Reprezentanţii comunităţii româneşti din regiunea Odesa se pronunţă pentru reînfiinţarea regiunii Ismail în cadrul unui stat ucrainean unitar. Astfel de declaraţii au făcut participanţii unui forum românesc, organizat în oraşul Ismail. Iniţiatorul evenimentului a fost asociaţia „Basarabia”.
Românii din Sudul Basarabiei, reprezentaţi de primari de localităţi, directori de şcoală, educatori, învăţători şi profesori din şcolile în care se predă în limba română, precum şi studenţii Universităţii Umaniste de Stat din Ismail au abordat subiecte privind intensificarea cooperării în cadrul Trilateralei Ucraina – România – Republica Moldova, abolirea cultului personalității lui Lenin şi demantelarea moştenirii regimului totalitar comunist, statutul şi funcționarea limbilor regionale (în speţă – a limbii române în Sudul Basarabiei), identitatea şi unitatea etno-lingvistică moldo-română, denunțarea planurilor moscovite de creare a așa-zisei „republici Bugeac” şi a posibilităţii/necesităţii de reînființare regiunii Ismail în componenţa statului unitar Ucraina, starea şi perspectivele învățământului în limba română.
În prezenţa liderilor şi a reprezentanţilor activi ai asociaţiilor româneşti din regiunea Odesa a fost abordată, de asemenea, problematica reprezentării românilor în administraţiile şi consiliile locale, raionale şi cel regional, precum şi necesitatea relansării proiectului, aflat în stadiul de stagnare, privind trecerea cu bacul peste fluviul Dunărea între localităţile Orlovka (raionul Reni) şi Isaccea (judeţul Tulcea), ca fiind unul de importanţă majoră pentru românii din Sudul Basarabiei, de acces direct pe teritoriul României, în absenţa unei treceri alternative în zonă.
Organizatorii şi participanţii la manifestare s-au bucurat de prezenţa şi participarea activă la lucrările
Regiunea Ismail a existat în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene în perioada dintre 1940-1954. Din componenţa acesteia făceau parte raioanele : Arţiz, Bolgrad, Borodino, Chilia, Liman, Nova Ivanivka, Reni, Sarata, Starokazaţki, Suvorov, Tarutin, Tatarbunar, Tuzlî.
Regiunea a fost desfiinţată prin decretul prezidiumului Sovietului Suprem al URSS din 15 februarie 1954, teritoriul acestea fiind trecut în componenţa regiunii Odesa.
Sursa: Mesager via NapocaNews
RumaniaMilitary
Se pare ca si pe directia Transnistria au inceput sa apara curente de opinie, chiar in Rusia, care sustin ca ea apartine de facto zonei pro-uniunea europeana, atat datorita faptului ca este izolata intre frontierele de Vest ale Ucrainei si cele estice ale R.Moldova cat si ca si dependenta in ceea ce priveste schimburile economice. Redam mai jos cateva citate preluate de Unimedia de pe publicatia rusa Km.ru:
„Evoluția evenimentelor îl obligă pe liderul transnistrean Evghenii Șevciuk să aleagă din două opțiuni: să se integreze în Uniunea Europeană sau în Uniunea Vamală. Asta în timp Uniunea Europeană este foarte aproape, iar cu Uniunea Vamală nu are nici măcar o frontieră comună”, scrie publicația.
„Anterior, odată cu începerea protestelor în sud-estul Ucrainei, politologii credeau că ar fi bine ca Novorusia să obțină recunoaștere într-o formă sau alta și să ajungă prin regiunea Odesa la Transnistria – atunci toate probleme cu blocada regiunii transnistrene ar putea fi soluționate. Însă lucrurile nu au mers cum trebuie, și acest scenariu va fi dat uitării.
Între timp semnarea Acordului de asociere dintre UE și Moldova va avea loc în curând – pe 27 iunie. Anterior, rmn avea o atitudine negativă față de acest proces, dar după începerea războiului gazelor între Rusia și Ucraina, poziția sa a fost rectificată”
„Poroșenko și alți producători transnistreni sunt cointeresați ca activele lor să lucreze. De aici vine disponibilitatea Ucrainei să se împartă cu gazul din depozitele sale. Asta doar cu condiția ca Republica Moldoveneasca Nistreana să nu se opună semnării de către Moldova pe 27 iunie a Acordului de asociere cu UE și să adere la zona de liber schimb a Uniunii Europene.
Tiraspolul până de curând s-a opus Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și UE, declarând că acest document ar putea crea probleme grave pentru uzine și fabrici locale. Însă, ajungând într-un impas, regiunea transnistreană ar putea cădea de acord să activeze în zona de liber schimb a UE, cu condiția ca aceasta nu va împiedica procesul de integrare în Uniunea vamală”
Aceste informatii sunt vehiculate probabil si cu scopul de a incerca cu degetul reactia opiniei publice, dar probabil si cu alte scopuri, cum ar fi dezinformarea cu privire la intentiile rusofonilor, liderilor separatisti dar si ale liderilor de la Kremlin.
Cert este ca aceste bucati de informatie se aseaza intr-un puzzle complex care denota pregatirea unei reasezari a echilibrului geopolitic in zona. Din pacate nu avem capacitatea de aintrezari cu claritate finalitatea, insa putem incerca sa le asezam intr-o oarecare construcite logica fara a ne contamina de „scenarita”… Ce sa-i facem, traim vremuri interesante… restul proverbului il cunoasteti.
Marius Zgureanu