Naufragiul de duminică în largul coastelor libiene a făcut 800 de morți, au anunțat, la începutul zilei de marți, la Catania în Sicilia reprezentanți ai Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), după ce au discutat cu supraviețuitori, informează AFP.
„Putem spune că 800 de oameni au murit”, a declarat Carlotta Sami, purtătorul de cuvânt al UNHCR în Italia, înainte ca purtătorul de cuvânt al OIM Flavio Di Giacomo să vină să confirme această estimare.
Reprezentanții UNHCR și OIM au putut discuta cu majoritatea celor 27 de supraviețuitori care au sosit în portul Catania la miezul nopții (22.00 GMT luni). Acești imigranți au debarcat după aproximativ două ore.
„Am comparat mărturisirile, au fost peste 800 de persoane la bord, inclusiv copii de 10, 12 ani. Au fost sirieni, aproximativ 150 de eritreeni, somalezi… Au plecat sâmbătă la 8.00 din Tripoli”, Libia, a explicat dna Sami.
„Supraviețuitorii provin din Mali, Gambia, Senegal, Somalia, Eritreea și Bangladesh”, a adăugat Di Giacomo, precizând că printre ei sunt patru minori.
Toți au fost conduși la centre de primire din regiune.
Gărzile de coastă italiene au anunțat că au recuperat 24 de cadavre și nu au confirmat bilanțul evocat de supraviețuitori.
Poliția italiană a anunțat, în timpul nopții, că doi dintre supraviețuitori, un tunisian și un sirian suspectați de a fi căpitanul și un membru al echipajului traulerului naufragiat au fost arestați la bordul vasului gărzilor de coastă.
Uniunea Europeană a decis luni să țină un summit extraordinar joi pentru a răspunde urgent la drama imigranților în Marea Mediterană, după o serie neagră de naufragii care au făcut peste 1.600 de morți sau dispăruți de la începutul anului potrivit UNHCR.
AGERPRES/(AS — editor: Sorin Calciu)
Citește și:
Naufragiu în Mediterană: ONU lansează un apel la împărțirea sarcinilor în problema refugiaților
Italia: Niciun alt supraviețuitor nu a fost găsit după naufragiul unei ambarcațiuni cu imigranți
Imigrație: UE „nu mai are niciun alibi”, sunt necesare „măsuri imediate” (Mogherini)