KF 51 Panther
Pentru cum altfel am putea categorisi declaratia directorului general al Rheinmetall, Armin Papperger, pe care acesta a facut-o recent pentru publicatia germana Rheinische Post in care sustine ca compania sa este gata sa construiasca in Ucraina o uzina unde sa fabrice noul tanc KF 51 Panther.
Costul ar fi de doar 200 de milioane de euro iar negocierile in curs. Intrebat despre starea de razboi in care se afla Ucraina, domnul Papperger a afirmat senin ca apararea anti-aeriana a uzinei n-ar fi o mare problema…
Iar cadenta de fabricatie este si ea legendara, 400 de tancuri pa an. Dar de cand a ajuns Rheinmetall producatoare de tancuri?!
Intrebat daca tancul pe care-l ofera la vanzare este macar operational, daca a fost omologat si testat corespunzator, acelasi domn Papperger a sustinut ca KF 51 Panther ar putea sa ajunga in Ucraina in maximum-maximorum 15-18 luni de la lansarea comenzii.
Cand citesti pentru prima oara declaratiile acestui important oficial din industria de aparare germana ai tentatia sa-l intrebi de ce nu-si ia constiincios pastilele: uzina de tancuri in Ucraina, cadenta de 400 de tancuri per an si toate acestea in plin razboi, contra unei sume modice de doar 200 de milioane de euro. Nu se aduce aminte despre vreo aprobare a guvernului de la Berlin, extrem de necesara pentru exportul unei astfel de tehnologii, nici despre faptul ca ucrainenii – in plin razboi – ar fi nevoiti sa testeze pe pielea lor elucrubatia intitulata KF 51 Panther.
Pai pare in toate mintile?!
Mai departe, KF 51 Panther nu este tanc ci un prototip de balci care are la baza un sasiu de Leopard 2A4, un tun de 130mm/51calibre si cine mai stie ce-o mai avea prin carcasa. Este o chestie netestata si care pana una alta nici n-are munitie pentru tun pentru ca nimeni in lume nu produce munitie pentru un tun anti-tanc de 130mm.
KF 51 foloseste un auto-loader, alta noutate in industria germana, fiind primul tanc cu doar trei membri ai echipajului.
Ralf Ketzel, directorul Krauss-Maffei Wegmann (producatoarea tancurilor Leopard si a sasiurilor pentru Puma, PzH 2000, sau Gepard) a declarat despre KF 51 Panther ca este: “essentially a conventional tank concept built around a 130mm gun, with a Leopard 2 hull. It’s nothing new. […] It’s more of a PowerPoint 3D project.”
De remarcat ca Krauss-Maffei Wegmann este compania producatoare a tancurilor Leopard si nu Rheinmetall.
Pe langa ridicolul declaratiilor domnului Armin Papperger, stai si te intrebi cum poate un oficial al unei companii germane atat de serioase si cu o reputatie neintinata sa faca astfel de declaratii halucinante, cand compania sa nici macar nu produce tancuri, ea produce doar tunul de la Leopard si executa reparatii si modernizari, dar n-a proiectat si produs un tanc vreodata, nici macar in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Iar pe de alta parte, mergand pe logica domnului Papperger, in Ucraina ar urma sa fie construita doar o uzina pentru asamblarea finala, practic toate componentele urmand sa vina din Germania, dar in conditiile in care Ucraina este bombardata zilnic care ar fi logica sa faci asamblarea finala a tancului chiar in bataia focului inamic, desi absolut toate componentele ar fi fabricate pe teritoriul UE?
Si ce te faci cu munitia de 130mm, cu totul inexistenta acum pe piata? Se apuca Rheinmetall sa fabrice o intreaga gama de proiectile de 130mm contra-cronometru? Si cine le va cumpara, atat timp cat Kievul duce razboiul mai mult din donatii decat din banii lui? Plus ca avem un auto-loader cu totul netestat, un tun absolut nou si una peste alta un tanc facut din bucati, unele mult prea noi, altele vechi?
Sau poate vor folosi tot un tun de 120mm? Sau poate ca explicatia este mult mai banala si domnul Armin Papperger, folosind metoda „Musk”, incerca sa-si creasca valoarea actiunilor pe bursa, lansand tot felul de proiecte fanteziste.
GeorgeGMT