Cresterea pensiilor cu 40%, majorarea salariilor profesorilor si dublarea alocatiilor pentru copii, totul adunat cam 3% din PIB, in cifre absolute – 39 miliarde de lei dintr-un foc.
Nu comentez aici justetea unor astfel de masuri, dar din punct de vedere economic este distrugere economica. Bugetul de stat ajunge – aproape ca era deja – doar un simplu platitor de salarii si pensii fara nici o posibilitate reala de a face investitii in infrastructura, invatamant, sanatate, aparare etc.
Iar platitorii de taxe si impozite nu pot primi servicii de calitate pentru banii lor, statul nemaiavand altceva de facut decat sa plateasca pensii, salarii si alte acareturi.
Ba mai mult decat atat ne pierdem capacitatea de a intretine si putinul pe care il avem deja pe ici pe colo. Nu mai putem discuta despre cercetare si investitii in viitor (nu ca pana acum s-ar fi facut mare lucru in acest sens) dar pur si simplu Romania va fi condamnata la subdezvoltare perpetua in timp ce tarile din jurul nostru se dezvolta, fac investitii, isi sustin economia.
Romania n-a mai investit de ani buni in infrastructura energetica, in constructia de noi capacitati de productie de energie electrica, sistemele de transport ale electricitatii sunt invechite, unele la limita de avarie, nu suntem in stare de 30 de ani sa construim doua reactoare nucleare de 700 MW, am devenit din exportatori, importatori de energie electrica.
Stam cu gazele naturale in Marea Neagra dar noi nu avem ce face cu ele, reteaua de distributie a acestora in teritoriu este jalnica si jenant de mica, iar industria petrochimica au capusat-o pana cand s-a dus, in mod firesc in alta lume, mai buna probabil.
Romania nu mai atrage investitii straine serioase datorita lipsei infrastructurii, lipsei fortei de munca calificate, iar aceste doua lucruri se pot rezolva numai prin investitii guvernamentale.
Noi in schimb scadem taxele si crestem salariile in zona bugetara, apoi ne laudam ca avem crestere economica, apai ai crestere economica pentru ca exista o explozie a consumului, iar consumul merge direct in cresterea de PIB dar este o crestere mincinoasa si nesustenabila pentru ca nu provine din cresteri de venituri sanatoase (in pas cu dezvoltarea economica sau prin cresterea competitivitatii noastre economice) ci pur si simplu din pix, prin masuri administrative – taieri de taxe si cresteri de salarii si pensii.
Partea cu adevarat maligna este ca tot acest consum s-a dus direct in importuri, plusul de putere de cumparare s-a transformat in export de bani, asta pentru ca in Romania nu se produc suficiente bunuri de larg consum, iar agricultura nu are capacitatea sa produca salam ci doar grau si porumb pe care le exportam, apoi cumparam un produs superior – carnea. Reteta sigura pentru o subdezvoltare perpetua.
Pentru ca noi, in loc sa investim, cheltuim.
Peste 1-2 ani se vor mari din nou pensiile si salariile bugetarilor si tot asa.
Iar senzatia mea este ca Banca Nationala sustine importurile in acest moment, intervenind pe piata de capital in favoarea leului, un lucru care nu ar trebui sa se intample. Leul ar trebui sa fie atat de slab sau de puternic cat il face sa fie economia romaneasca, un curs fluctuant liber putand sa mai ajusteze din derapajele acestor cresteri aberante de cheltuieli bugetare. Ori pe o piata normala numai zvonul unor cresteri de salarii bugetare si pensii (cand noi avem o contractie economica de 12%) ar trebui sa arunce leul direct in cap…
Ce inseamna in termeni simpli deficitul de cont curent (importuri mai mari decat exportul)? Este o eviscerare a economiei nationale si inseamna practic export de slujbe de la noi catre tarile din care cumparam, inseamna salarii mici la noi si mari la ei, mai inseamna ca economia romaneasca pierde in fiecare an echivalentul in miliarde de euro al sumei de pe deficit.
Practic pierdem miliarde de euro pe an, bani care se duc in capitalizarea companiilor straine care fac export in Romania si inseamna in acelasi timp decapitalizarea companiilor romanesti si a economei nationale. Avem deficit 10 miliarde de euro, asta inseamna ca pierdem anual 10 miliarde de euro din banii nostri, bugetul national plateste la modul cel mai propriu salariile polonezilor, ungurilor, germanilor etc si le capitalizeaza lor companiile.
Acesta este unul dintre motivele pentru care companiile romanesti nu s-au putut extinde in Europa dar avem companii din Cehia, Austria sau Ungaria (tari foarte mici in raport cu noi) care s-au extins in tara noastra si una peste alta noi le cumparam lor produsele si le dezvoltam economia in timp ce romanii raman saraci si subdezvoltati.
Asta inseamna bani aruncati in consum…
O sa spuneti ca pensionarii nostri merita o viata mai buna si asa este, o merita, doar ca nu se face sa crestem nivelul de trai – doar temporar din pacate – al unora pe spatele si saracirea restului populatiei. Pentru ca atunci cand cresterile de pensii si salarii in economia de stat depasesc bunul simt economic platesc cei aflati in activitate. Platim cu inca o generatie de sacrificiu, cu milioane de romani plecati din tara, cu viitoare generatii de sacrificiu si cu viitoare milioane de romani care vor pleca…
In primul rand creste consumul, creste inflatia, cresc importurile. Prin inflatie pierdem cu totii si cei care au beneficiat de cresteri si cei care n-au beneficiat decat de mila Domnului, in acelasi timp creste deficitul extern pentru ca stim cu totii, consumul la noi se traduce imediat – si intr-un mod radical – in cresterea importului.
Daca importurile cresc dincolo de puterea naturala a economiei de a le acoperi, cursul leu/euro o ia la vale in detrimentul celor care au credite. Facturile cresc si ele pentru ca sunt exprimate in euro. Creditele imobiliare (majoritar acordate segmentului tanar al populatiei) devin mai scumpe.
Lovim practic tocmai in cei care duc in spate, prin productivitatea lor, economia nationala si le oferim ce? Un sistem de sanatate subnutrit, un invatamant slab spre foarte slab finantat, infrastructura deloc, un viitor sumbru.
O crestere sustenabila si sanatoasa a pensiilor trebuie sa aiba in vedere doar cresterea economica reala (nu si cea bazata pe cresterea consumului in urma scaderi de taxe sau cresteri artificiale de salarii) adica undeva la 2-3% maximum pe an si asta datorita faptului ca bugetul de pensii este deja pe un mare deficit, inca de pe vremea lui tariceanu. Cresterile de salarii in aparatul de stat trebuie sa aiba in vedere tot cresterea economica sustenabila dar si eficientizarea acestuia. Aici mai trebuie avute in vedere veniturile din mediul privat, singurul care ofera o salarizare in pas cu cererea si oferta de pe piata libera. Poti sa ai cresteri de venituri daca informatizezi sistemul si astfel reduce personalul cu 40%, sau daca personalul respectiv reuseste sa absoarba fonduri europene intr-o suma semnificativa, altfel nu faci nimic real, totul pe hartie si din pacate platesc exact cei care nu beneficiaza de absolut nici o crestere de venituri pentru ca nu sunt nici pensionari, nici angajati la stat.
Ba mai rau decat atat, blestemi Romania la inapoiere economica si sociala, tara este evitata de investitori seriosi, ramane in urma fata de competitorii sai regionali directi, se degradeaza, ceea ce avem deja. Acest lucru s-a mai intamplat, este un deja-vu pentru noi, pensiile cresc mai tot timpul, la investitii stam noi foarte prost.
Ok, stiu ca astfel de opinii nu sunt foarte populare, oamenii striga “sa ne dea ca au de unde!”, in realitate nu exista acesti bani decat daca taiem absolut intregul viitor al acestei natii. Vom mai plati pensii si salarii bugetarilor inca o perioada pana cand datoria externa (nivelul acesteia) ne va baga in incapacitate de plata, sau pana cand dobanzile vor fi insuportabile.
Atunci vom apela la FMI si Banca Mondiala, iar reteta este simpla, cunoscuta (si de fapt nici nu exista alta): cresteri de taxe si taieri de cheltuieli bugetare, doar ca pensiile odata crescute numai pot fi taiate, CCR a decis asta in 2009. Nu este vina FMI (asa cum tipa toti cand sunt fortati sa faca astfel de lucruri) ci a celor care au aruncat cu banii pe care nu-i aveau in economie, dar la fel ca inflatia si scaderea leului fata de euro, taxele crescute vor fi suportate de toti si de catre cei care au beneficiat de cresteri si de cei care au beneficiat doar de batai pe umar, dar ramanem cu inapoiere economica, va urma contractia economiei si infrastructura tot nu vom avea.
Pai este corect? Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar cresterea absolut aberanta a pensiilor cu 40%, dublarea alocatiilor nu reprezinta nimic altceva decat o incercare de mituire a alegatorilor, o mita pe care o dau politrucii din banii si din viitorul nostru si al copiilor nostri.
Banii astia inseamna lipsa in continuare de autostrazilor, a unor cai ferate normale, a investitiilor in alte tipuri de infrastructura, lipsa investitiilor in sanatate si educatie. Inseamna stagnare si chiar regres pana acolo pana unde se va pune in discutie insasi statalitatea acestei natiuni.
Inseamna vasalitate economica pentru intreaga tara, inseamna o noua explozie a importurilor si o adancire si mai severa a deficitului balantei de plati externe.
O natiune are nevoie de un minim de investitii – publice si private – numai pentru a intretine la un nivel optim infrastructura deja existenta, mai apoi ai nevoie de alte investitii pentru a tine pasul cu dezvoltarea economica si mai ales pentru a dezvolta infrastructura.
Si la fel de important, daca vrei sa ai o dezvoltare sustenabila si serioasa, trebuie sa investesti pentru a tine macar pasul cu concurenta, daca nu cumva si pentru a o depasi. Prin “concurenta” ne referim la tarile vecine carora vrei sa “le iei fata”. Vrei sa atragi tu investitii in detrimentul lor, sa cumperi tu de la ei materii prime si sa le exporti produse finite (te alegi cu salarii si impozite mari), vrei ca coridoarele de transport sa treaca pe la tine (portuare, rutiere, energetice, feroviare, depozite de toate cele, inclusiv gaze si titei etc). Astfel tu te dezvolti, oferi salarii mari si ai taxe mari si multe de colectat.
Daca nu faci aceste lucruri si esti depasit de vecini atunci tu devii o piata de desfacere pentru produsele lor, tu le platesti lor salariile in timp ce economia ta ramane sub-dezvoltata, o economie importatoare neta mai ales pe zona produselor cu grad ridicat de prelucrare. Adica exact ceea ce este astazi economia romaneasca.
Vindem grau si importam paine congelata din Germania si faina din Polonia, vindem porumb si importam carne, am devenit importatori neti de electricitate, de benzina si motorina pentru ca ne-am inchis rafinariile si industria chimica, importam legume si fructe pentru ca nu avem infrastructura de depozitare, nu avem infrastructura pentru colectarea laptelui din gospodariile taranesti, dar importam lapte din Ungaria. Si se intampla aceste lucruri (lasand la o parte coruptia de la noi si tradarea clara a intereseului national) si pentru ca Romania nu sustine, prin investitii, agricultura nationala.
Daca pensiile vor creste cu 40% (si cresterea de 14% este ametitoare, mai ales pe vreme de criza economica crunta) sau nu, nici macar nu mai conteaza, oricum in Romania aruncarea cu bani direct in consum este sport national, investitiile sunt lucruri cu adevarat rare. Practic, in campaniile electoarale auzi numai despre cresteri de toate cele, numai de investitii nu vorbeste nimeni la modul serios si astfel toata bruma de crestere economica ori este una falsa (baza pe consum – importuri – deficit extern) ori este una mica (cea reala) si bazata in general pe noroc si firave investitii straine.
Pentru ca in cazul Romaniei nu poti vorbi de crestere economica cand tu ai un deficit al balantei de plati externe mai mare, in cifre nominale, decat cresterea economica in sine. Pe hartie PIB-ul creste intr-un an cu 15 miliarde de euro, dar tu pierzi prin importuri 10 miliarde de euro, decapitalizand propria ta economie si atunci cum credeti voi ca este cresterea reala in economia noastra, adica cati bani chiar punem la PIB in fiecare an?! Si totul este finantat prin cresterea datoriei statului.
Importurile saracesc o tara, exporturile o imbogatesc. Cand importi platesti pe altii, cand exporti altii te platesc pe tine. Simplu…
De ce sunt pensiile mici? In primul rand miloane de romani au plecat din tara, muncesc si platesc pensiile celor din tarile unde au ajuns. In Romania nu si-au gasit de lucru, la un nivel decent si datorita cauzelor expuse mai sus. Un alt motiv este ca din fondul national de pensii se platesc drepturi si pensii si celor care nu au contribuit cu nimic sau pensia lor este mult mai mare decat ar avea dreptul prin contributie.
Un exemplu simplu sunt pensiile speciale, platite din contributia noastra, dar respectivele pensii nu au legatura cu contributivitatea, ele sunt cum sunt din pix. Un pilot are pensie speciala, o insotitoare de bord, un magistrat, primar, deputat/senator, sef al consiliului judetean etc. Pai daca meseriile respective sunt atat de stresante ar trebui ca prin lege contributia la fondul de pensii sa fie corelata cu drepturile banesti necesare dupa pensionare, adica sa fie platite catre fondul de pensii (de catre angajator si angajat) o suma lunara mult mai mare, in corelatie directa cu viitoarea pensie, nu sa fure banii oamenilor care nu au dreptul la pensii speciale ci doar la unele ordinare. Nu-ti convine iti gasesti alta meserie, inca n-am auzit sa te faca cineva pilot sau parlamentar cu arcanul…
Pentru ca pensia speciala este de fapt furt calificat din munca altora!
Pensiile acordate fostilor membri de C.A.P. – acesti oameni au contribuit cu sume foarte mici dar primesc aproximativ 800 de lei pe luna (se acorda inclusiv celor care n-au contribuit cu macar un leu toata viata lor). Stiti cate pensii de C.A.P. sunt astazi in plata in Romania? Aproximativ jumatate de million. Acesti oameni au dreptul la pensie conform cu contributia lor, doar ca aceste pensii erau foarte mici si atunci au fost ajustate prin adaugarea asa-zisei indemnizatii sociale, adica o suma care aduce pensia la un minim hotarat prin lege.
La sanatate la fel, patru milioane si ceva de oameni contribuie dar beneficiari sunt toti cetatenii, 16 – 17 milioane si ceva.
Patru milioane si ceva de salariati sustin intregul sistem de pensii.
Si noi inca mai speram la dezvoltare? Pai in fiecare an pierdem miliarde de euro si de fapt regresam, doar ca acest regres este mai greu vizibil: slujbe de mai proasta calitate, salarii mici in sectorul privat, investitii straine care nu mai vin (si aici chiar nu stim cate miliarde de euro pierdem in fiecare an), infrastructura de toate tipurile care se degradeaza, in general o ramanere in urma fata de vecinii nostri si condamnarea la statutul de piata de desfacere. Colonie adica, pe model de secol XIX.
Si este doar vina noastra exclusiva. Doar noi suntem de vina pentru ca suntem slabi si-i lasam pe altii se se dezvolte pe banii nostri!
P.S. Ce as face eu daca mi-as pune in cap sa distrug cea mai puternica economie europeana, cea germana? Pai as aplica “metoda tariceanu” (am mai scris despre acest adevarat “distrugator” al economiei romanesti), aplicand cateva reguli simple:
- cresterea semnificativa a salariilor in zona bugetara (zeci de procente in 2-3 ani) si angajarea suplimentara a cel putin 1-1,5 milioane de oameni;
- cresterea pensiilor cu zeci de procente in cativa ani;
- sistarea – prin diverse mijloace administrative – a investitiilor statului;
- introducerea (daca nu exista deja) a venitului minim garantat iar suma sa fie cat mai apropiata de salariul minim pe economie;
- dezvoltarea de noi sisteme (scheme) de ajutoare mai ales pentru cei slab calificati si cei care oricum nu s-au omorat cu munca de-a lungul vietii lor;
- scaderea varstei de pensionare concomitent cu cresterea pensiilor.
In doar cativa ani economia germana si-ar pierde competitivitatea pe piata mondiala, ar incepe exodul oamenilor de valoare, tara ar fi ocolita de investitii (nici macar propriile companii nu ar mai investii in economia germana), infrastructura din toate domeniile ar incepe sa se degradeze in lipsa fondurilor necesare sustinerii ei etc.
Va suna cunoscut?!
GeorgeGMT