Romania Military

Noi sisteme IRIS T pentru Ucraina

Intr-un anunt facut pe 4 septembrie, cancelarul german Olaf Scholz a spus ca Berlinul va oferi gratuit Ucrainei inca 17 baterii anti-aeriene IRIS T, din care opt cu raza medie – IRIS T SLM si noua cu raza scurta – IRIS T SLS.

Conform cancelarului german: “Two systems of each type will be delivered this year, with the rest arriving by 2025.” O alta sursa guvernamentala germana, citata de Bloomberg, a confirmat ca toate cele 17 sisteme anti-aeriene vor ajunge in Ucraina pana in 2026.

Nu se cunosc date despre numarul de rachete avut in vedere, dar ceea ce este uimitor in acest anunt este viteza cu care compania germana Diehl poate livra sistemele anti-aeriene, adica 17 baterii in mai putin de 18 luni.

Pana acum, Germania a livrat deja Ucrainei sapte baterii IRIS T in ambele configuratii, iar prestatia pe front a fost una entuziasmanta, sistemul anti-aerian german fiind creditat cu un procent de reusita de peste 100%. Ei bine, este corect, +100%, pentru ca, sustin ucrainenii, intr-un caz, o racheta IRIS T a distrus o racheta/drona ruseasca, iar resturile au lovit si doborat o alta racheta ruseasca, fiind un caz clasic de “doi iepuri cu o piatra”. Ca o fi folclor urban sau crunta realitate (pentru rusi) ramane sa aflam dupa razboi.

Si pe langa cele 17 sisteme IRIS T, Berlinul a anuntat ca si pe partea de artilerie va face mai mult, ministrul apararii, Boris Pistorius, declarand ca 12 obuziere auto-propulsate PzH 2000 vor fi livrate Ucrainei, din care sase unitati chiar in 2024, restul in 2025.

Ajutorul pe care Germania il furnizeaza Ucrainei se apropie de suma de 28 de miliarde de euro, Berlinul ocupand locul doi dupa Washington din acest punct de vedere. Si mai ne aducem aminte cum primele ajutoare germane catre Ucraina au constat in casti balistice, veste de protectie etc, dar nici macar un cutit nu a venit atunci.

Astazi Berlinul este principalul sustinator al efortului de ajutorare militara si economica a Ucrainei, atat in nume propriu cat si la nivelul Uniunii Europene.

Evident ca vedeta ajutorului militar german este sistemul anti-aerian IRIS T, un sistem abia iesit in lume la inceputul razboiului, necomandat nici macar de propriul guvern, dar care astazi are o reputatie solida, prinde comenzi si face furori printre ucraineni si victime printre rusi, asa cum se cuvine oricarei arme germane respectabile de la 1914 incoace.

GeorgeGMT

Exit mobile version