Romania Military

Editorial – Moscova spera ca la Bucuresti sa infloreasca ghioceii! Si noi le dorim acelasi lucru, dar pe piept!

Scenariu din vara lui 2012 de la Bucuresti aplicat in Bulgaria?!

 

In toiul scandalului politic de la Bucuresti, dintre USL si Basescu,  din vara, zvonuri foarte persistente dadeau ca sigura interventia, sau macar sprijinul Rusiei si a servicilor sale secrete, in tulburarile de la Bucuresti. Ne aducem aminte de chemarile “la arme” ale opozitiei de atunci, la scoaterea oamenilor in strada, la atacurile asupra servicilor secrete romanesti, ale BNR-ului, ale justitiei, ale A.N.I.etc.

Si ne mai aducem aminte si de riposa foarte dura a partenerilor europeni, in special germanii si americanii, care au intervenit promt si pe fata impotriva grupului Ponta-Antonescu-Voiculescu. Intre timp se pare ca Ponta s-a cam dezis de fostii sai tovarasi  si isi vede de treaba lui.

In afara oricaror discutii tulburarile din vara anului 2012 nu au fost doar rodul mizeriei si imbecilitatii clasei noastre politice, ci dimpotriva au fost macar sprijinite din afara de vechii nostri “prieteni”,  rusii.

Odata cu realegerera lui Vladimir Putin la Kremlin,  acesta a fost foarte clar: politica externa a devenit mult mai agresiva si expansionist  decat pana atunci, iar asaltul asupra vechiului “teren de vanatoare” preferat al rusilor, zona balcanica, a reinceput. Practic indiferent ca s-a numit Imperiu, URSS sau  Federatia Rusa, interesul Moscovei pentru zona noastra geografica a fost mereu constant.

Putem doar sa ne aducem aminte de Rascoala de la 1907, rascoala pornita si continuata de anarhisti pro-rusi, multi dintre ei cetateni rusi si bulgari. Scopul?! Alungarea guvernului lui I.C.Bratianu si indreptarea socialistilor spre putere, socialisti care inca de pe atunci erau slugi prea-plecate ale Moscovei. Ironia istoriei a facut ca insasi Rusia, cea  care folosea tezele marxiste pentru a-si atinge scopurile, foarte imperiale de altfel, sa fie prima tara care a cazut sub securea comunismului.

Revenind la situatia Romaniei, cu chiu cu vai 2012 a trecut, desi impresia mea personala este ca incercarea de preluare fortata a puterii de binomul Antonescu-Voiculescu s-a incheiat printr-un meci nul.

Dar de doua saptamani vedem in Bulgaria miscari de strada care nu au foarte mult sens. In urma cu cateva luni cateva sute de oameni, adunati la un loc de cateva ONG-uri obscure, au reusit o performanta foarte greu de inteles si anume blocharea exploatari gazelor de sist la sud de Dunare. Principalul beneficiar: Rusia! In vara pretul energiei electrice a crescut cu 17%, iar cu aproximativ sase luni mai traziu, bulgarii s-au prins si ei, si au iesit in strada. Rezultatul?! Guvernul Borisov si-a dat demisia. Beneficiar?! Of course, tot Rusia, si va explic de ce.

Borisov a negociat la sange contractul cu Gazprom-ul pentru SouthStrem, obtinand mai mult decat erau rusii dispusi sa ofere. Sa nu uitam ca incapatanarea lui Boriosv i-a facut pe rusii sa santajeze Sofia prin negocieri false cu Bucurestiul. Pe de alta parte contractual deja semnat, in valoare de 4 miliarde de euro, cu o companie rusesasca pentru constructia unei noi central nucleare la Belene, a fost anulat, tot de Borisov, in timp ce socialistii, partid de opozitie astazi la Sofia, au declamat sus si tare, ca daca ei vor forma guvernul, centrala se va construi.

Numai ca scenariul din Bulgaria se apropie de cel de la Bucuresti si prin urmatorul fapt. Desi Guvernul Borisov a cazut, protestele de strada au continuat cu cereri care mai de care mai ciudate, insa usor de recunoscut daca facem paralela cu ce s-a intamplat la noi. Astfel in colimatorul demonstrantilor a intrat acum banca Centrala de la Sofia, iar guvernatorului bancii i se forteaza mana sa demisioneze.

Bineinteles nu am nici o dovada ca Rusia este implicata in revoltele din Bulgaria, insa similitudinile dintre cele doua crize, nu pot fi trecute usor cu vederea. De asemenea companiile energetice occidentale au fost si ele atacate.

Interesele Rusiei in Bulgaria sunt acum foarte mari, daca tinem cont de conducta de gaze SouthStream si mai ales de atitudinea pro-rusa a Serbiei, tara care are deja pe teritoriul sau o baza militara rusa la Nis si de asemenea este sprijinta financiar de Moscova. Ori daca Rusia reuseste sa-si faca din Bulgaria un aliat fidel, lucru de altfel nu foarte greu, daca tinem cont de faptul ca bulgarii sunt natural filorusi, acest pas ar deschide drumul Rusiei spre Grecia si intreaga Peninsula Balcanica, o zona si asa plina de probleme.

Nu trebuie uitate aici nici relatile privilegiate dintre Atena si Moscova, sau de sprijinul imediat si consistent al Rusiei pentru Cipru, in dauna Ankarei, sprijin atat financiar cat si militar, iar acesta atitudine a Moscovei apropie si mai mult legaturile dintre Grecia si Rusia.

Dar haideti sa vedem si ce spune Vocea Rusiei, despre Bulgaria si Romania.

Primul la rand, normal sa fie asa, SRI-ul, despre care V.R, spune: “Rareori se întâmplă ca un şef de serviciu secret să îndemne cetăţenii să nu acorde importanţă unui anumit site, ba chiar să „recomande” sistarea comunicării cu acesta, dar într-o ţară în care însăşi preşedintele recomandă cetăţenilor să nu se uite la un post TV, orice este posibil. Desigur, domnul Maior ne-a făcut un serviciu în sensul că orice cetăţean cu creierul nespălat va îndeplini ordinele şefului SRI fix pe dos, măcar şi dintr-un firesc simţ de antagonism faţă de o structură care nu se bucură de nici un fel de sprijin popular. Pe de altă parte, sunt de înţeles frustrările manifestate de şeful SRI, care probabil rezultă din inabilitatea de a controla ceea ce publică Vocea Rusiei, fapt care ne deosebeşte radical de marea majoritatea presei din România. Gheorghe Maior opinează că site-ul Vocii Rusiei se bucură de o popularitate care nu este „pe măsura calităţii”, sugerând probabil că orice articol calitativ trebuie mai întâi văzut de un agent acoperit al SRI, aşa cum se întâmpla la Jurnalul Naţional în care un agent al SRI a activat în calitate de redactor-şef. În realitate, calitatea materialelor de la Vocea Rusiei este asigurată de persoane cu o pregătire net superioară faţă de cea a „acoperiţilor cooperativei Ochiul-şi-Timpanul” din presa românească”.

Insa interesant este mesajul direct trimis prin Vocea Rusiei de catre Kremlin, Bucurestiului:

“Sofia a fost prima rândunică a primăverii europene, rămâne de văzut când vor înflori ghioceii de la Bucureşti”.

 

Sursa citat: Ziuaveche

  Va recomand si interviul directorului SRI, domnul George Maior

 

GeorgeGMT

Exit mobile version