Despre Warmate-ul polonez am mai povestit putin cu ceva timp in urma… Intre timp autonomia acestuia a crescut la 70 de minute de la 30 de minute initial si in ianuarie 2021 a intrat in inzestrarea operationala a armatei poloneze. Firma poloneza WB Electronics a primit pentru prima data un contract pentru livrarea a 1000 de astfel de munitii catre armata poloneza in 2017, primul lot pentru testare si evaluare fiind livrat anul urmator.
Warmate este un UAS-munitie de mici dimensiuni cu o aripa plasata central si o coada in V, cu masa putin sub 5,4 kg. Drona are o viteză maxima de 150 km/h.
Un operator de la sol, folosind un sistem de control similar cu un laptop mic, poate sa-l directioneze sa zboare in locatiile dorite in mod autonom sau sa-l controleze manual. controlul se realizeaza printr-o legatura de date in raza vizuala cu o distanta maxima de actiune de aproximativ 15km.
In botul munitiei este amplasat un sistem de camere video combinate in spectru vizual si infrarosu, alaturi de focos. Focosul este, la alegere, exploziv, perforant sau termobaric tintele vizate fiind personalul, vehicule blindate usoare si fortificatiile mici.
Ansamblul sistemului Warmate poate fi transportat de doar doua persoane, iar producatorul sustine ca o singura persoana poate pregati sistemul in doar 10 minute. Marele avantaj al munitiilor „hoinare” este ca pot fi recuperate si reutilizate daca misiunea se incheie fara a lovi o tinta.
Rheinmetall Mission Master cu Warmate
In 2019 Rheinmetall a prezentat o versiune a UGV-ului sau Mission Master echipata cu un lansator cu sase tuburi pentru Warmate modificate cu aripi și cozi extensibile desfasurabile la lansare (pop-out). Aceasta varianta intubata (TL) de Warmate este utilizabila si independent de infanterie.
Warmate TL
Exista si o varianta Warmate R, cu autonomie pana la 80minute si 15km, care reutilizeaza fuselajul si componentele variantei munitie, dar care poate fi configurata alternativ si doar ca UAS de recunoastere.
Fratele mai mare si integrat pe vehicul si lansabil cu elastomer – Warmate 2 – cantareste pana la 30 de kg, are o raza de actiune in raza vizuala de pana la 20km, autonomia de 120 minute si are o eroare circulara pe tinta de 2metri.I se adauga si o capacitate antitanc fata de Warmate 1.
Asociat cu mini-UAV-ul electric FLYEYE lansabil din mana, Warmate este de asemenea prezentat cu capacitate de atac rapid in roiuri. FlyEye are o autonomie de 2,5 ore si o distanta de comunicare in raza directa de pana la 180km.
Pe principiul ca daca ai un ciocan orice iti pare cui, iata si o propunere de integrare a Warmate in sistemul AA cal.23mm ZU-23-2, pentru sprijin la sol:
Si pentru ca tot suntem la polonezi, consortiul WZL-2 si PIT-Radwar au introdus in productie un UAS de 90kg (din care 20kg sarcina utila): PGZ-19R Orlik.
Armata poloneza a comandat in noiembrie 2018 un numar de 8 sisteme,care urmeaza sa fie livrat intre 2021-2023 suplimentat cu o optiune pentru inca 4, cu livrare intre 2023-2026.
Sistemul UAS consta din 11 elemente (set):
– Vehicul aerian fara pilot (UAV) – 5 bucati
– Lansator mobil,
– Vehicul logistic,
– Stația de control la sol,
– Terminalul de date la sol,
– Terminal video detașabil,
– Terminalul video mobil.
– Sistem integrat de instruire,
– Sistem logistic integrat,
– Logistica initiala si pachetele de instruire.
Un alt UAS prezentat de WZL-2 este DROZD, proiectat tot pentru operatiuni de recunoastere. Acesta este echipat cu un motor electric si poate decola fie de pe un lansator, fie de pe o pista provizorie. Anvergura aripilor sale este de 3,8m, lungimea 2,3m iar greutatea maxima la decolare este de 25kg. Viteza maxima este de 160km/h, autonomia este de 2 ore si distanta legaturii de date este de 10 km.
Totul este integrat in sistemul de management al luptei (ICMS) TOPAZ:
Revenind la UAS lansate din canistre, Lockheed-Martin au propus la DSEI 2017 UAS-ul Outrider.
Outrider este o minidrona de doar 1,7kg si o anvergura de 1,7m cu aripile depliate, fiind suficient de mic impachetat pentru a fi lansat dintr-un ejector de semnal submarin standard NATO. Drona poate fi lansata si de pe vehicule sau aruncata din aeronave si elicoptere si are o autonomie de pana la 2,5 ore, atingand o viteza de pana la 93 km/h. Bila optronica cu camera TV si IR este plasata in coada. Controlerul este deja comercializat cu alte UAS-uri ale Lockheed Martin putand opera simultan mai multe Outrider.
Iar pentru munitii hoinare, unde israelienii au fost pionierii, cei de la Elbit au un sistem putin mai mare decat Warmate-ul polonez, numit SkyStryker:
Cei de la AeroVironment pregatesc SwitchBlade 600:
Versiunea mai compacta, similara Warmate, este SwitchBlade 300:
Si cei de la USMC opereaza deja acest sistem al Aero Vironment: Lethal Miniature Aerial Missile • LMAMS – Switchblade.
Ultimul exemplu este al celor de la UVision, cu gama de munitii HERO:
Noi n-avem de nici unele.
Poate data viitoare…
Marius Zgureanu
Surse:
Defense-update.com/20170912_outrider.html
Citeste si:
.