Romania Military

MSDM – miniature self-defense missile

Dunarea curge si odata cu ea si anii nostri. Imbatranim fara sa ne dam seama…

Daca la lansarea RoMilitary (vara lui 2011) sistemele active de protectie de tip Trophy erau inca la nivel de noutate si reprezentau mai mult un fel de gadget interesant (o maimuta pe plaja pe care toata lumea se inghesuia s-o vada), ei bine, astazi ele sunt deja banale. Israelianii le-au montat pe Merkava si pe transportoare de trupe (Namer), americanii le-au adoptat si ei, rusii tin pasul le au si in dotarea standard a tancurilor lor, germanii le ofera cui doreste pe Leopard 2A7.

Culmea este ca par si eficiente sau ma rog suficient de eficiente pentru a merita banii investiti. Ne putem inchipui ca in urmatorii cativa ani sistemele active de protectie vor putea intercepta chiar si proiectile de foarte mare viteza (2km/s) lansate de tunurile AT de pe tancuri (rusii spun ca ei detin deja un astfel de sistem).

A venit insa vremea ca si avioanele sa fie dotate cu astfel de sisteme active de protectie.

MSDM exact asta ofera: o racheta micuta care loveste racheta (aer-aer sau sol-aer) cand aceasta se apropie de avion si o distruge prin impact direct, neavand incarcatura de lupta exploziva.

Mai stim ca sistemul detine un senzor care pare a fi in zona IR (foarte ieftin, conform producatorului) si o anumita cantitate de rachete pentru auto-aparare. Racheta in sine este foarte mica (comparata cu AIM 9X sau AMRAAM) avand o lungime de aproximativ  un metru si o manevrabilitate suficient de mare pentru a lovi o racheta aflata in zbor la Mach 4, desi daca privim lucrurile mai in profunzime nici n-are nevoie de manevrabilitate ci doar de o acuratete foarte buna.

Bataia pestelui aici tine insa de capacitatea senzorului de a directiona racheta  si de posibilitatile acesteia de a manevra cu o finete atat de mare incat sa loveasca racheta inamica. Nu stim inca daca sistemul se poate ocupa de mai multe amenintari simultan.

Este insa foarte posibil ca sistemul de ghidare (si mai ales de detectie a amenintarii) sa aiba incorporat si un radar AESA, deocamdata totul este la nivel de cercetare-dezvoltare. Mai stim ca in cazul americanilor cam toate marile companii din zona apararii (care produc rachete sau aparate de zbor) sunt implicate: Raytheon, Boeing, Lockheed Martin sau Northrop Grumman.

Cea din urma companie ar avea si avionul, B 21 Raider (viitorul bombardier stealth cu raza lunga al US Air Forces) fiind proiectat din standard cu un sistem activ de protectie, fiind astfel primul aparat despre care stim sigur ca va fi dotat cu MSDM sau un sistem similar. Evident, rachetele vor fi stocate intr-un lansator multiplu asemanator unui sistem PRND care lanseaza rachete nedirijate.

Si uite-asa imbatranim noi fara sa ne dam seama, trebuie doar sa privim unde eram acum 10 ani la nivel de tehnologie si unde am ajuns astazi si sa constatam cu amaraciune ca dezvoltarea tehnologica are o viteza cu totul deosebita.

Insa daca privim spre dotarea armiei noastre, putem foarte usor sa fim pacaliti si sa ne credem nemuritori si fara de imbatranire. La noi totul este cam la fel ca in anii “90, cand eram cu totii foarte tineri si la inceput de drum…

In fata acestei tehnologii noi ramanem credinciosi sistemelor clasice de armament, inca mai ne gandim daca sa trecem de la obuziere tractate la cele auto-propulsate, inca ne canonim sa trecem la calibre NATO.

Cand eram pusti am citit o nuvela SF – nu-i mai tin minte numele – in care un atac asupra Pamantului (al unei rase extraterestre) incepea cu detonarea la mare inaltime a unui numar mare de arme termonucleare, se realiza astfel impulsul electromagnetic, toate circuitele erau arse, ramanem fara energie electrica si calculatoare, fara aviatie si tancuri,  iar invazia avea mare succes.

Singurii care se puteau opune cat de cat erau cei care reuseau sa aduca la viata armamente vechi, clasice, care nu se bazau pe senzori sau calculatoare.

Ori intr-o astfel de situatie Armata Romana ar fi printre putinele din lumea care “si-ar putea indeplini misiunea” fara sa aiba cine stie ce pierderi initiale, ca daca n-ai, nici Dumnezeu n-are ce sa-ti ia. Corect?!

Si daca n-ai de nici-unele ce sa-ti bombardeze tie inamicul? Corvetele care oricum nu pot dranja pe nimeni, tancurile oricum nefuctionale din anii “50, TAB-urile 71?!

Dar extraterestrii, se vede treaba, au servicii de informatii foarte eficiente, ei au aflat ca undeva prin Carpati traiesti o natiune mai atipica si care are o armata echipata cu arme ce nu pot sub nici o forma sa fie influentate de impulsul electromagnetic si la o adica le-ar da bataie grea.

Au ei, extraterestrii adica, presedinte si parlament, presa libera, neveste, greu sa le explice alora cum au strabatut galaxia in navele lor smechere si mai apoi au fost fugariti cu T 55 si AG 9 de niste unii care n-au auzit inca de trenuri de mare viteza sau care n-au reusit inca sa traga conducte de gaze pentru tot poporul. Asa ca stau tranchilo si asteapta (urmaresc Pro Patria pentru o informare corecta), ca si noi de altfel, ziua cand Armata Romana isi va duce la bun sfarsit programele de modernizare anuntate inca din urma cu 30 de ani. Asteapta, cu speranta inca licarind in suflet, dar aia mai intelepti dintre ei s-au resemnat deja, o sa ajunga soarele lor supernova si romanii tot nu le vor perimte sa invadeze Terra…

PS Bineinteles ca daca un astfel de sistem se va dovedi fezabil si va fi implementat la bordul aparatelor de zbor el va fi doar o solutie temporara, viitorul in materie de auto-aparare vine odata cu armele care folosesc energia dirijata (laser sau alt tip), aici mai avem insa de asteptat aparitia unui motor de aviatie suficient de puternic pentru a genera energia necesara.

GeorgeGMT

Exit mobile version