cost ar putea fi reprezentata de pastrarea acestor tunuri si dotarea lor cu sistemul „Ciclop”, care in prezent doteza TR-85M1.

-inlocuirea APRA 40 cu LAROM ghidate, poate chiar cu rachete Extra (100km raza), poate chiar Delilah SL

-inlocuirea mitralierelor calibrul 14,5 cu baterii de rachete AA cu raza scurta, 5km, cate un lansator pe fiecare bord, turela Sandral stabilizata, cu rachete Mistral.

-pentru angajarea tintelor de pe uscat sau de pe apa, la distante mici si medii Spike ER, iar pentru distante mari racheta Spike NLOS, care poate ajunge la o raza de 25 de kilometri si care are avantajul ca poate face si cercetarea campului de lupta.

-in locul tunurilor de 30mm, putem monta turelele de pe MLI 84M, cu tot cu lansatoare de rachete

-dotarea navelor cu UAV-uri  pentru cercetarea si coducerea focului, mai ales ca habitatul natural al acestor nave se afla in zone greu accesibile si cu vegetatie deasa, Delta, bratele Dunarii. Aceste UAV-uri, deloc scumpe, ar putea sa ofere navei prima linie de aparare si de atac, nava putand sta camuflata si asteptand ca inamicul sa ajunga in zona sa de lupta.

-sistem integrat de conducerea luptei si cresterea capacitatii de transport pentru trupele terestre.

Poate ca raza tunului principal vi se pare mica, dar cine a fost macar o data in Delta stie ca raza vizuala rareori  poate depasi 1-2 kilometri, nemaivorbind ca pentru ca monitorul sa foloseasca un tun mai mare ar trebui sa iasa in zona deschisa, fiind astfel foarte vulnerabil in fata mijloacelor AT ale inamicului, mai ales in fata elicopterelor. Si oricum in aceasta configuratie armamentul principal al navei va fi format din rachetele AT si cele AA, tunul avand aici doar un rol secundar.

Desi aceste nave pot parea anacronice si relicve ale temerilor noastre dinspre Est, ele sunt astazi cele mai puternice forte navale de pe Dunare, iar daca le-am scoate astazi din dotare am ramane efectiv fara capacitatea de lupta in zona lagunara. Poate in viitor monitoarele si vedetele blindate vor fi inlocuite de nave mici si foarte rapide, dotate cu rachete, dar deocamdata o modernizare a lor nu pare foarte scumpa si nici imposibil de facut.

 

GeorgeGMT &GSG9

Exit mobile version