Romania Military

Munitie de mortier ghidata

Raytheon_to_provide_new_PERM_guided_mortar_munition_to_the_US_Marine_Corps_640_001

                                                    Precision Extented Range Munition (PERM)

Aflam ca Raytheon Missile va furniza proiectile de mortier ghidate catre US Marines Corp sub un contract in valoare de 98 milioane de dolari.

Mai departe ni se aduce la cunostinta ca noua munitie – de calibrul 120mm – va creste efectiv raza mortierelor americane la 10 mile terestre, aproximativ 15 kilometri, fata de raza actuala de doar 5 mile.

Proiectilele (Precision Extented Range Munition -PERM) ghidate mai au cel putin inca doua avantaje majore: primul ar fi economia de munitii si, deci, usurarea lantului logistic, al doilea avantaj ar fi eficientizarea focului – mai ales a primelor lovituri (atunci cand il iei pe inamic prin surprindere), reusind sa-i dai la cap pana sa se dezmeticeasca si sa-si schimbe pozitia, lasandu-te pe tine sa tragi cu munitie scumpa dupa carcaleti…

Americanii numesc toata dracovenia EFSS (Expeditionary Fire Support Systems), care dracovenie este in esenta un mortier de 120 cocotat pe un vehicul usor (Humvee, ori alt tip) cu un mortier si ceva munitie aferenta.

De fapt o EFSS are in dotare doua astfel de vehicule si este aero-transportabila cu ajutorul a MV 22B Osprey sau CH 53E, nave de debarcare, etc, etc, fiind in esenta o mini-unitate de artilerie foarte mobila. Daca ne uitam cu atentie putem observa ca americanii au gandit EFSS pentru razboiul expeditionar nu pentru cel clasic, unitatea fiind usor dislocabil pe teren greu, accidentat si oferind suport de artilerie unitatilor izolate sau aflate in patrulare. Dar ce-i bun pentru o forta expeditionara prin Afgansitan e bun si pentru noi intr-un razboi din ce in ce mai mobil…

Pana aici totul ok, ideea este foarte buna, ieftina si mai ales se poate aplica fara prea multe costuri suplimentare: masina este aceeasi, mortierul nu se schimba, iar munitia veche si neghidata poate primi un kit de ghidare, adica totul cu maxima economie de bani si maxima eficienta pe campul de lupta.

Cum EEFS este menit sa lupte (uneori) in conditii de izolare fata de baza, este esential ca fiecare lovitura sa conteze si de aici necesitatea acuratetei loviturilor, fara sa mai discutam costurile: adica cat costa o racheta ghidata lansata de un elicopter, drona sau avion si cat costa o lovitura de mortier calibrul 120mm chiar ghidata?! Basca ca un mortier poate lovi tinte bine ascunse (prin teren muntos, pesteri, etc).

Primele astfel de proiectile vor deveni disponibile incepand din 2018 si deocamdata au fost comandate 3100 de bucati.

Acum poate nu intelegeti totul ironic folosit, dar acesta are legatura nu cu sistemul americanilor ci cu prostia si obtuzitatea noastra. Romania are si e in dezvoltare – de ani buni – o astfel de lovitura de mortier calibrul 120mm ghidata (de fapt nu mai este in dezvoltare ci asteapta doar sa fie si cumparata!), totul este gata, dar nataraii din armata nu au comandat nici macar o singura bucata.

Ca sa va faceti o idee, lovitura ghidata de 120mm romaneasca are o raza de 15 km! De ce nu a intrat pana acum in dotare aceasta arma ieftina si extrem de folositoare oricarei unitati de infanterie?! Cate astfel de proiectile ar fi putut fi cumparate cu banii dupa cele 16 Panhard?! Si oare n-ar fi mai util sa inarmam decent Fortele Terestre in loc sa aruncam sute de milioane pe doua fregate amarate?! Scuza ca nu sunt bani nu tine aici pentru se puteau achizitiona macar cateva zeci de bucati in fiecare an pentru antrenamentul trupei, si tot era ok…

Dar poate pentru ca lovitura calibrul 120mm ghidata este fabricata in Romania sa fie problema?!

GeorgeGMT

Exit mobile version