Ei bine, razboiul din Ucraina continua sa nasca “monstri” tehnologici si unul din motivele acestei conceptii este, evident, nevoia.
Cum razboiul a sarit de cele trei zile prognozate de serviciile ruse de informatii si a depasit deja 1000 de zile, fara ca armata rusa sa dea de pamant cu ucrainenii si cum pierderile in tehnica de lupta nu pot fi acoperite de industria celor doua parti, iar rezervele par sa se fi epuizat de mult, iar tancurile oferite armatei ruse de case de film rusesti nu sunt nici ele suficiente, ei bine, cum spuneam, ivanii ca si ucrainenii au revenit la traditiile din marele razboi patriotic, care a fost mare cu adevarat, patriotic nu prea.
Ok, asadar, cei doi combatanti, inventivi – de nevoie – din fire si-au dat seama ca au in curte un transportor blindat pe senile bun de nimic – MT-LB, dar care are un sasiu interesant si dupa ce ivanii au incercat marea cu degetul, plasand deasupra lui un lansator de grenade reactive anti-submarin RBU 6000, acum merg mai departe si monteaza un tun anti tanc calibrul 100mm, intr-o turela deschisa.
Noul tun de asalt, sa-i spunem asa, este o arma eficienta impotriva oricarui vehicul militar, cu exceptia tancurilor, si poate angaja si infanteria prin foc direct sau indirect. MT-LB 12, cum i se spune. Tunul folosit este MT-12 Rapira, un tun AT sovietic de prin anii “70, cu teava lisa.
Interesant este faptul ca – se pare – ambele parti, si rusii si ucrainenii, folosesc tunul MT-12 Rapira cocotat pe un transportor blindat MT-LB, de unde intelegem ca marile idei si inovatii apar simultan in mintea mai multor cetateni.
In cazul ucrainenilor este un lucru de inteles, astia saracii lupta cu ce gasesc prin casa, dar rusii sa ramana si fara artilerie auto-propulsata?
Una peste alta, versatilitatea acestui modest transportor de trupe amfibiu pe senile este de invidiat, nu si gradul de protectie. Cara orice-i dai sa care, tracteaza orice ii agati in carlig si isi face treaba cu stoicism intr-un razboi modern in care, teoretic, n-ar mai avea ce cauta.
Din imaginile disponibile pe net, nu pare ca tunul sa aiba mobilitate laterala, adica nu poate fi orientat stanga-dreapta decat prin miscarea transportorului, tunul in sine pare a fi prins/sudat de carcasa blindata, putandu-si modifica doar elevatia.
E de ras, nu e de ras, dar de remarcat ar fi ca atunci cand esti prins intr-un razboi adevarat ajungi repede sa folosesti absolut orice gasesti prin depozite, fara nicio jena, fara niciun scrupul. Tunul de 100mm AT este considerat unul cu totul invechit si singurul viitor pare a fi otelaria intru reincarnare in oale si cratite, dar realitatea frontului iti spune altceva.
Un tun calibrul 100mm, batran ca vai de el, face arsice orice misuna prin fata lui, cu exceptia tancurilor, plus ca poate fi folosit si ca obuzier cu raza scurta atunci cand ai nevoie, astfel incat daca ii cresti mobilitatea si-l transformi dintr-un tun tractat intr-unul autopropulsat, utilitatea lui chiar este una relevanta, sau macar ca in anumite cazuri merita folosit.
Asta nu inseamna ca T 55AM romanesc mai merita pastrat in batalioanele noastre, sau ca tunurile noastre AT de 100mm tractate nu ar trebui retrase din serviciul operational, dar poate insemna ca macar unele dintre tancuri si o parte din tunuri ar merita pastrate in rezerva, pentru ca nu stii niciodata cand ai nevoie nu de nustiu ce racheta AT super-performanta sau de obuziere cu raza mare ci ti-ar trebui pur si simplu o piesa de artilerie cu care sa-l pocnesti pe inamicul prea increzator in fortele sale. Si vedem pe viu in Ucraina cum folosirea artileriei este la cote foarte mari (un razboi al artileriei) si cel mai probabil ca orice teava care mai are resura este mai buna decat nimic.
Iar un tun AT de 100mm chiar face praf orice MLI modern, orice transportor de trupe, camion etc, evident cu riscurile aferente unei piese de artilerie cu raza relativ mica si mobilitate scazuta.
PS Fara a avea o explicatie clara, mi-au fost mereu dragi tunurile AT de 100mm, mai ales de cand am avut ocazia sa vad pe viu o astfel de piesa de artilerie. Nu tragand, doar statica. Super scula.
(psssst ! psssst ! Atelierul lui Bula (episodul 4), publicat in aprilie 2016 :-p E.B.)
GeorgeGMT